Vláda zakáže pohyb mezi okresy, zavře školy a také významnou část obchodů

  10:11aktualizováno  22:36
Vláda zakáže lidem pohyb mezi okresy a zcela zavře školy. Po mimořádném jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš. Na tři týdny se také zavře významná část obchodů, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Potřebujeme na tři týdny maximálně omezit mobilitu obyvatelstva,“ řekl Babiš. Kvůli nebezpečnějším mutacím koronaviru se na čtrnáct dnů prodlouží doba karantény.

Babiš bude v pátek ráno jednat s opozicí, a to ještě před hlasováním o prodloužení nouzového stavu do konce března, což požaduje vláda. Zatím pro to ale nemá vyjednanou podporu.

Od března v hromadné dopravě i v obchodech nebudou podle ministra zdravotnictví Blatného stačit ani dvě chirurgické roušky přes sebe. Nutnou ochranou budou respirátory třídy FFP2 či KN95 nebo N95.

Jen z domova se budou učit i nejmenší děti

Vláda měla ve čtvrtek na stole širší plán zavírání Česka. Nechtěla o něm ale před jednání s opozicí příliš mluvit. Potvrdila ale, že počítá s tím, že jen z domova se mají učit i nejmenší děti. I žáci prvních a druhých tříd se musí vrátit k distanční výuce.

Ministryně financí Alena Schillerová již odpoledne po setkání s prezidentem Milošem Zemanem uvedla, že vláda ještě ve čtvrtek opatření neschválí. Schválit je podle ní může až po případném prodloužení nouzového stavu, o kterém budou poslanci rozhodovat v pátek.

V plánu je prodej jen „nezbytného“ zboží

Jedním z bodů plánu vlády, kde nechtěla být moc konkrétní, je omezení prodeje jen na nezbytně nutné zboží. „Významná část prodejen otevřena nebude,“ potvrdil iDNES.cz ministr zdravotnictví Jan Blatný. Pracovní seznam výjimek, které obchody mají být otevřeny a který dostala od vlády opozice, je přitom poměrně rozsáhlý. Z Blatného slov ovšem vyplynulo, že ho vláda bude nejspíš chtít ještě proškrtat.

Kdo může otevřít?

Pracovní návrh, který od vlády dostala opozice

prodejny potravin, lékárny, drogerie, benzinové pumpy, prodejny malých domácích zvířat a krmiva pro ně, brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží, novin, časopisů a tabákových výrobků, prádelny a čistírny, servis a oprav silničních vozidel, prodejny náhradních dílů k dopravním prostředkům, provozovny umožňujících vyzvednutí zboží a zásilek zakoupených distančním způsobem, prodeje jízdenek, provozovny servisu výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů pro domácnosti, zámečnictví, provozovny oprav, údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost, pohřební služba, domácí potřeby a železářství, prodejny dětského oblečení a dětské obuvi, taxislužba i provozovny psychodiagnostického vyšetření

„Víceméně se vrátíme k opatřením z první vlny, z března,“ řekl už ve středu předseda vlády. Podle něj je nutné, aby v zemi byl dál nouzový stav. „Když mluvíme o lockdownu, tak je to o tom, aby lidé minimalizovali kontakty,“ vysvětloval to Babiš.

Už ve středu v noci se vláda dohodla, že chce od poslanců, aby zrušili usnesení o konci nouzového stavu 27. února a aby ho naopak prodloužili o třicet dnů, tedy téměř do konce března.

Shodla se i na tom, že stát bude od března kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na 4 testy na člověka měsíčně.

Vicepremiér Karel Havlíček potvrdil, že  firmám bude proplaceno za každý test 60 korun. „Celý mechanismus bude v první fázi na dobrovolné bázi,“ řekl ve čtvrtek po jendnání vlády Havlíček. Postupně se ale podle něj přejde na systém povinný.

Lockdown firem nebude. Středulu to roztrpčilo

Nepočítá se s uzávěrou průmyslu a velkých firem. Nejde tak v plném slova smyslu o „lockdown“, ke kterému vyzval vládu šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula.

Ministryně Schillerová po jednání s prezidentem Zemanem řekla, že s uzavřením průmyslu vláda nepočítá. „Shodli jsme se, že není cesta uzavření průmyslu, který činí zhruba 40 procent HDP,“ uvedla ministryně.

