Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Domácnosti si v průměru za elektřinu připlatí méně než 10 procent, řekl Síkela

  6:06aktualizováno  16:40
Poslanci jednali o cenách energií v příštím roce. „Domácnosti si v průměru za elektřinu připlatí o méně než 10 procent,“ řekl ve Sněmovně ministr průmyslu a obchodu za hnutí STAN Jozef Síkela v reakci na rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o zvýšení regulované složky ceny elektřiny v příštím roce.
Premiér a předseda ODS Petr Fiala s ministrem financí Jozefem Síkelou ve Sněmovně

Premiér a předseda ODS Petr Fiala s ministrem financí Jozefem Síkelou ve Sněmovně | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

„Vliv vlády na rozhodnutí ERÚ je omezený,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS. Kdyby vláda do rozhodnutí Energetického regulačního úřadu chtěla vstoupit, nemá podle něj šanci.

Sněmovna po necelých sedmi hodinách jednání přijala usnesení, které navrhl poslanec STAN Ondřej Lochman. Vyzvala v něm mimo jiné vládu, aby připravila strategii pro další rozvoj jaderné energetiky v České republice, včetně stanovení plánu pro výstavbu nových jaderných zdrojů.

Schválené usnesení Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna konstatuje, že Česká republika zaostala v oblasti rozvoje výroby elektřiny z cenově dostupných zdrojů, jako jsou vítr, voda a sluneční energie nebo jádro.

Poslanecká sněmovna dále vládu vyzývá, aby

1, podnikla opatření na podporu vzniku nových zdrojů pro výrobu elektrické energie,
2. pokračovala v realizaci opatření, která zjednoduší, zefektivní a zatraktivní výrobu a využívání elektřiny z obnovitelných zdrojů,
3. pokračovala v opatřeních, která mají za cíl posílit energetickou bezpečnost České republiky,
4. připravila strategii pro další rozvoj jaderné energetiky v České republice, včetně stanovení plánu pro výstavbu nových jaderných zdrojů,
5. vypracovala kvalitní a dlouhodobou státní energetickou koncepci, která provede Českou republiku procesem dekarbonizace a zároveň zaručí dostatečné množství energie pro české občany a firmy za přijatelné ceny,
6. prověřila možnosti využívání finančních prostředků dostupných z evropských fondů k financování rozvoje distribuční soustavy či přenosové soustavy v České republice.

„Máme jedny z nejvyšších cen energií, lidé chtějí vidět řešení,“ řekl před tím na mimořádné schůzi Sněmovny, kterou vyvolalo opoziční hnutí ANO, předseda stínové vlády a exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Podle údajů Eurostatu jsme měli v prvním pololetí mírně nadprůměrnou cenu elektrické energie. Uzavírali jsme první třetinu členských zemí,“ řekl premiér Petr Fiala ve Sněmovně. Mluvil také o tom, že je rád, že už ANO neopakuje, že máme nejdražší cenu elektřiny ani nejvyšší nárůst ceny elektřiny.

Nemůžeme se vrátit k předválečným cenám energie, jsou jiné, řekl premiér Fiala

„Nemůžeme se vrátit předválečným cenám, a to ne kvůli tomu, co se tady odehrává v České republice, i když jak jsem vysvětlil, tak ta minulá rozhodnutí mají vliv na to, kde dnes jsme, třeba v evropském srovnání. Ale svět je prostě jinde. Ceny energií jsou jiné,“ prohlásil premiér a předseda ODS. Většina domácností podle něj nebude platit víc, než byly zastropované ceny.

Vláda by podle stínového premiéra Havlíčka měla zveřejnit, kolik stát příští rok vybere kvůli cenám energií na dividendě ČEZ či díky windfall tax.

Program schůze byl hladce schválen, když se na tom dokázaly domluvit vláda a opozice. „Lidé a firmy jsou otráveni a nezajímá je už to, co bylo. Zajímá je to, co bude. Situace je vážná, ale je šance s tím ještě něco pro rok 2024 udělat,“ vybídl vládu po schválení programu Havlíček.

