Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sněmovna dostala žádost o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

  16:25aktualizováno  17:44
Policie požádala o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Informaci potvrdil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který ve čtvrtek předal žádost mandátovému a imunitnímu výboru. Ten ji projedná příští pátek. Podle Babiše jde o zoufalou snahu poškodit hnutí ANO před volbami.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš na pražském sněmu hnutí ANO v únoru 2017. | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Dnes jsem obdržel od služby hospodářské policie a vyšetřování, odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie v Praze žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka,“ potvrdil informaci MF DNES Jan Hamáček.

Žádost souvisí s údajným zneužitím dotace na farmu Čapí hnízdo ve výši 50 milionů korun. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze. „Můžu potvrdit, že policie podala do Poslanecké sněmovny žádost o vydání k trestnímu stíhání dvou poslanců v případu Čapí hnízdo,“ uvedla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

GLOSA: Babišův škraloup může ještě z voleb udělat detektivku

„V tuto chvíli v případu žádná obvinění nejsou,“ doplnila s tím, že policie dopředu samozřejmě o svých budoucích krocích neinformuje.

Farma patřila v letech 2007 a 2008 pod koncern Agrofert, jehož majitelem byl Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek byl členem představenstva firmy. O dotaci však bylo zažádáno až poté, co byla farma přepsána na Babišovy příbuzné. Posléze se Čapí hnízdo do koncernu Agrofert vrátilo. Získání dotace prověřuje policie už několik měsíců. Okolnostmi získání evropských peněz se zabývá také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

„Vydání se nebudu bránit,“ uvedl pro server Seznam Zprávy Faltýnek a potvrdil, že v žádosti jde o kauzu Čapí hnízdo. Stejně se pro iDNES.cz vyjádřil i Babiš

„Je to poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a dlouhodobě plánovanou akcí mě kriminalizovat a zabránit mi kandidovat v říjnových volbách,“ reagoval pro iDNES.cz Andrej Babiš (více zde).

„Vůbec mě to nepřekvapuje, čekal jsem, že mě budou chtít před volbami dostat na čemkoliv. Je to politický boj, nic jiného. Projekt Čapí hnízdo je z roku 2008, proč ho nikdo nezkoumal deset let a najednou, když jsem v politice, se na to podávají účelová trestní oznámení a policie to šetří?“

Mandátový a imunitní výbor se bude záležitostí zabývat příští týden. „Předběžně jednáme o tom, že se mandátový a imunitní výbor sejde příští pátek a zahájí projednávání této věci,“ sdělila iDNES.cz předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) s tím, že svůj názor do té doby nebude prezentovat.

Opoziční TOP 09 uvedla, že pokud žádost o vydání souvisí s Čapím hnízdem, určitě jí vyhoví. „Jsem přesvědčen, je to můj soukromý názor, že minimálně ve dvou případech majitel Agrofertu a jeho předseda představenstva se dostali ve veřejně známých případech do kolize s trestním zákoníkem - to je otázka Čapího hnízda a otázka korunových dluhopisů Agrofertu. Pokud se ta žádost bude týkat jedné z těchto dvou kauz, není pochyb o tom, že tu žádost podpoříme,“ sdělil iDNES.cz předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle ODS by bylo nejlepší, kdyby oba dva okamžitě skončili jako poslanci. „Vzhledem k tomu, jak krátký čas zbývá do voleb, tak jako nejlepší řešení pro oba poslance za hnutí ANO bychom jim doporučili, aby se sami vzdali mandátu, aby nenechali kvůli svým osobním problémům jednat v této věci Poslaneckou sněmovnu. Nechceme z toho zbytečně dělat politickou záležitost,“ uvedl šéf strany Petr Fiala.

10.srpna 2017 v 17:33, příspěvek archivován: 10.srpna 2017 v 17:34

.@P_Fiala: A. Babiš i J. Faltýnek by se měli k trestnímu stíhání postavit čelem a rezignovat na mandát poslance.

Podle kodexu hnutí ANO by nicméně sami poslanci Babiš a Faltýnek měli požadovat, aby Sněmovna jejich vydání nebránila. „V případě přestupkového řízení či trestního stíhání proti své osobě, reprezentant nebude využívat poslaneckou/senátorskou imunitu a požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání,“ píše se v morálním kodexu hnutí ANO.

Babišovi i Faltýnkovi se však bude hodit změna kodexu z letošního března. Zatímco ve starší verzi kodexu se psalo o tom, že pokud člen strany čelí trestnímu stíhání, musí z funkcí i z ANO odejít, nové znění hovoří o rezignaci až v případě obžaloby z trestného činu, který souvisí s výkonem funkce (více o tom čtěte zde).

Dotační podvod?

Vyšetřovatelé v kauze zkoumají přidělení padesátimilionové dotace farmě Čapí hnízdo na Benešovsku, která patří do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Dotace byla určena pro malé a střední firmy, což Agrofert není. Babiš již dříve uvedl, že v době žádosti o dotaci patřila farma jeho rodinným příslušníkům a kauzu označil za vykonstruovanou.

Časová osa kauzy Čapí hnízdo: Anonymní akcie, dotace, kritika auditorů

Farma Čapí hnízdo Andreje Babiše u Olbramovic na Benešovsku

O dotaci (resp. poslední z jejích tří částí) požádala farma v roce 2009, koncem téhož roku peníze dostala. První pochybnosti se objevily v roce 2010, když audit zkritizoval, že firma nejprve počkala na dotaci a až poté uhradila nesplacenou fakturu, i když správně měla postupovat opačně. Za toto pochybení dostalo Čapí hnízdo několikamilionovou pokutu od dotačního úřadu, později však byla prominuta.

Česká policie se dotací začala zabývat na konci roku 2015. Prošetřuje, zda nešlo o dotační podvod, tedy skrytí pravého vlastníka. Jako přiznaná součást Agrofertu by Čapí hnízdo nárok na dotaci nemělo. Babiš loni musel svůj vztah k Čapímu hnízdu vysvětlovat ve Sněmovně (co řekl Babiš poslancům o dotaci, najdete zde). Poslanci nakonec k žádnému závěru nedospěli, rozhodli se počkat na výsledky vyšetřování.

Andrej Babiš: Čapí hnízdo jsem nikdy nevlastnil (březen 2016):

13. března 2016

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Žádná pacientka si nestěžovala, vypověděla kolegyně Cimického před soudem

16. dubna 2024  7:56,  aktualizováno  9:33

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Politický nerozum. Poslanci kritizují Beka za extrémní náhradu na bydlení

16. dubna 2024  9:14

MF DNES se ptala zákonodárců: Je v pořádku, že v době úspor platí ministerstvo školství šéfovi...

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...