Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potvrzeno. Ceny elektřiny od ledna stoupnou kvůli regulované složce

  10:46aktualizováno  12:07
Energetický regulační úřad potvrdil růst regulovaných cen energií od ledna 2024. Oproti před měsícem uváděnému růstu regulované složky o 71 procent, bude nakonec zvýšení činit 65,7 procenta.

„Konzultace během uplynulého měsíce jsme využili k tomu, abychom se ještě snažili vytvořit určitý prostor pro snížení dopadů na konečné zákazníky. Využili jsme všechny dostupné možnosti, které nám zákon dává,“ uvedl předseda ERÚ Stanislav Trávníček. Podařilo se podle něj najít dodatečné úspory ve výši čtyř miliard korun.

Do růstu regulované složky se podle Trávníčka promítá především znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje. Dále je to růst cen silové elektřiny, který se promítá do povinných výdajů provozovatelů distribuční a přenosové soustavy, mimo jiné v podobě vyšších nákladů na úhradu ztrát.

Meziroční změny v regulované složce elektřiny – průměr ČR
2023 – Kč/MWh2024 – Kč MW/hzměna
Cena za distribuci1516,301995,79+ 31,6 %
Cena za systémové služby113,53212,82+ 87,5 %
Příspěvek na POZE0,00495x
Cena za činnost OTE10,1613,18+29,7 %
Regulovaná složka celkem1639,992716,79+65,7 %

V průměru si domácnosti na jedné MWh podle ERÚ připlatí necelých 1 100 korun, dodal Trávníček, což je právě nárůst okolo 66 procent. „Když se podíváme na porovnání roku 2023 a 2024, je vidět, že letošní rok byl ovlivněn dotacemi. Když ale porovnáme poslední předkrizový rok, tedy rok 2021, je to nárůst o třicet procent, což odpovídá inflaci,“ upřesnil.

Průměrná domácnost, která podle dat energetických společností spotřebuje kolem tří MWh za rok, tak v příštím roce za regulovanou část elektřiny zaplatí zhruba o 3 232 Kč navíc. U plynu bude regulovaná složka vyšší o 38,8 procenta, což je nárůst asi o 125 Kč za MWh.

Dopady na jednotlivé odběratele ale budou podle šéfa ERÚ individuální. Důležitá bude cena neregulované složky, tedy cena komodity. „U domácností, které měly ještě předkrizové fixace, bude růst vyšší. U nich ale to navýšení způsobuje nejvíce právě růst neregulované ceny. Celkově dochází ke sbližování cen a mezi jednotlivými zákazníky jsou menší rozdíly než v minulosti,“ uvedl Trávníček.

Když se tedy do porovnání, které ERÚ představil na tiskové konferenci, dosadí lednová vládní zastropovaná cena, vychází celkové roční náklady na elektřinu pro příští rok přibližně stejné. Kdo však letos s dodavatelem vyjednal příznivější cenu, nebo měl z minulosti ceny zafixované, citelně si připlatí.

Společnost Centropol například propočetla, že původní návrh ERÚ znamenal pro zákazníky s fixací uzavřenou koncem roku 2021, nárůst cen o 31 až 38 procent.

Meziroční změna celkových nákladů na elektřinu pro domácnosti: strop 2023 proti roku 2024
regulovaná složka (vč. daní)celkové platby (vč. daní)změna v Kčzměna v %
Malá spotřeba (D02d; 2,2 MWh/rok)10 068 Kč21 264 Kč+41 Kč+ 0,19 %
Ohřev vody (D25d; 3,9 MWh/rok)12 433 Kč32 279 Kč-506 Kč-1,54 %
Přímotop (D45d; 7,1 MWh/rok)15 730 Kč51 859 Kč-1 553 Kč-2,91 %
Zdroj: ERÚ; Poznámka: cena silové elektřiny pro rok 2023 je 5312 Kč/MWh (včetně stálé platby), pro rok 2024 pak 4 205 Kč/MWh

Výrazný růst regulovaných cen úřad čeká také velké odběratele z řad firem. Na hladině vysokého napětí je meziroční nárůst regulované složky 105 procent. Pro největší průmyslové odběratele na hladině velmi vysokého napětí pak 190 procent. To je sice méně, než kolik činil návrh předložený do konzultačního procesu na začátku listopadu, i tak se však firmy obávají o ztrátu konkurenceschopnosti.

