Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Apely politiků k očkování? Odmítače přesvědčí spíš příběhy, výzvy jsou vyčpělé

  16:44
Ochrana nejbližších, cesta ven z pandemie, respekt k práci zdravotníků. To jsou jen některé z důvodů, které lídři politických stran na dotaz iDNES.cz uvedli, aby přesvědčili lidi k očkování. Jak říká psycholog Dalibor Špok, možnosti této strategie už jsou však poměrně vyčerpané, stejně jako dojemné příběhy z JIP. I kdyby však měly přesvědčit jen malou část neočkovaných, mají podle něj smysl.

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Lídr ODS Petr Fiala zdůrazňuje že prvním důvodem je to nejdůležitější, tedy zdraví. „Dokončené očkování je jediný způsob jak významně snížit riziko nakažení, závažného průběhu a úmrtí na covid-19. S tím také souvisí ochrana našich nejbližších a našeho okolí,“ uvedl na dotaz iDNES.cz.

Nejnovější studie ukazují, že očkovaný člověk je pro své okolí v případě infekce méně nakažlivý. A třetím důvodem je to, že pouze s dostatečnou proočkovaností budeme moci jako společnost žít zase normálně jako před covidem. Jedině díky očkování můžeme oslabit další vlnu pandemie a zvládnout ji.

Lídr koalice SPOLU a šéf ODS Petr Fiala na mimořádné schůzi Poslanecké...

Dostat pandemii pod kontrolu

Také pro lídra Pirátů Ivana Bartoše je stěžejním důvodem ochrana zdraví a snížení rizika vážného průběhu onemocnění. „Pokud se necháte očkovat, chráníte i vaše blízké. Ačkoliv se i vakcinovaní mohou nakazit a onemocnění přenášet, snižuje se riziko přenosu o 65 procent oproti nenaočkovaným,“ řekl.

Jak také podotýká, je třeba říct, že uvedené platí samozřejmě pro ty, kteří se očkovat mohou a nemají zdravotní důvody, které by jim v tom bránily. Pro ty je očkování nejefektivnější způsob, jak dostat pandemii pod kontrolu a umožnit co největší návrat k běžnému životu.

„Vakcinace je podle všech dostupných údajů bezpečná a nežádoucí účinky minimální. Použitá technologie mRNA vakcín se používá už od 70. let 20. století, lidská varianta koronaviru byla objevena ještě o více než dekádu dříve,“ dodává.

Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů a Starostů (9. října 2021)

Zodpovědnosti i vůči zdravotníkům

„Nechat se očkovat je zodpovědné nejenom vůči sobě samému, svým blízkým, ale také ke svému okolí a k práci zdravotníků a lékařů. Největší výhodou pro očkované je, že jsou po vakcinaci chráněni proti vážnému průběhu nemoci,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Tato výhoda platí vždy bez ohledu na názory politiků a je také univerzální k očkování proti jakékoliv nemoci,“ dodává.

I ona připomíná výhody vakcinace v souvislosti s kolektivní imunitou a slábnutím pandemie. „Vzpomeňte si na pravé neštovice, které jen během dvacátého století zabily půl miliardy lidí a dnes už naštěstí existují jen v laboratorní podobě. Mimo jiné za to vděčíme právě očkování,“ uvádí.

„Ráda bych alespoň touto cestou požádala všechny zodpovědné spoluobčany, kterým jejich zdravotní stav vakcinaci umožňuje a doposud se neočkovali, aby vakcinaci zvážili. Jsme v tom všichni společně a jiná cesta z epidemie skutečně neexistuje,“ apeluje.

Markéta Pekarová Adamová odvolila v Praze na ZŠ Na Balabence (8. října 2021).

Proočkovanost se nedaří

Lídr Starostů a nezávislých Vít Rakušan připomněl, že se počty nakažených každým dnem zvyšují. „Dostatečná proočkovanost společnosti je jediným východiskem, jak se ze současné nepříznivé situace dostat bez jakýchkoliv omezení,“ míní.

