Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není to skvělé, nám tady nic nepatří, kritizoval Babiš vývoj po listopadu 1989

  6:07aktualizováno  16:35
ANO neprosadilo konání mimořádné schůze Sněmovny na téma nárůst cen energií v roce 2024. Pro program schůze hlasovalo 62 poslanců ze 140 přítomných, pouze z ANO a SPD. Expremiér a předseda ANO Andrej Babiš ve svém hodinovém projevu pochyboval, že transformace po 17. listopadu 1989 byla pro Česko úspěšná.

„No, není to skvělé. Nám totiž tady téměř nic nepatří. A to, co si nechaly ty tradiční strany, tak vlastně velice úspěšně tunelovaly,“ prohlásil Babiš.

Kritizoval, jak probíhala privatizace. K dnešním problémům energetiky podle něj vedla kupónová privatizace.„Všechno jste rozprodali a teď to budete kupoval zpět,“ řekl ve Sněmovně bývalý premiér.

„Nemáme ani jednu vlastní státní banku, nemáme ani jeden vlastní řetězec,“ prohlásil šéf ANO. To ale podle Babiše v den výročí 17. listopadu občané neuslyší. „Uslyšíme tradiční provládní plky,“ řekl předseda ANO ve svém projevu ve Sněmovně.

Sám přitom patří mezi nejbohatší lidi v České republice. Svůj majetek kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

V návaznosti na to, že v pátek je výročí začátku Sametové revoluce, která po 17. listopadu 1989 vedla k pádu totalitního komunistického režimu, Babiš s Sněmovně mluvil i tom, že tehdy lidé dokázali odstavit moc generální stávkou.

V den výročí generální stávky 27. listopadu chystají protesty proti vládnímu úspornému balíčku a jeho dopadům odbory.

Babiš kritizoval také média, která podle něj nadržují současné vládě. A stěžoval si na „provládní aktivistické úderky“. Lidi, kteří nesouhlasí s vládní politikou, označují vládní režim a provládní média jako antidemokratické, antisystémové, dezolátní, proruské a podobně.

Ministra Síkelu udivilo, že si Babiš stěžuje na privatizaci. Skopečkovi vadí plivání na 90. léta

Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela řekl, že ho překvapilo, jak Andrej Babiš ve Sněmovně mluvil o demokracii.

„Podnikatel a oligarcha, který zbohatl v devadesátkách, si stěžuje na privatizaci,“ reagoval na Babišovu kritiku toho, jak probíhala privatizace po roce 1989.

„Nemůžu akceptovat to, jakým způsobem bylo pliváno na 17. listopad a na devadesátá léta,“ reagoval místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS na Babišovu kritiku.

„Byla to ekonomická transformace nejúspěšnější , byla jednoznačně úspěch. Že u toho byla ODS, na to jsem hrdý,“ uvedl Skopeček.

Havlíček navrhl využít výnosy z emisních povolenek a Síkelovi řekl, že je „lůzr“

Vláda by podle exministra průmyslu a obchodu za ANO Karla Havlíčka měla na snížení cen energií využít výnosy z emisních povolenek, daně z nadměrných zisků a dividendy z ČEZ.

Kritizoval vládu za to, že chce v příštím roce na občany a firmy přenést platbu 64 miliard korun za obnovitelné zdroje energie a za její distribuci a přenos. Místo toho by podle něho na tuto platbu měla využít zdrojů za emisní povolenky a vyjednat si kvůli tomu výjimku s Evropskou komisí. „Není pravda, že by to nešlo,“ prohlásil místopředseda Sněmovny a předseda stínové vlády ANO.

Ministra Síkelu označila za „lůzra“, tedy toho, kdo věčně prohrává.

Podle Havlíčka se dvěma pětinám zákazníků zvýší příští rok ceny energií o jednotky procentních bodů, u 35 procent bude nárůst představovat deset až 20 procentních bodů, u desetiny až 25 procentních bodů a zhruba u 15 procent vyšší desítky procent.

