VIDEO: Někdy s rouškou, jindy bez. Takto se teď musíte chovat v bazénech

  9:17
Po více než dvouměsíční přestávce jsou v Česku otevřené akvaparky, plavecké stadiony i bazény. Pohyb v nich má ale nová pravidla. Někdy musíte jít s rouškou, jindy můžete bez ní. Záleží, kam dojdete. Reportér Matěj Smlsal natočil návod, jak se u bazénů nyní chovat.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Nový režim jsme nasimulovali v největším pražském akvaparku, a to pár dní před znovuotevřením. Spolu s figuranty přicházíme na recepci, každý si musí hned vydezinfikovat ruce.

Deset procent kapacity. Aquapalace Praha se otevře, i když se to nevyplatí

Nikoho už nepřekvapí, že ve frontě je nutné dodržovat rozestupy. U pokladny spolu smí stát jen lidé z jedné domácnosti. Ostatně to platí i v celém areálu – pořád dodržovat bezpečnou vzdálenost od těch, se kterými nežijeme. Rodiny, páry či spolubydlící samozřejmě mohou být spolu.

Po zaplacení mířím do šaten. Všechny volné skříňky jsou otevřené. To abychom jako zákazníci měli lepší přehled. Vybrat si totiž můžeme jen z těch, které jsou vzdálené alespoň dva metry od obsazených. Výjimka opět platí pro ty, kteří přišli spolu, ti se mohou usídlit v sousedících skříňkách.

S maximální povolenou kapacitou 300 lidí na celý areál ale ve velkých akvaparcích a plaveckých stadionech nebude problém najít vhodně vzdálenou skříňku. „My otevíráme desetinu kapacity našeho areálu, takže je opravdu nereálné, aby se návštěvníci, pokud sami nebudou chtít, téměř intenzivně potkávali,“ říká generální ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková.

S rouškou, ale i bez. Záleží, kam jdete

Nejvíce diskutované je pravděpodobně nošení roušek. Dosud jsem ji musel mít celou dobu na sobě, sundal jsem ji jen při převlékání. Při cestě do sprch si ji ale opět musím nasadit, ve sprchách sundat, po osprchování nasadit, jít s ní na lehátko a tam si ji mohu sundat.

Jakmile půjdu do bazénu, smí mi zůstat odložená na lehátku. Pokud půjdu na záchod nebo třeba pro občerstvení, musím ji mít na sobě. Pokud ale půjdu přes celý areál do části s tobogány, to ji mít nemusím. „Při skluzu by si ji člověk do plavek logicky neschoval. Takže rouška se používá v suché části akvaparku a potom pro pohyb, když jdete na toaletu, do šaten nebo se občerstvit k nějakému gastrostánku,“ vysvětluje Horáková.

Odlišný je i režim na některých tobogánech. U všech samozřejmě bude platit, že lidé musí stát ve frontě s rozestupy. Na skupinové atrakce, jako je divoká řeka, kde se potkává i několik lidí naráz, ale budou teď ve skupinkách pouštět jen lidi, kteří přišli spolu. Například v tomto akvaparku nově nainstalovali semafor. „Aby to bylo opravdu tak, že se cizí lidé nepotkají,“ říká manažer vodního světa Michal Červinka.

Omezení platí také v samotných bazénech. Pro každý stanovili maximální počet lidí, výpočet je ale docela alchymie. „Tam potom záleží, jestli je to bazén určený pro plavce, nebo jestli to jsou neplavci, jestli to jsou malé děti, takže tam je hodně podmínek, podle čeho se to počítá,“ líčí Červinka.

Plavčíci teď budou mít více práce. „Běžně kontrolují chování návštěvníků, popřípadě je usměrňují, takže jejich další povinností bude usměrňovat i nějaké shlukování a právě třeba nedodržování nošení roušek,“ říká manažerka Horáková.

Ne všechny atrakce ale otevřeli. „Jsou to především různé chrliče a atrakce, které vyvíjejí aerosol. Nicméně třeba vířivky v menším rozsahu otevíráme, každá má definováno, kolik lidí do ní může vstoupit,“ doplňuje generální manažerka.

Sauny jen nad 70 stupňů

V saunovém světě zůstávají otevřené jen finské sauny. Všechny vytápí nad 70 stupňů, tedy tak, jak si to přejí epidemiologové. Při této teplotě by totiž neměly viry přežít. Opět je omezená kapacita.

Saunové ceremoniály jsou zakázané, což manažerka Horáková nepovažuje za logické. „Protože právě těmi ceremoniály a vířením vzduchu vzniká konzistentní teplota v sauně, která je rozhodně vyšší než 70 stupňů. Ale my jsme pro návštěvníky připravili náhradu – budeme každou půlhodinu dělat ceremoniál bez víření vzduchu, to znamená aromaterapie, kouřové rituály, muzikoterapie,“ vyjmenovává.

VIDEO: Takto to vypadalo první ráno po znovuotevření v Podolí:

Obecně platí, že zavřené musí zůstat parní lázně. Někde ale zatím neotevřou ani saunu, například v nejznámějším plaveckém stadionu v Praze – v Podolí. V Aqualand Moravia pro změnu zůstává uzavřené Forum Romanum Wellness, solná terapie nebo dětská prohřívárna.

Aqualand Moravia po otevření možná zase zavře

Moravský akvapark navíc upozorňuje, že možná opět uzavře celý areál. Mít otevřeno pro maximálně 300 lidí považuje za likvidační.

„Chápeme, že je nutné stanovit bezpečnostní opatření. S omezením kapacity jsme samozřejmě počítali, nicméně jsme věřili v logické vyhodnocení. Například původně uvedených 10 metrů čtverečních na osobu reflektovalo velikost jednotlivých zařízení, nyní to tak není. Aktuální opatření vůbec neberou v potaz velikost našeho zařízení,“ říká ředitel akvaparku Petr Pavlacký.

„Otevíráme s tím, že věříme v přehodnocení těchto podmínek. Pokud by však ke změnám včas nedošlo, je provoz dále ohrožen. Při velikosti našeho zařízení znamená limit 300 lidí to, že zde každému návštěvníkovi připadne osobní bezpečnostní zóna o průměrné velikosti dvoupokojového bytu,“ upozorňuje Pavlacký.

Vylidněně to bude pochopitelně vypadat i v Aquapalace Praha. „Při limitu 300 lidí jsme opravdu atraktivní místo, aby si tady každý návštěvník užil v podstatě privátní akvapark,“ říká generální manažerka Vladana Horáková.

Budu mít jisté místo?

S tím ovšem souvisí ten problém, že někteří návštěvníci přijdou k pokladně, když už bude v areálu 300 lidí. Pak budou mít smůlu a budou muset buď počkat, až někdo odejde, nebo to zkrátka zkusit jindy.

Každé zařízení toto řeší jinak. V Aquapalace Praha si nejde rezervovat přímo vstup. Ale pokud si na webu zamluvíte lehátko nebo rodinnou sekci, budete mít na ten den místo jisté.

A třeba v Aqualand Moravia narychlo vyvíjejí rezervační online systém. „Abychom pak předešli tomu, že se k nám prostě nedostanete. Pracujeme na něm dnem i nocí a brzy vám jej představíme. Do té doby se dostane na ty z vás, kteří přijdou dříve. Může se stát, že se část kapacity uvolní v odpoledních hodinách, nicméně nemůžeme zaručit, že nebudete na vpuštění do areálu čekat,“ stojí na webových stránkách.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...