Jak však dodává, to se nám bohužel stále nedaří. „Vakcína lidi sice stoprocentně neochrání, eliminuje ale rizika, která jsou s virem spjata, tedy těžký průběh onemocnění. Zároveň je u nich menší riziko, že nakazí své okolí, svoji rodinu, své přátele,“ popsal s tím, že to pokládá za největší výhodu, kterou nám vakcinace přináší. 

Každý, kdo váhá s očkováním bez patřičných zdravotních důvodů, podle něj váhá i nad přijetím společenské odpovědnosti za zdraví seniorů a dalších lidí, které může covid ohrozit.

Lídři pěti stran - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti - jednali o programu a...

Výzvy ze všech stran

Výzvy pro neočkované se objevují v nejrůznějších podobách. Premiér Andrej Babiš například uvedl, že na radě pro zdravotní rizika domluvili, že Všeobecná zdravotní pojišťovna adresně napíše dopis všem těm – a bylo jich asi 331 tisíc – lidem nad 65 let, aby se očkovali,“ prohlásil.

Z nově hospitalizovaných na JIP spadli neočkovaní nad 65 let pod polovinu

Dále také očkovaní státní zaměstnanci mohou dostat až dva dny volna. Na očkování měla nalákat také loterie o mobilní telefony či značkové tenisky. Losování začalo v polovině července s velkou slávou a za podpory státu. Ten za loterii podle pořádající marketingové agentury Fox Hunter zaplatil téměř 300 tisíc korun.

Očkovací loterie o iPhony a tenisky v tichosti skončila. Vyšla na statisíce

Účinná strategie? Ano, ale...

Jak uvádí psycholog Dalibor Špok, výzvy lídrů a vládních činitelů k očkování účinnou strategií rozhodně jsou. „Pokud by tyto apely nebyly a premiér nebo ministři se veřejně neočkovali jako první, jistě by to daleko více zvýšilo nedůvěru občanů v očkování. Na druhou stranu je otázka, jestli možnosti této strategie dnes už nejsou poměrně vyčerpané,“ uvádí s tím, že kdo na podobné apely dal, zřejmě už se očkovat nechal.

Podotýká také, že náklady na takový apel jsou pro politiky skoro nulové, takže to stojí za to, i kdyby ovlivnili jen velmi malou část populace. Jak však dodává, v tuto chvíli je názor většiny populace vyformován a nezmění jej další informace ani srdceryvné emocionální příběhy z JIP. „Změní jej – do určité míry – pouze osobní zkušenost odmítačů,“ vysvětlil.

Jedním z opatření, která by mohla přimět neočkované vakcinaci podstoupit, může být fakt, že se od listopadu přestávají neočkovaným proplácet antigenní i PCR testy. Restaurace také musí kontrolovat bezinfekčnost hostů, platnost testů a doba nařízené karantény se zkracuje.

„Je to správné, a je to i dobrý nátlakový prostředek, aby se lidi dali očkovat,“ uvedl k tomu například imunolog Václav Hořejší. A totéž si myslí také Špok: „Čím obtížnější bude pro neočkované každodenní život, tím pravděpodobněji ta část, která je neočkovaná nikoli z hlubokého přesvědčení, ale spíše z neochoty hlouběji tuto záležitost řešit, bude motivovaná k očkování –⁠ protože tato část odmítačů je zvyklá prostě jít cestou nejmenšího odporu.“

Špok zdůrazňuje, že postoj k očkování je třeba vnímat jako komplexní záležitost každého jedince. „Není to tak, že se takový postoj vyvíjí jen správnou marketingovou kampaní. Hraje v něm roli vzdělání, okolní sociální skupina a její názory, osobní historie, mnohé osobnostní vlastnosti, jako například důvěřivost, podezřívavost, paranoidní interpretační tendence a podobně, i morálně-etické vlastnosti,“ vypočetl.

Zájemci se mohou nechat očkovat třetí posilovací dávkou proti covidu-19 od 20. září. Přeočkování bylo původně možné po osmi měsících od druhé dávky. Od 18. října se lhůta změnila na šest měsíců.

V Česku v posledních týdnech roste zájem o očkování. V porovnání se začátkem měsíce je to nyní o 22 427 dávek denně více. Celkem má ukončené očkování 6 087 911 lidí.

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...