S prezidentem jsme se shodli, že průmysl uzavřít nelze, řekla Schillerová

Středula dal najevo již ve středu večer roztrpčení nad počínáním vlády. „Dlouho jsem stál stranou štvanice na vládu. Z dnešního jednání s premiérem jsem ale slušně řečeno rozladěný. Chtěl jsme znát konkrétní plány a řešení velmi vážné situace. Místo toho jsem byl svědkem něčeho, co zatím neumím vyhodnotit. Musel jsem se jít projít ven,“ napsal na Twitteru Středula.

Nedělejte další chyby, vyzval vládu Jurečka

Je otázka, jak vláda pochodí s tím, že se má zrušit usnesení o konci nouzového stavu a že ho má Sněmovna prodloužit.

„Chceme, ať vláda nedělá další a další legislativní chyby, proto je v této situaci jediné možné řešení, aby vláda po skončení současného stavu nouze vyhlásila sama stav nouze s novým odůvodněním, aby skončily pochybnosti o posledním vládním vyhlášením stavu nouze, na který bylo podáno více žalob. Není možné tuto právní nejistotu dále prodlužovat. Vláda dělá legislativní kutilství, které může mít pro statisíce žadatelů různých forem podpory fatální důsledky. Takový vládní chaos podporovat nebudeme,“ sdělil iDNES.cz šéf lidovců Marian Jurečka.

„Naším hlavním požadavkem je spuštění masového testování v podnicích a jeho finanční podpora ze strany státu. V tomto bodě vláda přislíbila součinnost, antigenní testy ale musí splňovat vysoké standardy kvality ověřené nezávislými studiemi, což se teď neděje,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Jeho strana požaduje také podporu nízkopříjmových skupin a seniorů při nákupu respirátorů FFP2.

Piráti se zatím rozhodují, ODS vládě nepomůže

Co se týká dalšího nouzového stavu, Piráti se zatím nerozhodli. „Klíčové je i racionální zdůvodnění potřeby nouzového stavu a všech zamýšlených opatření. Jednání tak stále probíhají, na jejich základě se rozhodneme ohledně zítřejšího postupu,“ uvedl pro iDNES.cz Bartoš.

Žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu i předlohy vrácené ze Senátu budou poslanci projednávat na mimořádné schůzi Sněmovny, která začíná v pátek v 9 hodin.

„ODS nepodpoří revokaci usneseni o konci nouzového stavu,“ sdělil iDNES.cz předseda občanských demokratů Petr Fiala. „A to nejen kvůli tomu, že s prodlužování nouzového stavu nesouhlasíme, ale i kvůli tomu, že všichni námi oslovení odborníci se shodují na tom, že tento krok je legislativně sporný. Předpokládám, že v pátek dojde ve Sněmovně ke schválení pandemického zákona, včera mě pan prezident ujistil, že ho neprodleně podepíše, aby mohl vstoupit v platnost. Z naší strany jsme dohodu dodrželi, vláda bude mít možnost přijímat zdůvodněná opatření i mimo nouzový stav,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Sněmovna přesně před týdnem právě na návrh ODS rozhodla o tom, že nouzový stav, který vláda vyhlásila na žádost hejtmanů do konce února, skončí nejpozději o den dříve, v sobotu 27. února.

Nechte lidi žít, říká vládě předseda SPD Okamura

Šéf SPD Tomio Okamura neuspěl s návrhem, aby Sněmovna nouzový stav zrušila okamžitě. Jeho hnutí také nepodpořilo dohodu vlády a koalice o zákonu o mimořádných opatřeních při epidemii covid-19, jemuž se také říká pandemický zákon.

Pro Okamurův návrh bylo 31 ze 153 přítomných. Spolu s SPD, pro to byli poslanci KSČM, pět nezařazených poslanců a Dominik Feri s Františkem Váchou z TOP 09.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček ve čtvrtek uvedl, že bude určitě proti prodlužování nouzového stavu. Jak se zachovají jeho kolegové z KSČM, nevěděl. Vedení strany nechalo rozhodnutí na poslaneckém klubu. Podle šéfa strany Vojtěcha Filipa záleží na tom, zda dá vláda najevo ochotu shánět vakcíny i jinde než jen v Evropské unii, ale i u Ruska či Číny.

„Hnuti SPD nepodpoří prodloužení plošného nouzového stavu, jelikož se ukazuje, že stávající politika vlády ohledně opatření nikam nevede. Vláda musí zacílit na rizikové skupiny obyvatel a na udržení zdravotního systému - a ostatní nechat žít a pracovat při základních opatřeních,“ říká Okamura

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...