Pieta na Národní. Lidé vypískali Babiše, Hamáčka i Klause mladšího

  7:24aktualizováno  10:32
Andrej Babiš zapálil svíčku na Národní třídě brzy ráno za hlasitého pískotu tuctu lidí. Podobné přivítání se dostalo zástupcům ČSSD. Nadávky si vyslechl i Václav Klaus mladší, na kterého křičeli „Jste populista a lhář, pane!“. Na premiéra Babiše čekali lidé s transparenty „Braňme se“ nebo „Bureši, ani to nezkoušej!“.

Z davu se ozývalo skandování „StB, StB, StB“ nebo „Vypadni odsud, estébáku!“. Další křičeli opakovaně „Hanba, hanba“. Společně s premiérem Babišem položili květiny také další členové vlády za hnutí ANO. Například ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr školství Robert Plaga, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nebo ministryně spravedlnosti Marie Benešová. 

30 let od revoluce

Právě ministryně Marie Benešová je na postu šéfky české spravedlnosti trnem v oku mnoha lidí. Její odstoupení je jedním z požadavků spolku Milion chvilek, který stojí za demonstracemi na Letné

Tam v sobotu zaznělo také ultimatum, aby premiér podal demisi a z funkce předsedy vlády odstoupil, nebo se zbavil napojení na firmu Agrofert a média.

Na adresu protestujících Babiš novinářům sdělil, že v StB nebyl. „Vyhrál jsem třikrát soud a znovu ho vyhraju,“ dodal. Podle archivních dokumentů byl Babiš, někdejší člen komunistické strany, od roku 1982 tajným spolupracovníkem totalitní tajné policie. Babiš to odmítá a vedl kvůli tomu soudní spor na Slovensku. 

Slovenské nižší soudy mu nejprve daly za pravdu, po zásahu ústavního soudu ale Babišovu žalobu, že je evidován jako agent neoprávněně, zamítly. Babiš se nyní prostřednictvím ústavní stížnosti snaží zvrátit rozhodnutí slovenských soudů. Loni v prosinci Babiš neuspěl s žalobou na Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva.

Nevidím důvod, proč bych měl odstupovat, vzkázal Babiš

Národní třídu vnímá premiér jako symbolické místo svobody a demokracie. K ultimatu uvedl, že nechápe, proč demonstrující chtějí jeho demisi. „Co se stane? Padne vláda, budeme mít krizi. Já to nechápu,“ řekl. Absurdní je podle Babiše požadavek, aby vrátil Agrofert, když ho nemá. 

Premiér se z Národní třídy odebral v doprovodů členů vlády pěšky k Národnímu muzeu, kde v deset hodin dopoledne přednesl projev k výročí sametové revoluce. S premiéry zemí V4 a předsedou Německého spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem se zúčastnil slavnostního programu k 30. výročí sametové revoluce a přednese projev. 

Měl by premiér Andrej Babiš rezignovat?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 21. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 38169
NE
NE 31476

Cestou si Babiš všiml nepořádku v dolní části Václavského náměstí a utrousil, že by si to měl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uklidit. Hřib na Národní třídu také přišel, lidé ho vítali potleskem. 

Lidé na Národní třídě vypískali také Václava Klause mladšího. Přiznal, že pískání je nepříjemné, ale 17. listopad přinesl svobodu vyjadřování.

S pískáním se setkali i členové ČSSD, kteří přišli po osmé hodině ráno v čele s předsedou a vicepremiérem Janem Hamáčkem.

Hamáček novinářům řekl, že mezi protestujícími viděl známé tváře, které podobné akce pravidelně navštěvují. Za to, aby mohli pískat, studenti podle něj před 30 lety bojovali. Na posledních třiceti letech si Hamáček kromě sametové revoluce cení i mírumilovného rozdělení Československa a také to, že se demokracie udržela po nejdelší dobu v moderní historii.

Hamáčka doprovodili i další členové vlády z ČSSD, a to ministryně práce Jana Maláčová, ministr kultury Lubomír Zaorálek či ministr zahraničí Tomáš Petříček. O něco později dorazil na Národní třídu i místopředseda Senátu Štěch, který se novinářům vyjádřil k sobotní demonstraci na Letné. Lidé podle něj mají právo vyjadřovat své názory a pokud se nepoužívá násilí, tak je vše v pořádku. Štěch takové projevy názoru a shromažďování podporuje. 

Prezident Miloš Zeman na Národní třídu nepřišel, ale květiny přinesli pracovníci prezidentské kanceláře.

Na Národní třídu také přišel položit květinu americký velvyslanec v Česku Stephen King. Lidé mu tleskali a volali „Děkujeme“. King řekl, že přišel oslavit 30 let svobody, demokracie a vlády práva. „Byli jsme tu včera, jsme tu dnes a budeme tu zítra,“ dodal k roli Spojených států. 

Soustředit se na to, co spojuje

Lidé pokládali květiny i u Hlávkovy koleje. Přes dvě stovky účastníků si zde připomněly tragické události z listopadu 1939, kdy okupanti při protinacistické demonstraci smrtelně zranili studenta Jana Opletala. Uzavření vysokých škol nacistickými okupanty 17. listopadu 1939 a umučeného a popravené studenty si dnes připomněli zástupci akademické obce, dnešních studentů, armády i politici.

Na nedělním pietním shromáždění zazněly především výzvy k dialogu a hledání toho, co spojuje současnou společnost. Předseda správní rady Hlávkovy nadace Václav Pavlíček, který se akce ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit, ve svém zaslaném projevu připomněl, že mezi popravenými studenty byli lidé rozdílné politické orientace. 

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že události let 1939 a 1989 mají společnou touhu po svobodě a demokracii. „Ne vše je optimální, ale pokrok zde je. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a jsme bezpečným státem,“ konstatoval.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima přítomné vyzval, aby se soustředili především na to, co je spojuje. Účastníci piety se po položení pamětních věnců vydali k pamětní desce Jana Opletala a Václava Sedláčka, která je v nedaleké Žitné ulici.

Nejšťastnější období

Předsedové TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých uctili dnes ráno u hrobu bývalého prezidenta Václava Havla na pražských Vinohradech jeho památku. Poslední tři dekády označili za nejšťastnější období. Sobotní demonstraci proti současnému premiérovi Andreji Babišovi podporují, jejich strany jsou otevřené novým členům, jak je k tomu vyzvala iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

„Jsem přesvědčený, že současná situace je mnohem lepší, úplně odlišná od komunistické totality,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Také podle předsedy Starostů Víta Rakušana je důvod k oslavám. „Slavíme nejšťastnější období tohoto národa. Třicet let, kdy nás nikdo neomezuje, kdy nemusíme zrazovat své svědomí, nemusíme zrazovat své kamarády, můžeme se angažovat, můžeme pro tuto společnost něco dělat,“ uvedl.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...