Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Abeceda komunistických zločinů: Od „androše“ k Asanaci

  5:51
Na začátku je nezávislý hudební styl. Underground, androš, jak se někdy "česky" říká. Na konci je pomsta komunistického režimu, který nezávislého muzikanta vyhání ze země. Seriál Abeceda komunistických zločinů vypráví v prvním díle příběh člena Plastic People of the Universe Vratislava Brabence.

Vratislav Brabenec na setkání disidentů v březnu 2007. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Seriál Abeceda komunistických zločinů připomíná na pozadí příběhů konkrétních lidí praktiky režimu, od jehož pádu letos uplyne dvacet let.

"Myslím, že je provokovalo, že si jich moc nevšímáme. Prostě jsme hráli a dělali, jako kdyby ti komunisti nebyli. Ignorance je největší trest. Dělat, že někoho nevidím, je větší urážka, než říkat špatná slova," říká Vratislav Brabenec, saxofonista legendární kapely Plastic People of the Universe.

Právě Brabencova "cesta od androše k Asanaci" názorně ukazuje, jak se režim vypořádával s těmi, které nemohl ovládnout. Je také příběhem o tom, jak se obrana jedné kapely stala úspěšným bojem za svobodu slova jako takového.

CO BYLA ASANACE

Dodnes není jasné, jak tento název vznikl. Tajná policie tak nazvala akci, která měla za cíl donutit nepohodlné osoby, především signatáře Charty, k vystěhování ze země. StB využívala všech prostředků: psychoteroru i obyčejného násilí. Tehdejší Československo opustilo asi 280 signatářů Charty, asi 15 procent předlistopadových chartistů.
Rozkaz k zahájení akce Asanace podepsal v roce 1977 tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina. Samotné akce řídila 10. správa StB, jejímž náčelníkem byl nejprve Vladimír Stárek a později Zdeněk Wiederlechner. Na akcích se podíleli krajští šéfové StB a prováděli ji řadoví příslušníci. Jedním z nich byl Jiří Šimák, odpovědný za útok na Zinu Freundovou. Sám Obzina zemřel dřív, než o trestu rozhodl odvolací soud.

Brabenec, původně student bohoslovecké fakulty a jazzový saxofonista, se ke kapele The Plastic People of the Universe připojil na podzim roku 1972. Režim Plastiky trpí, koncerty jsou monitorovány, návštěvníci šikanováni, ale kapela hraje. Rozprášena je až v roce 1976. Brabenec je spolu s kolegy pronásledován a končí na osm měsíců ve vězení.

Po nátlaku režimu v roce 1982 emigroval do Kanady, kde se živil jako zahradní architekt. "Nemohli jste vracet ty facky," vzpomíná muž, který je známý i jako textař, básník a zpěvák.

Hnutí Charty

Vlastně to byl nesmírný paradox. Právě sami komunisté svým tažením proti Plastikům vyvolali to širší protestní hnutí. "StB se domnívala, že to skončí jinak. Ale sblížily se dosud nepropojené okruhy lidí," připomíná historik Petr Blažek.

Ano, tehdy se mezi českými intelektuály rodí myšlenka, že se kapele má pomoci. Jenže ne všem její odvážné texty zrovna "sedí". Mezi ně patří filozof Jan Patočka. "Tehdy zazněl jeho názor, že to, co Plastici hrají, není jeho hudební styl, že se mu to dokonce nelíbí, ale bude bojovat za to, aby mohli svobodně hrát. To byla ta základní myšlenka," vzpomínala později disidentka Dana Němcová.

Ivan Kyncl: The Plastic People Of The Universe
Vratislav Brabenec hrál na saxofon už jako člen The Plastic People of the Universe.

Zrodila se rezoluce na podporu Plastiků. A začalo se rodit něco víc: hnutí Charty. Občanská iniciativa kritizující komunistickou vládu za porušování lidských a občanských práv, k jejichž dodržování se sama zavázala při podpisu mezinárodní dohody – Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (KBSE) v Helsinkách.

"Charta svým vystoupením režim vyděsila," řekl historik Vilém Prečan.
Byl to pro komunistické vládce nejspíš opravdu šok.

Sedmého ledna otiskly dokument Charty západní noviny. Ještě tentýž den ovšem jedná předsednictvo ústředního výboru KSČ. Vede ho Gustav Husák, tehdejší generální tajemník strany (a jaksi mimochodem i prezident republiky).