Slíbil, že ANO nebude tím, kdo začne útočit. Dodal ale, že když se koalice bude chtít hádat, je i na to ANO připraveno a má „nabito“.

Podle něj se 40 procent zákazníků růst cen elektřiny dotkne v nízkých jednotkách procent, 45 procent zaplatí o deset až dvacet procent více než letos a 15 procent o vyšší desítky procent. U firem je to podle Havlíčka výrazně více.

Podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury budou dopady zejména na průmyslové podniky likvidační a fatální, obrovské budou i na domácnosti.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala uvedl, že řešením je, aby vláda převzala odpovědnost za celkovou cenu energií, za jejich výrobu, distribuci a cenovou politiku. Druhou možností podle něj jsou kompenzace z Modernizačního fondu, protože ČR ještě nepřijala směrnici EU, která to neumožňuje.

„Dopady na některé podniky si uvědomujeme a také s nimi jednáme. Vláda nemůže pomoci každé jednotlivé firmě,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Byla by chyba si myslet, že vláda může každou firmu zajistit,“ dodal. Jde o situaci v celém sektoru.

ERÚ oznámil konečné rozhodnutí. Regulovaná část ceny elektřiny vzroste o 65,7 procenta

Energetický regulační úřad ve čtvrtek oznámil, že regulovaná část ceny elektřiny v příštím roce meziročně vzroste o 65,7 procenta, u plynu o 38,8 procenta. Podle ERÚ se koncové ceny oproti letošku moc nezmění.

Fiala před tím ve Sněmovně řekl, že věří, že ERÚ bude ještě korigovat svůj původní návrh „dobrým směrem“. Odhadl to správně.

Potvrzeno. Ceny elektřiny od ledna stoupnou kvůli regulované složce

Původní návrh úřadu totiž počítal s meziročním růstem regulované části ceny elektřiny pro domácnosti o 71 procent a u plynu o 39 procent.

Většina domácností nebude platit víc, než byly zastropované ceny, říká Fiala

Premiér Petr Fiala ve Sněmovně řekl, že růst ceny u části spotřebitelů se může týkat těch, kteří měli dlouhodobě zafixované ceny. „Není to většina spotřebitelů,“ řekl Fiala.

„Samotní dodavatelé říkají, že žádné drastické zdražování se nekoná a každý, kdo říká něco jiného, tak neříká pravdu,“ uvedl před poslanci předseda vlády.

„Výraznější vliv na ty koncové ceny, na to, co platí zákazníci, má ta silová složka energie, tedy to, co se odehrává v tržním prostředí,“ řekl už ve středu po schválení státního rozpočtu na příští rok na tiskové konferenci premiér a předseda ODS Petr Fiala.

„Nikdo nebo naprostá většina domácností nebude platit více, než byly zastropované ceny v letošním roce, přičemž pro velkou část našich domácností budou znamenat ceny v příštím roce spíše drobný pokles, pro některé mírný nárůst, ale všechno se to bude pohybovat ve velmi nízkých číslech,“ řekl také Fiala.

Dodal, že lepší než dělat nějaká plošná opatření v energetické oblasti a podporovat i ty, kdo tu pomoc vůbec nepotřebují, je dělat cílená opatření.

„A tím cíleným opatřením je příspěvek na bydlení, který jsme upravili tak, aby ho snadno, s jednodušší administrativou, a snadno ve smyslu, že se týká většího množství lidí, mohli čerpat ti, kdo se dostanou do problémů, třeba v důsledku cen energií a nemají na to, aby spláceli náklady za svou domácnost,“ uvedl předseda vlády.

Korektní debata je, že se nelže, nemanipuluje, prohlásil Babiš

„My bychom si měli vysvětlit, co je korektní debata, věcná debata,“ reagoval na vystoupení premiéra jeho předchůdce, předseda ANO Andrej Babiš.

