DOKUMENT: Projev premiéra Babiše k výročí 17. listopadu

  12:20
V rámci slavnostního programu ke 30. výročí sametové revoluce poděkoval premiér Andrej Babiš všem, kteří chodí volit a kterým není lhostejný osud Česka. „Díky vám, kdo jste měli odvahu a vyšli 17. listopadu roku 1989 z Albertova na Národní třídu,“ uvedl mimo jiné ve svém proslovu. Ocenil také odvahu Václava Havla. Projev přinášíme ho v přepisu v plném znění.

Dámy a pánové, vážení hosté a vážení občané naší země, České republiky, je 17. listopad roku 2019.

Je třicet let od chvíle, kdy začala sametová revoluce.

Třicet let od chvíle, kdy se průvod studentů vydal z Albertova na Národní třídu.

30 let od revoluce

Třicet let od chvíle, kdy byla tato demonstrace brutálně potlačena a kdy začala nejvýznamnější událost v novodobé historii naší republiky.

Nebyla to první demonstrace toho roku. Série demonstrací proběhla už v lednu 1989 ke dvacátému výročí úmrtí Jana Palacha. Byly dost agresivně potlačené, jako nikdy předtím. Spojené s vězněním disidentů. Další demonstrace proběhly 21. srpna a 28. října 1989. 

A nebyli tam jen Češi a Slováci, ale i Poláci a Maďaři. A mnoho z nich bylo zatčeno, včetně štábu maďarské televize. Děkuji všem svým přátelům, že tu dnes jsou námi. Děkuji předsedovi Německého spolkového sněmu Wolfgangovi Schäublemu i všem třem premiérům, Mateuszovi Morawieckému, Viktorovi Orbánovi i Peterovi Pellegrinimu.

Babiš chválil Václava Havla za odvahu. Není pyšný na to, že byl v KSČ

Nezapomínáme, že to byli právě Poláci, kteří si jako první vybojovali svobodné volby. Nezapomínáme, že Maďaři jako první prostříhali díru do železné opony. Co trvalo v Polsku deset let a v Maďarsku deset týdnů, tak pak v Československu trvalo už jen deset dnů. 

Těsně předtím, 9. listopadu, němečtí občané zbořili symbol studené války, Berlínskou zeď, a dodali tak odvahu ostatním, aby bojovali o svoji svobodu.

Přelomový rok 1989

V Československu se demonstrovalo už o rok dřív, v roce 1988. Pád režimu byl ve vzduchu. Ale rok 1989 byl přelomový.

17. listopad 1989.

Albertov. Pietní akce k 50. výročí uzavření českých vysokých škol nacisty. Dav se vydal po nábřeží na Národní třídu. Více než 10 000 demonstrantů.

Pieta na Národní. Lidé vypískali Babiše, Hamáčka i Klause mladšího

Co následovalo, jsme všichni viděli. Každý z nás. Mnohokrát. Tehdejší pořádkové služby demonstraci brutálně napadly, rozehnaly a část z demonstrujících pozatýkaly. Nejméně 500 lidí bylo zraněných. Přesné číslo nevíme, řada z nich ani nevyhledala lékařské ošetření.

Okamžitě poté začaly v pražských divadlech diskuse se studenty, kteří tam přišli přímo z Národní třídy.

Vzniká stávkový výbor na DAMU, vzniká také iniciativa Most a o dva dny později…

Občanské fórum.

Václav Havel.

Jeho odvaha za komunismu a za sametové revoluce byla obdivuhodná. I když názory na něj se různí, jak už to bývá u všech výrazných osobností.

Díky vám, kteří chodíte volit

Jak jistě víte, já jsem byl členem komunistické strany. Nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl, nebyl jsem v té době tak statečný a angažovaný jako Havel. Navíc jsem nebyl v listopadu 1989 v Československu. Dnes jsem tady, zvolený premiérem naší země ve svobodných demokratických volbách, a proto chci alespoň zpětně vyjádřit vděk a pokoru.

A proto bych také chtěl, tady na tomto místě, říct:

Díky vám, kdo jste měli odvahu a vyšli 17. listopadu roku 1989 z Albertova na Národní třídu.

Díky vám všem, studentům a hercům pražských divadel, kteří jste se hned 17. listopadu v noci začali zabývat brutálním zásahem komunistické bezpečnosti proti pokojné demonstraci.

Díky vám, kdo jste založili iniciativu Most a kdo jste pracovali ve všech iniciativách, spolcích a organizacích, a vám všem, kdo jste pracovali v disentu a v exilu.

A hlavně díky vám všem, kdo jste založili Občanské fórum.

Výsledek?

Do měsíce a dvanácti dnů jsme měli novou Ústavu, novou vládu a nového prezidenta!

Díky vám, kdo jste byli ve vládě, která nás přivedla k prvním svobodným volbám v roce 1990.

A díky vám všem, kteří jste nás přivedli v roce 1999 do NATO.

A také díky vám všem, díky kterým jsme v roce 2004 vstoupili do Evropské unie a do schengenského prostoru.

