(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Česko stále trápí sucho, v říjnu zatím pršelo pětkrát méně, než je obvyklé

  • 64
Kvůli ojedinělým srážkám se sucho z léta přeneslo i na začátek podzimu. A ani říjen zatím nepřinesl větší množství srážek, jsou pětinové oproti obvyklému množství v tomto období. „Nejzávažnější situace je i nadále v severovýchodních Čechách,“ uvádí hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu Radek Čekal.

V prvním říjnovém týdnu byly srážky na území České republiky značně podprůměrné, přesto rozdílné. Zatímco na Moravě spadla polovina běžného množství, v Čechách odpovídaly srážkové úhrny necelé třetině. V uplynulém týdnu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nezaznamenal na celém území České republiky dokonce žádné srážkové úhrny. 

Výstraha ČHMÚ

V důsledku toho, že se ve střední Evropě dlouhodobě udržuje suché počasí s nedostatkem srážek vydal ČHMÚ výstrahu před nebezpečím požárů (nízký stupeň nebezpečí) v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji, v Ústeckém kraji a okresech Brno-město, Brno-venkov, Břeclav a Znojmo v Jihomoravském kraji, platí od 11 hodin do odvolání.

Z pohledu hydrologického sucha u povrchových vod se situace v jednotlivých povodích na území České republiky v porovnání s předchozím týdnem mírně zhoršila. 

Aktuálně téměř polovina sledovaných oblastí na území České republiky vykazuje stav hydrologického sucha. Nejvíce suchých oblastí se nachází v severní polovině Čech, tedy v povodí Labe a Ohře. Nejmenší sucho je podle hydrologů v povodí Vltavy a Dyje.

„Aktuálně ve sledovaných profilech protéká ve vodních tocích převážně deset až pětapadesát procent toho, co je pro toto období obvyklé. Vodnější, i když celkově také podprůměrné, jsou některé toky v povodí horní Vltavy a přítoky Berounky. Nejzávažnější situace je i nadále v severovýchodních Čechách,“ uvádí Čekal.

Nejvíce jsou nadále postiženy toky v povodí Sázavy, Jizery a některé přítoky horního a středního Labe. Historicky nejmenší průtoky vykazuje také Smědá, Lužická Nisa, Ploučnice, Kamenice a Úterský potok. Na moravských tocích se historické minimum vyskytuje na Třebůvce, Loučce, Litavě, Jevišovce a na dolním toku Moravy.

Přehled aktuálních vodností na tocích ve srovnání s dlouhodobým pozorováním. Profily označené vykřičníkem momentálně vykazují nejmenší průtok pro 17. říjen za celou dobu jejich sledování.

Hladina podzemní vody ve vrtech v povodí Orlice, Labe od Orlice po Jizeru, Jizery, horní Ohře, Ploučnice a střední Moravy dosáhla úrovně mimořádného sucha.

Aktuální stav podzemních vod – mělké vrty.

Sucho v Česku bylo tématem pořadu Rozstřel:

20. května 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video