Husák dostává úkol: "Předsednictvo ÚV KSČ ukládá s. G. Husákovi informovat... ...o akci nepřátelské skupiny, která předala západním sdělovacím prostředkům pamflet pod názvem Charta 77; v duchu diskuse předsednictva ÚV KSČ rozpracovat konkrétní potřebná opatření." O čem všem se jednalo, není jasné. Ale tehdy se zrodil plán, že proti chartistům je třeba bojovat. Začala perzekuce.

Akce Asanace

Rozkaz číslo 32 s krycím názvem Asanace podepsal ještě v roce 1977 tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina. Rozkazy byly jasné: "Působením StB donutit aktivní evidované osoby, aby se vystěhovaly do zahraničí."
Formy nátlaku byly různé. Vydírání, šikana, vyhazovy ze zaměstnání, ale i obyčejná brutalita.

Nešlo o nic nového: deportace spisovatele Alexandra Solženicyna ze Sovětského Svazu v únoru 1974 předznamenala pozdější vyhánění nepohodlných osob v celé východní Evropě.

MÝTY A REALITA

Soudí se, že: Sedmdesátá a osmdesátá léta byla obdobím relativního klidu. Režim už nebyl tak tvrdý a násilnický jako v padesátých letech. Vázlo sice zásobování, ale kdo nedělal potíže, mohl v pohodě žít.
Skutečnost: Násilí přetrvalo, bylo jen méně viditelné. Režim používal rafinovanější metody. Brutalita byla nahrazena psychoterorem a vydíráním. Práva na vzdělání či cestování bylo možné kdykoli bez důvodu odepřít.

Do akce Asanace byl zařazen i Brabenec, který mezitím Chartu také podepsal. "Všem i fyzickými i psychickými prostředky donutit Brabence k vystěhování," stálo v dokumentu tajné policie.

Ale Brabenec vzdoroval. I poté, co mu při jednom z výslechů řekli, že jeho ženu a dvouleté dítě unesli. "Já nevěděl, jestli je to pravda, ale říct někomu něco takového! Že vám z moci úřední unesli ženu a dceru, a vyžadovat spolupráci!" vzpomíná Brabenec. Ještě po letech netají rozhořčení.

Spolupráci odmítl. "Nemáte rád svoji dceru," řekli mu tehdy příslušníci StB. Brabenec si uvědomil, že se tajní policisté nezastaví před ničím.

Kapituloval. "Poslední kapičkou bylo přepadení Ziny Freundové," říká. Dva příslušníci StB v noci zazvonili u bytu chartistky Freundové, představili se jako básník Ivan Jirous (byl známý svými nočními návštěvami), a když jim otevřela, zmlátili ji.

Freundová přepadení ohlásila na policii, ta však nic nevyšetřila. Ukázalo se, že proti zvůli StB vlastně neexistuje obrana. Brabenec to formuloval takto: "Když půjdete přepadnout nějakou ženskou, může ta ženská sáhnout po noži a bude v právu. Ale my jsme nemohli sáhnout po noži, my jsme nemohli vracet ty facky."

Brabenec se vystěhoval. Nebyl sám. Odešla řada známých osobností: například pozdější pražský rabín Karol Sidon, zpěvák Jaroslav Hutka či novinář Ivan Medek. Do pádu komunismu odešlo asi 280 signatářů Charty, asi 15 procent předlistopadových chartistů.

Členové The Plastic Poeple of the Univers u soudu
Básník Ivan Martin Jirous, hudebník Pavel Zajíček, poslanec Svatopluk Karásek a hudebník Vratislav Brabenec u Nejvyššího soudu v Brně, který v roce 2003 zrušil rozsudky nad členy skupiny The Plastic People of the Universe za výtržnictví z roku 1976.

Mnozí se potkali po letech, až v roce 2001, kdy začal soud se strůjci Asanace. Nejdůležitější postava procesu, bývalý ministr vnitra Jaromír Obzina, se však trestu nedožil, zemřel v lednu 2003. Lítost necítil a nabízel podivnou verzi: vlastně pomáhal k vystěhování těm, kteří jinak nemohli odcestovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - OLOMOUC (A12493)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....