Tři velké protesty na Letenské pláni. Porovnejte snímky z demonstrací

Díky vám, kteří chodíte volit. A díky vám všem, pro koho jsou volby tak důležité, že přesvědčujete lidi kolem sebe, ať jdou volit.

A díky vám, kdo vyjadřujete svůj názor a komu záleží na tom, v jaké zemi žijeme. Komu není lhostejný osud naší země. I když se v politických názorech můžeme lišit. A lišíme. Od toho jsou politické názory. Od toho existují politické strany. Strany od slova stranit někomu, něčemu.

Nejlepší a nejsvobodnější období České republiky

Žádná strana nespojuje všechny a každá se pere o své místo na slunci, ale pokud jsou to strany demokratické, pak v tom nevidím žádný problém. I když je pravda, že bych byl rád, kdybychom se na těch zásadních krocích pro budoucnost České republiky dokázali i napříč politickým spektrem shodnout. Protože jak víte, já pracuji a chci dále pracovat jako premiér pro všechny občany naší země.

A protože to hlavní je, že jsme všichni Češi. Občané svobodné a demokratické České republiky. Občané země, která má skvělé pracovité a kreativní lidi.

A vsadím se, o co chcete, že ještě předběhneme spoustu ostatních zemi nejen v rámci Evropy, ale i celého světa. V HDP na obyvatele jsme už předběhli Španělsko, tlačíme se na Itálii a brzy doženeme i Izrael a Nový Zéland.

Měli bychom být hrdí na to, čeho jsme dosáhli. Hrdí na to, kde jsme dnes.

Díky vám všem, kteří jste tohle všechno umožnili tím, že jste pracovali. Že jste vychovali děti. Že se společně nám všem povedlo to, co zažíváme právě teď.

Je nás 300 tisíc, rezignujte, znělo z Letné. Máte právo na názor, vzkázal Babiš

Nejlepší a nejsvobodnější období České republiky, jaké pamatujeme. Období, které je unikátní v rámci staleté historie naší země. A víte, co je nejdůležitější? Udržet získanou svobodu a demokracii pro příští generace.

Určitě víte, že České republice se daří.

Ano, daří.

Máme skvělé ekonomické výsledky, nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, investujeme do vzdělávání našich dětí, vědy a výzkumu, zvyšujeme důchody a platy, podporujeme mladé rodiny a jsme sedmou nejbezpečnější zemí v Evropě a dvacátou nejšťastnější na světě.

Už dnes chodí spousta lidí z Evropy žít a pracovat k nám do České republiky. Lidé z Francie, Velké Británie, Španělska, Američané. Nabídka práce je na vysoké úrovni. Nízká nezaměstnanost, spousty pracovních míst. Vysoká životní úroveň. Unikátní bezpečnost a bezstarostnost na našich ulicích.

A my se nechceme zastavit. Naše země se nechce zastavit. A nezastavíme se!

Česká republika je nejkrásnější země na světě. Nádherná čistá příroda, úchvatné kulturní dědictví a hlavně lidi! Skvělí, houževnatí, kreativní, vynalézaví, neuvěřitelně zruční. Nejlepší na světě. To víme a cítíme všichni.

Říká se tomu vlastenectví.

Pendrekem přes záda i hostina v ‚číně na Ípáku‘. Redaktoři LN popisují, jak prožívali 17. listopad

Slovo, kterému se v poslední době leckdo vysmívá, nechápe ho nebo ho považuje za kontroverzní. Vlastenectví je, že jsme pyšní na zemi, na její kulturu, historii, krajinu, přírodu a tradice, na její úspěchy, hrdiny, talenty, ale i na práci obyčejných lidí. A my v České republice máme být na co pyšní. A to slovo taky znamená, že v základních věcech táhneme za jeden provaz a že do přirozených diskusí, různých názorů, sporů a rozepří nemísíme nenávist.

Zatím jsme nedokázali spoustu z toho, co lidé v roce 1989 čekali. Ale nevzdáme to, pracujeme na tom, aby se lépe měli všichni, tedy i ti, na koho se v minulých letech někdy zapomínalo.

Přejme si dnes my všichni navzájem, v den našeho významného výročí, ať se nám to daří. A pracujme na úspěchu naší země všichni společně. Bez zbytečné zloby, agrese a nenávisti. Nemusíme spolu vždy souhlasit, nemusíme mít stejné názory. Jsme ale skvělá země plná skvělých lidí, kteří mají na to světu dokázat, že ve všech aspektech života se můžeme měřit s těmi nejvyspělejšími zeměmi na světě. Měli bychom to vědět všichni, tak ať to ví celý svět. Držím nám všem i naší krásné zemi palce!

Děkuji vám všem za pozornost.

Jakou známku byste dali Andreji Babišovi za projev v Národním muzeu?

celkem hlasů: 7700

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 24. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

Jedničku
Jedničku 4367
Pětku
Pětku 2809
Dvojku
Dvojku 228
Trojku
Trojku 173
Čtyřku
Čtyřku 123
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...