„Solární tunel nás bude stát 600 miliard korun a vláda to překlápí na občany,“ řekl před schůzí na tiskové konferenci Havlíček. Máme podle něj jednu z nejvyšších cen energií v Evropě, už ne druhou, ale devátou, uvedl exministr průmyslu a obchodu.

Babiš zopakoval to, co ANO vládě vyčítá už od jara loňského roku, že Fialova vláda zastropovala ceny energií nesmyslně vysoko.

Napravujeme vaše zaspání, opáčil Síkela

„Zbavili jsme se závislosti na dovozu z Ruska. Napravujeme vaše zaspání,“ opáčil Sikela a obvinil bývalou vládu ANO z neschopnosti.

„Vy jste ti, kdo z ČR vytvořili energetický skanzen absolutně nepřipravený na dekarbonizaci, natož na Putinovu energetickou válku. Sorry jako,“ prohlásil ministr Síkela v reakci na Havlíčkovo vystoupení.

Také ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL odmítá, že by se peníze z emisních povolenek daly použít na zlevňování cen energií. Odmítá to i ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS. Podle něj je zhruba polovina z 80 miliard korun, které povolenky vynesou, už zahrnuta v příjmech státního rozpočtu. Druhá polovina je účelově vázaná na nové investice do zelených technologií a nelze ji použít k uhrazení platby za instalace obnovitelných zdrojů provedené v letech 2009 a 2010.

Česká republika se stává kvůli cenám energií nekonkurenceschopnou, kritizuje SPD

Vláda by ke snížení cen energií, zboží a služeb měla podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury využít zákon o cenách.

„Hnutí SPD vyzývá vládu, aby využitím zákona o cenách zabránila růstu cen,“ prohlásil. Zásadním řešením je podle něj obnova suverenity České republiky v cenotvorbě a odstoupení od ekologických závazků Evropské unie.

„Všem lidem i firmám zvedne vláda úplně zbytečně ceny energií,“ kritizoval ve Sněmovně vládu Okamura.

Zdražování energií poškodí české firmy, upozorňuje Svaz průmyslu a dopravy

„Česká republika se stává kvůli cenám energií nekonkurenceschopnou,“ řekl i šéf poslanců SPD Radim Fiala. „Firmy budou odcházet do ciziny za levnější energií,“ varoval.

ERÚ chce regulované složky ceny elektřiny zvýšit o 71 procent

Kritiku opozice vyvolalo, když na konci října Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejnil návrh, že by regulovaná složka elektřiny měla oproti letošnímu roku vzrůst o 71 procent, což je je zdražení v průměru asi o 1 408 Kč za megawatthodinu (MWh) s DPH. Ještě výrazněji by měla stoupnout regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele.

Premiér Petr Fiala následně odmítl, že by kvůli návrhu ERÚ domácnosti měly platit výrazně víc. Podle něj zvýšení regulovaných cen, které v základním tarifu vyjde zhruba na 1 400 korun za megawatthodinu (MWh) s DPH, umaže pokles cen silové ceny elektřiny. Fiala zároveň připustil ještě možnost úpravy dokumentu.

Udělejme maximum, regulovaná složka cen elektřiny musí dolů, vzkázal Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Síkela za STAN argumentuje, že hlavním důvodem zvýšení regulované části cen energií je skutečnost, že stát ji letos dotoval částkou kolem 110 miliard korun.

„Výši regulované složky ceny elektřiny určuje nezávislý Energetický regulační úřad,“ řekl ve Sněmovně Síkela. Poukázal na to, že lidi, kteří o regulované složky části elektřiny rozhodují, vybrala právě vláda s účastí ANO.

Sedm hodin mluvili jen přednostní řečníci. ANO schůzi o cenách elektřiny svolá znovu

Před hlasováním o programu mimořádné schůze mohli vystupovat pouze řečníci s přednostním právem - šéfové stran a poslaneckých klubů, členové vlády a vedení Sněmovny. Jejich debata trvala více než sedm hodin.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová oznámila, že vzhledem k tomu, že vládní koalice konání schůze neumožnila, ANO ji bude příští týden navrhovat znovu. „Budeme sem chodit tak dlouho, dokud lidem neřeknete, jak to s těmi energiemi je,“ řekla Schillerová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...