„ERÚ použilo přepočty na celkový dopad na domácnosti tím, že vzala vyšší cenu elektřiny na počátku roku v porovnání s nižší na základě konce roku. Pokud ale budeme počítat s aktuálními ceníky dodavatelů, pak zdražení dosáhne 15 až 23 procent v závislosti na distribuční oblasti, sazbě a produktu,“ říká Tomáš Vrňák, energetický analytik Ušetřeno.cz. Modelovou domácností, která se bude podle něj blížit k 23 procentům je ta, která využívá k vytápění tepelné čerpadlo, což je sazba d57d, bydlí v distribuční oblasti ČEZ, a zafixovala si energie prostřednictvím jednoho z neveřejných ceníků a má ceny kolem 3 299 Kč za MWh.

ERÚ zdůrazňuje, že při tvorbě regulačních cen nemá volnost, vychází ze shromážděných výkazů s náklady a hlavně postupuje podle zákona.

Kabinet dlouhodobě čelící kritice ohledně cen energií argumentuje tím, že nad rozhodnutím ERÚ nemá kontrolu. „ERÚ je nezávislá instituce. To není tak, že vláda řekne snižte, zvyšte a ERÚ to udělá. Takto to není, ERÚ rozhoduje v#této věci autonomně,“ uvedl premiér Fiala na nedávné tiskové konferenci.

Největší obavy mají z budoucnosti energeticky náročné podniky

„Odhadujeme, že navýšení by v případě naší společnosti mohlo dosáhnout až 100 milionů korun,“ říká Radek Strouhal, generální ředitel společnosti Vítkovice Steel. Jak dodává, další úspory už nejsou možné a jediná možnost je zdražení produkce.

Fakt, že se navýšení cen na energie promítne do nákladů firmy a ovlivní také ceny surovin a nakonec i výrobků, potvrzuje i Petr Havelka, personální ředitel společnosti Žďas. „Ztrácíme konkurenceschopnost v rámci regionálního trhu. Na celosvětovém trhu pak čelíme naprosto nesrovnatelným podmínkám cen energií u naší konkurence, a některé segmenty jsme tak nuceni opouštět,“ vysvětluje Havelka. Žďas chce v rámci úspor v blízké budoucnosti využít mj. i lokální energetické zdroje jako plynovou kogeneraci a fotovoltaiku.

Negativních dopadů souvisejících s rozhodnutím ERÚ se obává i Petr Binko, výkonný ředitel podniku Sklárny Moravia. „Jen u regulovaných složek energií se jedná o navýšení kolem 11,5 milionu korun za rok oproti stavu v roce 2021.“

Podle Marka Nováka, tajemníka Asociace sklářského a keramického průmyslu, jde do zemí EU až 70 procent produkce českého skla, keramiky a porcelánu. Některé z firem exportují dokonce i 95 procent své produkce, a to do celého světa.

Ředitel Sklárny Moravia Binko uvádí, že jeho firmě nezbývá než ještě více šetřit na provozních nákladech, mzdách a investicích. „Zejména zahraniční zákazníky nebude zajímat argument, že vláda ČR potřebuje sanovat státní rozpočet,“ řekl.

Ředitel Vítkovice Steel Strouhal zdůrazňuje, že již v prvním pololetí letos byla elektřina v ČR dražší než v Německu, což se v příštím roce ještě zhorší. „Němci snižují ekologickou daň pro podniky z 15,37 eura na megawatthodinu na 0,5 eura, což je minimum povolené EU. Česká republika jde opačným směrem a zvyšuje ceny distribuce a obnovuje platby za POZE,“ dodává.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...