„Liberty podala návrh na ochranu před věřiteli. Vy jste tam ani nebyl, vy jste byl v Africe nebo kde jste byl,“ prohlásil Babiš.

„Korektní debata je, že se nelže, že se nemanipuluje. Vy jste zase se vrátil k vašim demagogickým tezím,“ řekl Babiš.

Připomněl, že loni v únoru, už několik měsíců před rozhodnutím vlády o zastropování cen elektřiny vyzvalo ANO vládu, aby cenu zastropovalo ceny u výrobců a to na ceně 1500 korun za megawatthodinu – tedy za cenu čtyřikrát nižší, než to pak udělal kabinet Petra Fialy.

„Kdybyste vykoupili ČEZ, mohli jste zastropovat ceny na úrovni výrazně nižší,“ uvedl Babiš. „Nemůžete zastropovat cenu v ČEZ, když tam je menšinový akcionář, který chce zisk,“ uvedl bývalý premiér.

Nesmíme být úplní šílenci, vyzýval ministra životního prostředí Hladíka poslanec

„Platíme i za Green deal Evropské unie,“ prohlásil pak lídr SPD Tomio Okamura, podle kterého doplácíme také na válku na Ukrajině odstřižením od levných ruských surovin. „Každá velmoc nemá skutečné přátele, má jen své zájmy,“ řekl Okamura.

Navrhl usnesení, podle nějž by vláda na kompenzaci vysokých cen energií měla použít výnos z prodeje emisních povolenek a z dividendy od ČEZ.

Hladík mluvil o modernizaci. Přirovnali ho k Jakešovi na Červeném Hrádku

Poslanec ANO Jiří Mašek požádal ministra životního prostředí Petra Hladíka z KDU-ČSL o racionální zelenou politiku. „My už nesmíme být úplní šílenci,“ řekl Mašek.

„Neděláme aktivistickou politiku. Děláme zelené věci rozumem,“ reagoval lidovecký ministr životního prostředí.

„Jste arogantní vláda, odstupte, zabalte to a nechte to dělat někoho jiného,“ prohlásil další poslanec ANO Hubert Lang. Řekl, že bydlí v poměrně velkém domě na venkově s roční spotřebou 15 MWh. Při růstu cen. které oznámil Energetický regulační úřad, to nebude stát málo peněz. Zatímco on jako poslanec si to může dovolit, zapochyboval, jak to zvládnou občané, kteří takové příjmy jako poslanci nemají.

Napoprvé koalice mimořádnou schůzi odmítla a Babiš zpochybnil transformaci po roce 1989

ANO chtělo mimořádnou schůzi již před dvěma týdny, koalice ale tehdy konání schůze neumožnila kvůli nepřítomnosti ministra financí Zbyňka Stanjura, a tak jen sedm hodin hovořili řečníci s právem přednostního vystupování.

Babiš ve svém hodinovém projevu den před výročím událostí 17. listopadu 1989 pochyboval, že transformace po pádu komunistického režimu byla pro Česko úspěšná. „No, není to skvělé. Nám totiž tady téměř nic nepatří. A to, co si nechaly ty tradiční strany, tak vlastně velice úspěšně tunelovaly,“ prohlásil Babiš.

Na schůzi, která se nakonec nekonala, Havlíček řekl, že by vláda měla na snížení cen energií využít výnosy z emisních povolenek, daně z nadměrných zisků a dividendy z ČEZ.

Při prvním, neúspěšném pokusu o mimořádnou schůzi k cenám energií kritizoval vládu za to, že chce v příštím roce na občany a firmy přenést platbu 64 miliard korun za obnovitelné zdroje energie a za její distribuci a přenos. Místo toho by podle něho na tuto platbu měla využít zdrojů za emisní povolenky a vyjednat si kvůli tomu výjimku s Evropskou komisí. „Není pravda, že by to nešlo,“ prohlásil Havlíček.

službě v kuse až 24 hodin, pokud to upravuje kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení. Vedení by s pracovníkem muselo uzavřít dohodu o takových službách písemně, a to nejvýš na rok.

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....