Vakcína dochází, přednost má očkování druhých dávek. Nesmysl, říká Blatný

  14:30aktualizováno  16:46
Česku docházejí vakcíny proti covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví proto ve středu doporučilo nemocnicím přerušit očkování první dávkou vakcíny a pozastavit rezervace. Přednost bude mít doočkování druhé dávky. Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný však odmítají, že by se jednalo o celkové přerušení očkování.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna VavríkováMAFRA

„Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví utlumit po dobu následujících 14 dnů,“ uvedla mluvčí Peterová. Vyhodnocení situace v daném kraji podle ní náleží primárně krajskému koordinátorovi očkování.

Na doporučení ministerstva ve středu upozornil Radiožurnál s odvoláním na středočeskou hejtmanku Petru Peckovou. Některé kraje, včetně středočeského, zrušily zarezervované termíny pro seniory, kteří se už k očkování zaregistrovali.

Vakcín je totiž nedostatek. Česká republika zakoupila původně nejvíc dávek vakcíny od firmy AstraZeneca, která dlouho působila jako favorit na nejdřívější schválení. Nyní se tak očkuje pouze látkami od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Jejich dodávky však mají výpadky.

Česko dostane v příštích dvou týdnech od firmy Pfizer/BioNTech asi o pětinu méně dávek vakcíny. Jejich původní počet by se měl dorovnat do poloviny února, pak by se měl zvýšit.

Premiér Andrej Babiš pro iDNES.cz uvedl, že se o zastavení očkování nejedná. „Očkování pokračuje, i když dostáváme podstatně menší množství vakcín, než nám bylo slíbeno a stejně jsou na to všechny státy Evropské unie,“ uvedl premiér.

„Druhou dávku neodkládat“

„Já si nemyslím, že by ministerstvo doporučilo přerušit vakcinaci,“ řekl v České televizi ministr zdravotnictví Jan Blatný. V zemi podle něj není takový nedostatek vakcín, aby bylo nutné přerušit očkování. „Já jenom mohu komentovat to, jakým způsobem komunikovali koordinátoři s ministerstvem, kde bylo upozorněno na to, že není vhodné prodlužovat dávku déle než 28 dní,“ uvedl Blatný. 

To však může znamenat omezení volných termínů pro první dávku. „Upozorňujeme na to, že těch termínů je o něco méně, ale ne, že by se mělo přerušit očkování, to bych se skoro proti tomu i ohradil,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Smlouvu jste uzavřeli pozdě, hájí šéf AstraZeneky opoždění vakcín pro EU

Jihočeského hejtmana Martina Kubu zastavení očkování první dávky nepřekvapilo. „Přijde mi úsměvné, že se to bere jako mimořádná zpráva. Bylo jasné, že k tomu dojde. Když dostaneme v lednu víc krabic s vakcínou než v únoru, tak nikdo nemohl počítat s tím, že doočkujeme lidi druhou dávkou a ještě naočkujeme další,“ řekl Kuba v ČT.

Například ve Fakultní nemocnici Brno již naočkovali své zdravotníky a několik desítek domovů pro seniory. Tisíce z nich však nyní budou potřebovat i druhou dávku. Nemocnice proto očkování dalších seniorů odkládá. 

„Přeočkování zvládáme, další termíny ale neotevíráme. Je to složitá situace. V některých případech jsme přeočkování museli posunout na 28. den. Většinou se vše ale snažíme naplánovat tak, aby to nebylo nutné,“ upřesnil situaci jihomoravský koordinátor očkování Lukáš Homola.

Snížení dodávek vakcíny se promítlo i do situace v Královéhradeckém kraji, prioritní skupiny však zatím v tamní fakultní nemocnici očkují nadále. „Přišly tři plata vakcíny po 195 lahvičkách, z nichž se udělá 3510 dávek. Minulý týden to bylo pět plat, tedy 5850. Očkování dál probíhá, postupujeme podle množství vakcíny,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Pozastavení očkování je podle předsedy hnutí Starostové a nezávislí Víta Rakušana špatnou zprávou pro všechny občany. „Zvlášť, pokud by se to dotklo druhých dávek očkování, které na sebe mají navazovat. Odpovědnost za celou koordinaci na sebe vzal, zcela dobrovolně a autoritativně, sám pan premiér, jeho by se měli občané ptát, proč to drhne a jak velké nebezpečí to znamená,“ tvrdí Rakušan.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová kvůli tomu nešetřila kritikou na adresu vlády. „Kdyby někdo řídil firmu jako vláda současnou krizi, byla by taková firma na nejlepší cestě k bankrotu. V případě očkování je v sázce ještě mnohem více než profit, naše zdraví. Teď není vhodná doba na všudypřítomný chaos, nefunkční registry očkovaných ani na personální čistky na ministerstvu zdravotnictví,“ napsala iDNES.cz Pekarová.

Podle Tomia Okamury (SPD) v současné situaci selhala Evropská unie i česká vláda. „Při nákupu vakcín měla jít od začátku samostatně svoji cestou jako Maďarsko nebo Izrael. Nyní jsme odkázáni na neschopnost EU,“ poznamenal Okamura. Předseda komunistů Vojtěch Filip zase tvrdí, že je potřeba rozšířit počet dodavatelů vakcíny, aby byla lacinější a byl jí dostatek.

První dávku obdrželo čtvrt milionu lidí

Zdravotníci v Česku aplikovali od začátku vakcinace 222 450 dávek vakcíny proti nemoci covid-19, v úterý jich bylo přes 12 tisíc. Druhou dávku, tedy ukončené očkování, má 17 622 lidí. Většina lidí dostala vakcínu od firem Pfizer a BioNTech a přibližně dvě procenta od firmy Moderna.

V Česku se očkuje proti koronaviru od 27. prosince. Podle dat ministerstva nejvíce dávek, téměř 60 tisíc, bylo podáno v Praze, naopak nejméně, zhruba 3 900, v Karlovarském kraji. V Praze dostalo nejvíce lidí i druhou dávku vakcíny, přes 6 700. Druhý je v tomto ohledu Jihomoravský kraj, kde bylo druhou dávkou očkováno 4 760 lidí. Podle ministerstva se ale údaje na webu mohou vzhledem k jejich průběžnému doplňování zpětně změnit.

Vláda rozhodne, jak bude vypadat nový PES, i jestli otevře skiareály

V úterý bylo v zemi ukončeno očkovaní podáním druhé dávky vakcíny u 3 334 lidí, což je zatím nejvyšší počet lidí s ukončených očkování v jednom dni. Například v pondělí bylo doočkováno proti koronaviru 2 600 lidí.

V současné době je očkování určeno pouze pro prioritní skupiny, kterou tvoří zdravotníci, senioři a zaměstnanci v domovech a starší 80 let.

Mezi lidmi staršími 80 let bylo k úternímu večeru vykázáno očkování u 61 428 lidí, což je zhruba 14 procent z této skupiny občanů. Zhruba dvě pětiny této věkové kategorie, konkrétně 192 952 lidí, bylo k očkování registrováno a 81 191 seniorů má k očkování registraci, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě. Počátkem loňského roku Český statistický úřad evidoval v zemi 441 100 občanů ve věku nad 80 let.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...