Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Sucho napáchalo škody už za 24 miliard. Zdraží brambory, pivo i kapři

  21:00
Letošní sucho napáchalo škody za desítky miliard korun. Dvanáct miliard počítají zemědělci a minimálně stejnou částku lesníci. Ještě donedávna byl nejsušším rokem rok 2015. Ten letošní se mu nejen vyrovnal, ale experti se shodují, že jej i překonal. Jen v říjnu doposud napršelo pětkrát méně než obvykle.

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pro zemědělce to znamená rekordní škody. Ministerstvo zemědělství a agrární komora je vyčíslily na 10 až 12 miliard korun. Nejvíce utrpěli chovatelé hospodářských zvířat. Kvůli suchu mají málo krmiva pro dobytek. „Největší škody způsobilo sucho na krmných plodinách, a to v hodnotě 5 až 6 miliard,“ řekl Jan Doležal z agrární komory.

Minimálně dvanáctimiliardové ztráty pociťují rovněž lesníci. Extrémní teploty a minimální srážky způsobily oslabení dřevin a vytvořily ideální podmínky pro množení kůrovce.

„Troufám si odhadovat, že reálné škody budou ještě vyšší, protože v těchto 12 miliardách nejsou zatím započítány vodohospodářské ztráty,“ poznamenal Jan Příhoda z platformy sdružující lesníky Czech Forest Think Tank.

Hynou tuny ryb

To rybáři své ztráty teprve počítají. Jasné ale je, že výlovy ryb budou znatelně nižší. „Vody je málo, má horší kvalitu a ryby jsou náchylnější k nemocem,“ vysvětluje za Rybářské sdružení ČR Martin Urbánek.

Česko stále trápí sucho, v říjnu zatím pršelo pětkrát méně, než je obvyklé

Připomněl třeba rybník Buňkov v Břehách na Pardubicku, kde veterináři nařídili likvidaci 90 tun ryb nakažených herpes virem. Jejich výlov začal včera. V srpnu zase v největším moravském rybníku Nesyt na Břeclavsku uhynulo 100 tun ryb. Škoda přesáhla pět milionů korun.

Ministerstvo zemědělství chce vyčlenit na kompenzaci ztrát způsobených suchem téměř tři miliardy. „Jako první začneme vyplácet dotace za krmné plodiny,“ sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Pro srovnání, v roce 2015 ministerstvo vyčlenilo 1,2 miliardy korun. 

Díky rezervám z minulého roku ještě krmivo pro dobytek máme, jestli ale bude sucho i na jaře příštího roku, nebudeme mít zvířata čím krmit,“ popsal svou situaci středočeský farmář Josef Stehlík, který je zároveň předsedou Asociace soukromých zemědělců. I podle farmářů letošním extrémním suchem utrpěly nejvíce krmné plodiny, třeba kukuřice a hlavně tráva na pastvinách.

„První seče trávy letos na jaře byly nižší o šedesát procent. Druhé a třetí se často nekonaly vůbec, přičemž situace byla napříč celou republikou velmi podobná,“ říká jejich mluvčí Šárka Gorgoňová.

Kvůli suchu se neurodily obilniny, brambory a krmivo pro dobytek.

Ministerstvo zemědělství letos plánuje vyhradit na kompenzace 850 milionů korun, které nevyplatilo za škody způsobené suchem a jarními mrazy loni, a k tomu přidá dvě miliardy. Celkem odhaduje škody až na dvanáct miliard korun, tedy zhruba o dvě miliardy více než loni.

Od prosince budou mít na dotace přednostně nárok chovatelé hospodářských zvířat. Těm sucho způsobilo škody ve výši mezi pěti až šesti miliardami korun. Místo aby dobytek spásal louky, krmili ho zásobami na zimu.

Nižší úrodu měli i pěstitelé obilnin. Vydělali o dvě až tři miliardy korun méně než obvykle. Právě úroda obilnin je dost individuální. Situace se ale liší farma od farmy. Soukromí zemědělci hlásí celkově nejvyšší pokles na Hané, v severních Čechách, v okolí Prahy a středních Čechách.

Úrodu však ovlivnily například i lokální srážky. Třeba zemědělec Stehlík ze středních Čech si na úrodu obilí na farmě nestěžuje. „Tady se srážky objevily v době, kdy to porost potřeboval,“ doplnil.

Dražší Vánoce

Podle Stehlíka může nastat i problém s napájením. „Nejenže není dostatek vody na vegetaci, která kvůli tomu neroste. Začíná být nedostatek vody pro napájení zvířat,“ poukázal.

Co kvůli neúrodě letos zdraží

● Pečivo (hlavně chléb nebo rohlíky a housky a pečivo s mákem) – až 10 procent

● Pivo – až 5 procent

● Brambory – 25 až 50 procent

● Kapři – 5 až 10 Kč za kilogram

Kvůli nedostatku vody letos umíraly tuny ryb. „Loni jsme měli v historii snad nejlepší výlov. I proto v porovnání s předchozím rokem nyní očekáváme pokles znatelný,“ konstatoval rybář Martin Urbánek z Českých Budějovic. Hůř než jihočeské rybníky na tom ale letos byly ty na jižní Moravě, Pardubicku či Chlumecku. „Kapři před Vánocemi proto mohou o 5 až 10 korun za kilo podražit,“ dodal Urbánek.

Zdražení kvůli suchu se zřejmě nevyhne ani bramborám. Jejich úroda je velmi špatná, oproti loňsku klesla o pětinu. „Brambory podraží zhruba o 25 procent, před vánočními svátky však cena brambor může vyletět vzhůru až o polovinu,“ předpokládá ekonom Lukáš Kovanda. Kvůli nižším výnosům chmele zdraží i pivo. Ne však více než o pět procent.

S nedostatkem deště se nepotýkají jen zemědělci a rybáři. Ve velkém trápí i lesníky. Jan Příhoda z platformy Czech Forest Think Thank odhaduje, že kůrovec letos způsobil škody za 12 miliard korun. Do této částky započítal náklady na asanaci kůrovcového dřeva, jeho nižší zpeněžení na trhu a uschlé sazenice. Jen státnímu podniku Lesy ČR se neujalo 2,5 milionu sazenic.

Ovoci a řepce se dařilo

Naopak ovoci teplé počasí přálo, i když bylo menší. „Ovoce je letos dostatek, nicméně problémy jsou s dostatečným množstvím kvalitního ovoce,“ říká tajemník Agrární komory Jan Doležal.

Sklizeň jablek podle odhadů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského měla být tento podzim o čtvrtinu vyšší než loni. Hrušek bylo dokonce dvojnásobně. Dařilo se i řepce, jejíž sklizeň bude vyšší o pětinu.

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....