Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda zavřela restaurace a obchody, výjimku mají potraviny nebo lékárny

  3:14aktualizováno  9:43
Vláda zakázala provoz restaurací a obchodů s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic či prodejen zboží denní potřeby. Opatření platí od sobotních šesti ráno a potrvá deset dní. Výjimku provozovny zajišťující například jídlo pro zaměstnance. „Jsem přesvědčený, že to zvládneme. Zvládneme to, když budeme táhnout za jeden provaz,“ řekl premiér Andrej Babiš.

„Situace je dynamická, museli jsme rozhodnout rychle, aby se nám lidé nenastěhovali do nákupních center,“ řekl premiér a šéf ANO Andrej Babiš. „Co se týká hotelů, lidé by neměli sedět v restauracích,“ uvedl premiér. Restaurace mohou být otevřeny jen „take away“, tedy když si zákazník bere jídlo s sebou, což je typické pro některé fast foody.

„Měli jsme dvě možnosti. Zavřít to od rána, nebo to v poledne vyklízet policií,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček, proč vláda velká obchodní centra neuzavřela například až od poledne.

Dopravu vláda zastavovat nebude, řekl premiér

Podle předsedy vlády kabinet neuvažuje o zavření dopravy, včetně městské hromadné dopravy. „V žádném případě, potřebujeme, aby lidé chodili do práce,“ zdůraznil Babiš. Jediné, co připadá v úvahu, je podle něj určitá regulace.

„Co se týká bank, situace se nemění,“ uvedl na ranní tiskové konferenci předseda vlády. Babiš řekl, že vláda udělala rozhodnutí na jednání, které začalo o půlnoci a skončilo v půl třetí ráno. Vláda podle něj nebude uzavírat celé oblasti jako Rakousko, případně by vláda uvalila karanténu na celé Česko. „Víme, co děláme a děláme to rychle,“ prohlásil předseda vlády. Členové vlády všechna opatření přijímají na základě doporučení odborníků. Jaký bude schodek státního rozpočtu, ho v tuto chvíli nezajímá.

Spouštěčem pro případnou karanténu na celé Českou by bylo větší množství nekontrolovaných přenosů koronaviru. Ty jsou nyní podle něj jen dva, v případě pražského řidiče Uberu a u zdravotní sestry z Frýdku-Místku. 

Česku chybí stovky tisíc až milion respirátorů, přiznal ministr Vojtěch

„Řekněte, kde nemají respirátory a já jim to osobně rozvezu,“ řekl Babiš.

51 tisíc respirátorů podle něj v pátek rozvezla do nemocnic armáda. Slíbil, že to půjde ještě do některé z nemocnic prověřit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ovšem později přiznal, že Česku chybí stovky tisíc až milion repirátorů.

Jediné možné je omezit kontakt lidí na minimum, řekl Hamáček

„Snažíme se zpomalit nástup epidemie,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

„Jediným možným opatřením je omezit na minimum kontakt mezi lidmi,“ uvedl Hamáček. I on zdůraznil, že lidé mají dál chodit do práce, ale pak hned zamířit domů a nikde se moc nezdržovat. Ministr vnitra také řekl, že režim kontroly na slovenských a polských hranicích upřesní do neděle.

„Už nyní myslíme na kompenzační opatření pro podnikatele,“ uvedl vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu i dopravy Karel Havlíček. Stát zřejmě přesune na podporu podnikatelů kvůli dopadům šíření koronaviru čtyři miliardy korun z evropských operačních programů.

Které obchody dostaly od vlády výjimku

Z obchodů mají od vlády výjimku ze zákazu prodejny: potravin, výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti, pohonných hmot, paliv, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny a výdejny zdravotnických prostředků, malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží, novin a časopisů, tabákových výrobků, služeb prádelen a čistíren, prodeje přes internet a dalšími vzdálenými prostředky, přičemž uvedené zboží a služby se převážně prodávají nebo nabízejí v dané provozovně.

Policie kontroluje dodržování nařízení vlády:

Výjimku mají rovněž ty restaurace, které se starají o stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a které jsou ve věznicích, oznámila v sobotu vláda. 

Zákaz se nevztahuje na prodej mimo provozovny stravovacích služeb, například na provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo na prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny, a to bez časového omezení.

Souhlasíte s nynějším opatřením vlády?

celkem hlasů: 42950

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 21. března 2020. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 34127
Ne
Ne 7347
Nevím
Nevím 1476

Desetidenní omezení se s platností od soboty dotýká i provozoven stravovacích služeb umístěných v rámci nákupních center s prodejní plochou přesahující 5000 metrů čtverečních. Tyto restaurace rychlého občerstvení byly zavřeny už dříve.

Lidi nesmí od sobotního rána rovněž do heren a kasin.

„Vidíme za současné situace jako příliš velké riziko shromažďování lidí ve velkých obchodních centrech a v restauracích. V žádném případě však nechceme omezit prodej potravin, léků, drogerie nebo pohonných hmot a dalších nejnutnějších potřeb. Občané se nemusí obávat, zásobování potravin totiž zůstává bez omezení, skutečně není nutné vykupovat obchody,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

„Jedině takto zásadní omezení mohou šíření infekce na našem území zastavit. Ačkoliv to pro nás všechny není příjemné, jde o ochranu našeho zdraví,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Předchozí opatření

Vláda tak pokračuje s přitvrzováním opatření, která jsou namířená proti šíření nového koronaviru. V Česku jím jsou nakaženy desítky lidí a už tisíce jsou v karanténě.

Postupně se uzavírají hranice. Od sobotní půlnoci policie nepropustí autobusy, vlaky ani lodě s cestujícími přes hranici s Německem, Rakouskem a Polskem.

O víkendu je ještě možné cestovat auty a v omezené míře také letecky. Do neděle lze na hranicích s Německem a Rakouskem použít jedenáct vybraných přechodů, na nichž jsou však zavedeny již pravidelné kontroly.

O půlnoci z neděle na pondělí se nicméně české hranice zcela zavřou.

I v tomto případě jsou ovšem také výjimky. Přes hranice se pak dostanou například lidé, kteří pracují v Rakousku nebo Německu, nicméně ne dále než sto kilometrů od hranic. To se týká rovněž šoférů a strojvůdců v nákladní dopravě nebo posádek záchranné služby.

Z usnesení vlády o přijetí krizového opatření

Vláda
z a k a z u j e 

  1. 1. s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách, s výjimkou těchto prodejen:
  • − potravin,
  • − výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti,
  • − pohonných hmot,
  • − paliv,
  • − hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží,
  • − lékárny a výdejny zdravotnických prostředků,
  • − malých domácích zvířat,
  • − krmiva a dalších potřeb pro zvířata,
  • − brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,
  • − novin a časopisů,
  • − tabákových výrobků,
  • − služeb prádelen a čistíren,
  • − prodeje přes Internet a dalšími vzdálenými prostředky,

přičemž uvedené zboží a služby se převážně prodávají nebo nabízejí v dané provozovně,

2. s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, vězeňských zařízení); tento zákaz se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb (např. provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny), který může probíhat bez časového omezení,

3. s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. činnost provozoven stravovacích služeb, umístěných v rámci nákupních center s prodejní plochou přesahující 5 000 m2,

4. s účinností ode dne 14. března 2020 od 6:00 hod. provoz heren a kasin podle zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, ve znění pozdějších předpisů.

Andrej Babiš, předseda vlády

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Fiala uctil v Kongresu Havlův odkaz, opatrně lobuje kvůli pomoci Ukrajině

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:05

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Balíčkem na podporu Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu a nutností transatlantické spolupráce se zaobírá...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...