Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Z H-Systému šly peníze přes Šloufa do ČSSD, říká Marvanová. Strana se brání

  11:23aktualizováno  15:38
Hana Marvanová je teď u všeho, co se v politice děje. Snaží se o zvolení do pražského magistrátu. Jako právní poradce byla u vyšetřovací komise privatizace OKD a odešla, když poslanci rozhodli, že její jednání bude neveřejné. A jako bývalá advokátka části klientů H-Systému přišla s výbušným vyjádřením vůči ČSSD. Kauze se věnuje dvacet let.

Právnička a politička Hana Marvanová | foto: Yan Renelt, MAFRA

„Šéf H-Systému Petr Smetka přenášel kufry peněz Miroslavu Šloufovi do Lidového domu. Tehdy měla ČSSD problémy s financováním, měla obstavené účty,“ řekla v televizi DVTV. Část peněz ze zkrachovalého H-Systému podle ní skončila u lidí ze sociální demokracie.

„Já jsem od roku 1998 zastupovala ty lidi a když vyšlo najevo, že část těch peněz skončila výplatami panu Šloufovi v Lidovém domě, tak se ti klienti obraceli na ČSSD, že o to víc by tu situaci měli řešit,“ řekla k tomu iDNES.cz ve čtvrtek Marvanová.

26.července 2018 v 14:58, příspěvek archivován: 27.července 2018 v 10:19

Propojení Smetky a spol. na Miroslava Šloufa a další poradce Miloše Zemana je pak také patrné z policejních odposlechů. Miloš Zeman pak koncem 90. let poškozeným klientům slíbil, že se zasadí o to, aby většinu peněz dostali zpátky. Neudělal nic.

Tohle je podpásový úder, říká místopředseda ČSSD Zimola

Miroslav Šlouf, bývalý spolupracovník současného prezidenta a tehdejšího předsedy ČSSD Miloše Zemana už reagovat nemůže, protože nedávno zemřel. Proti vyjádření Marvanové se ohradila sociální demokracie.

„Vždy jsem si paní Marvanové coby právničky vážil, ale tohle je podpásový úder kandidátky na primátorku Prahy, která se neštítí zneužít cokoli k vlastní sebeprezentaci a útoku na svého politického soupeře. Její tvrzení je lživé a žádné peníze do ČSSD v souvislosti s H-Systémem nikdy neputovaly,“ reagoval první místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

„Ničím nepodložené informace o napojení zkrachovalé společnosti H-System na tehdejší ČSSD, které se nyní objevují ve veřejném prostoru, jsou bezmála dvacet let staré. Pokud by se někoho měly týkat a měl je případně někdo komentovat, pak tehdejší vedení strany. Nikoliv vedení současné ČSSD, jejíž dnešní představitelé neměli s řízením strany před rokem 2000 nic společného,“ sdělil iDNES.cz mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

Marvanová, která se kauze H-Systém věnuje jako advokátka dvacet let, teď také přišla s vlastním návrhem řešení problémů klientů H-Systému, kteří by se podle Nejvyššího soudu měli z domů vystěhovat. „Ostatní klienti by mohli být uspokojení ne za cenu vystěhování lidí z Horoměřic, ale správce by jim to měl převést, započítat jejich investice, a stát by měl odškodnit klienty za průtahy v řízení,“ uvedla Marvanová.

Politický návrat bývalé poslankyně za ODS i Unii svobody

Jako politička přitom Marvanová zažívá politický comeback. Zatím nejvýše v politice byla na začátku milénia, když byla od června 2001 zhruba rok v čele Unie svobody, která měla jako součást Čtyřkoalice našlápnuto k vítězství v parlamentních volbách. Nestalo se, Čtyřkoalice se rozhádala, zmenšila na dvoučlennou Koalici lidovců a Unie svobody a když chtěla její strana jít do vlády Vladimíra Špidly, vzdala se postu předsedkyně.

Nyní kandiduje za spojenectví TOP, hnutí STAN, lidovců, strany Les a Demokratů Jana Kasla. „Jedině spojenými silami je možné něco v Praze změnit,“ řekla k tomu již dříve.

Jestli se o někom dá říci, že je „homo politicus“, pak je to právě Marvanová. Už před rokem 1989 byla jako disidentka u vzniku Nezávislého mírového sdružení a po pádu režimu byla poslankyní za Občanské fórum, ODS a poté za Unii svobody.

Restartem její politické kariéry mohlo být už to, když se za minulé vlády stala náměstkyní ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, ale vydrželo to jen pár měsíců, nepohodly se třeba na snížení odměn advokátů či na jmenování některých soudních funkcionářů, a tak se rozešla s Válkovou.

Dalším pokusem je nyní spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí, které je prosadilo na kandidátku jako dvojku koaliční kandidátky za předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Marvanová: STAN má liberální, demokratický směr. Jako já

„Členem STAN nejsem, byla jsem naposledy členkou Unie svobody a odešla jsem, když si strana vybrala směr, se kterým jsem nesouhlasila. Uplynulo patnáct let a teď jsem byla oslovena někým z hnutí STAN, rozhodla jsem se je podpořit, aby se dostali do parlamentu, protože je to hnutí s kvalitními lidmi. Je to směr shodný s tím, který jsem vždy zastávala. Liberální, demokratický směr, takže pro mě to není podpora ničeho jiného než toho, co jsem vždy podporovala. Posléze mě oslovili a domluvili jsme se, že bych za ně kandidovala v komunálních volbách,“ řekl iDNES.cz Marvanová.

„Hana Marvanová je bezesporu výrazná osobnost. Je to člověk, kterého veřejné dění nenechává klidným. Jako výrazná právnička se angažuje ve prospěch různých lidí, kteří potřebují pomoci. Z mého pohledu je ideální reprezentant toho, kdy politik je připraven nezištně pracovat pro druhé ve svém volném čase,“ řekl iDNES.cz předseda STAN Petr Gazdík. 

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že se s Marvanovou zná už dlouho.  „Spolupracujeme spolu jak v oblasti politiky, tak v občanském životě. Hana Marvanová je například členkou dozorčí rady Muzea Kampa,“ řekl Pospíšil, které toto známé pražské muzeum vede.

„Spolupráce s Hanou Marvanovou není politický kalkul. Dělali jsme spolu i na ministerstvu. Když já jsem byl ministr, ona byla poradkyně. Dělali jsem spolu i některé zákony, třeba o obětech trestných činů, na tom měla lví podíl. A když jsem vedl soudní spor odvolaným vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou, tak ministerstvo zastupovala. Když Starostové a nezávislí řekli, že by o ni stáli, tak já jsem to přivítal,“ uvedl pro iDNES.cz Pospíšil.

Podle Gazdíka je důležité, aby se stmelovaly středové a středopravicové strany. „Pražský magistrát může být ukázkou toho, že spolu jsou schopny komunikovat a vytvořit blok pro kompetentní správu města,“ věří Gazdík.

Klientka H-Systemu reaguje na rozhodnutí Nejvyššího soudu: 

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....