Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vajíčka a memoáry. Zhodnotí nás historie, rozloučil se Babiš s vládou

  6:55aktualizováno  10:20
Premiér Andrej Babiš a ministři v demisi se v pátek ráno naposledy sešli na jednání kabinetu. „Jaká byla naše vláda, to vyhodnotí historie,“ řekl Babiš. Oznámil, že bude znovu kandidovat na předsedu hnutí ANO, vzpomínky na vládu chce vydat knižně.

„Jak jsme slíbili, naše vláda skutečně pracovala až do posledního momentu, než nastoupí nová vláda,“ řekl na své poslední tiskové konferenci v roli premiéra Andrej Babiš. Nastupujícího předsedu vlády Petra Fialu odpoledne prý ve Strakově akademii přivítá. Svému nástupci prý napsal dopis, čímž by chtěl zavést tradici podobně jako u amerických prezidentů. Dále předá klíče od korunovačních klenotů.

Připomněl, že ráno zasedala Rada vlády pro zdravotní rizika. „Je jasné, že v polovině ledna příštího roku omikron ovládne Evropu, my jsme na to připravení,“ řekl.

V pátek dle svých slov svolal jednání vlády proto, aby poděkoval všem ministrům, kteří v ní působili. „Dali jsme si vajíčka, ještě nějaký chleba tam zůstal, poděkoval jsem všem ministrům,“ řekl s tím, že šlo o čistě společenskou záležitost.

Oznámil, že bude znovu kandidovat na předsedu hnutí ANO. „Určitě máme o čem přemýšlet,“ řekl s tím, že strana se musí poučit z voleb. Jestli bude kandidovat na prezidenta, se prý uvidí příští rok.

Označil za úspěch, že kabinet vydržel celé funkční období. „Myslím, že můžu říct za vše, že jsme dělali vše pro to, abychom naplnili očekávání voličů,“ doplnil a připomněl některé kroky jeho kabinetu. Odmítl, že by podcenili přípravu českého předsednictví v Radě EU. Jeho hladký průběh označil za společný zájem obou vlád.

Fialův kabinet se v pátek ujme vlády. Premiér uvede do úřadů své ministry

Vzpomínky na vládu chce vydat knižně. „Připravíme nějakou publikaci pro naše občany, kteří budou mít zájem, aby viděli černé na bílém, co jsme udělali,“ řekl Babiš. Dál podle něj bude pokračovat i jeho pravidelný nedělní pořad Čau lidi.

Tiskové konference se kromě Babiše zúčastnila i ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Naopak ministři ČSSD nedorazili. „Neměli nějakým způsobem zájem,“ řekl Babiš.

„Covid nás zaměstnává do poslední minuty našeho vládnutí,“ řekl Vojtěch. Jmenoval ale také postup v oblasti elektronizace zdravotnictví nebo v oblasti dostupnosti inovativních léčiv.

„Byla to situace, kterou tady nezažila celá jedna generace,“ řekl o epidemii. Vybudovat systém testů, očkování, trasování a podobně by podle něj normálně trvalo na deset let, v době krize se tak stalo během necelých dvou let. „Zdá se podle všech informací, že novou dominantní variantou bude omikron. Proto je zjevné, že musíme zlepšit přístup k třetím dávkám,“ řekl a připomněl, že od pátečních 10 hodin se zkracuje lhůta čekání na posilující dávku na pět měsíců pro lidi starší 45 let. Všechny občany vyzval, aby se nechali očkovat. Řekl, že by byla chyba, kdyby budoucí vláda zrušila vyhlášku o povinném očkování.

PŘEHLEDNĚ: Vládní kulový blesk: Babiš se rozloučil, nastupuje Fiala

„Myslím, že nakonec ta čísla nejsou špatná,“ řekl o proočkovanosti v České republice. Připomněl, že ukončenou vakcinaci má asi 74 procent dospělé populace. U posilujících dávek to je 27,1 procenta, u lidí starších 65 let dokonce 62,8 procent.

Uvedl, že jeho aktivní politická kariéra končí. Dodal, že odchází se zcela čistým svědomím. „Vypořádali jsme se s tím se ctí a udělali jsme všichni maximum možného,“ řekl o pandemii a poděkoval zdravotníkům, když citoval Winstona Churchilla, který s ohledem na válečné letce řekl: „Nikdy v historii lidských konfliktů nevděčilo tak mnoho, tak málu, za tak mnoho.“

Schillerová odmítla, že by dosluhující vláda zadlužila zemi. „Jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii. Srovnejte si čísla okolních zemí, V4, Rakouska, Německa,“ řekla. Připomněla, že Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. „Udrželi jsme pracovní místa, udrželi jsme sociální smír, přestože jsme procházeli bezprecedentní krizí,“ řekla.

Vyzvala svého nástupce, aby alespoň na leden a únor podepsal generální pardon na DPH na energie. „Tím si vytvoří prostor, aby mohli mezitím připravit řešení, které zatím nikdo z nás, ale hlavně občané této země, nezná,“ řekla.

Havlíček připomněl některé programy, které v době epidemie covidu-19 podporovaly uzavřené provozy, zavedení elektronických dálničních známek, jednotné jízdenky nebo že vloni dosáhl podíl výdajů na výzkum a vývoj na HDP 1,99 procenta. Dodal, že v pátek dopoledne otevře provoz na části dálnice D11.

Šlo o poslední vyjádření menšinového kabinetu hnutí ANO a ČSSD, který vládl asi tři a půl roku, od 11. listopadu v demisi.

Nová vláda Petra Fialy

Kabinet Petra Fialy přebere vládu po jmenování prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech, které má proběhnout v jedenáct hodin. Poté zasedne kabinet poprvé ve Strakově akademii, Fiala ve zbytku dne a také v sobotu bude uvádět jednotlivé ministry do úřadů.

Nová vláda bude sestávat ze zástupců ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kteří kandidovali společně v rámci koalice SPOLU, a zástupců koalice Pirátů s STAN.

Oproti dosavadnímu kabinetu vzniknou místa trojice členů vlády bez portfeje. Jmenováni budou všichni s výjimkou kandidáta na ministra zemědělství Zdenka Nekuly, který se nemůže jmenování zúčastnit kvůli izolaci způsobené nákazou covidem-19. Pověření řídit ministerstvo zemědělství dostane dočasně předseda lidovců Marian Jurečka. O důvěru hodlá kabinet požádat poslance v polovině ledna.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...