Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Polní nemocnice v Praze je finančně neúnosná, zdravotníci podle Babiše jsou

  18:28
Polní nemocnice v pražských Letňanech skončí kvůli tomu, že je finančně dál neúnosná. V neděli o tom ve svém videu „Čau lidi“ informoval premiér Andrej Babiš. Podle něj není důvodem k zrušení nemocnice nedostatek zdravotního personálu. Nemocnice nebyla od jejího postavení na konci října aktivována. Stát dosud za pronájem ploch zaplatil zhruba 51 milionů korun.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Facebook Andreje Babiše

Andrej Babiš ve videu divákům sdělil, že stát nechal záložní nemocnici zřídit v době, kdy bylo hospitalizováno více než 8 000 lidí.

„Bylo to v čase, kdy jsme měli obavu, že nebudeme mít pro lidi dostatek kapacity. Proto se to udělalo a nyní to končí, protože je to finančně neúnosné,“ okomentoval Babiš situaci okolo polní nemocnice v Letňanech.  

Polní nemocnice v Letňanech skončí. Nejsou lidi, je nepoužitelná

Podle něj zrušení nemocnice nesouvisí s nedostatkem zdravotníků. „Pokud by to bývalo nastalo, tak bychom to určitě zvládli,“ uvedl. 

Smlouva na pronájem prostoru by měla podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného skončit k 6. únoru. Záložní nemocnice v Brně nadále zůstane.

Fakta

  • Stát provozovateli letňanského výstaviště dosud za pronájem zaplatil 50,9 milionu korun bez DPH. 
  • Smlouva byla v listopadu prodloužena do konce února. Pokud by tedy pronájem skončil podle kontraktu, musel by stát zaplatit dalších 13,7 milionu korun bez DPH. 
  • Pakliže bude smlouva ukončena k 6. únoru, měl by stát doplatit necelé tři miliony.

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý v pátek uvedl, že zrušení nemocnice v Letňanech navrhl proto, neboť její udržování považuje při nedostatku zdravotnického personálu za neúčelné.

Pokud by se situace se zdravotníky zlepšila, jeví se podle Černého mnohem účelněji posílit kapacity normálních nemocnic než aktivovat zařízení v Letňanech.

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Postarat by se mohla o 500 pacientů. Oficiálně spadá pod fakultní nemocnici Bulovka. 

Dvě stě tisíc registrací k očkování

Česko do nedělního dne podle premiéra obdrželo celkem 372 765 dávek vakcíny proti covidu-19. Od firem Pfizer/BioNTech jich stát dostal 352 365, od Moderny pak 20 400, z toho 12 000 dorazilo v neděli. Za první čtvrtletí by podle Babiše měla ČR obdržet zhruba 1,7 milionu dávek, ve druhém pak až 8,4 milionu.

Registraci k očkování provedlo podle premiéra přes 200 000 lidí starších 80 let. První dávku vakcíny dostalo 77 214 lidí z této věkové kategorie.

Téměř polovina seniorů nad 80 má registraci, někteří už znají termín

„Očkování funguje dobře,“ řekl Babiš. Česká republika s ním začala na konci prosince, vakcínu dostávají zatím především zdravotníci a lidé ve věku nad 80 let.  

Zdravotníci dosud podle nedělního vyjádření Babiše aplikovali 266 631 dávek vakcíny. Obě dávky vakcíny dostalo zatím 36 251 lidí. 

Babiš ve videu znovu zmínil to, že ministerstvo zdravotnictví „velice nešťastně“ komunikovalo o informaci k přerušení očkování proti covidu-19.

„K žádnému zastavení očkování nedošlo,“ řekl. „Samozřejmě je potřeba, aby ta komunikace ze strany ministerstva zdravotnictví byla lepší a jasná,“ dodal.

Autoři: ,

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....