Čtvrtek 21. září 2023, svátek má Matouš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 21. září 2023 Matouš

Extrémní gastronomie: indický kmen porazil hlodavce, začal je jíst

Když je nemůžete vyhubit, snězte je. Indický kmen Adi tak dlouho zápasil o potravu s přemnoženými hlodavci, až se je naučil lovit a konzumovat. Dnes jsou korunou jeho kuchyně i zdrojem jeho příjmů.
Hlodavci nejprve v souboji o jídlo nad kmenem Adi vyhrávali, ale nakonec se...

Hlodavci nejprve v souboji o jídlo nad kmenem Adi vyhrávali, ale nakonec se stali sami jeho potravou. | foto: Profimedia.cz

Domy obývané lidmi Adi nepřehlédnete. Stojí odpradávna na kůlech, ty totiž znesnadňovaly průnik hlodavců. Zásoby ve spížích měli i tak pro jistotu pod těžkými kameninovými víky, často ještě zatíženými valouny.

Boj o jídlo s nezvanými čtyřnohými návštěvníky se na jejich území v nejvýchodnějším indickém státě Arunáčalpradéš vedl celé generace. A až donedávna vedly krysy na celé čáře. Mimochodem, zoology by to asi nepotěšilo, ale pod označením „krysa“ se tu velmi nepřesně skrývá jak krysa obecná, tak krysa himálajská a Millerova, potkan, pískomil indický i bandikota menší.

Hlodavci tu byli na každém kroku. Minulý čas je důležitý, karta se totiž postupem času začala obracet. Když nebyla místní vláda pořád schopná zajistit zásobování odloučených komunit rodenticidy a pastičkami, pravidla hry se změnila. Lidé z Adi začali krysy lovit, ručně i s pomocí pastí, a velmi brzy v tomto umění vynikli. Nechytali je přitom jen proto, aby se jich zbavili, ale aby je jedli. Ostatně byli to dobře živení hlodavci, vykrmení především rýží.

Renomé krysařů z Adi se navíc záhy rozšířilo napříč celým státem Arunáčalpradéš a postupně začalo pronikat i do dalších zemí. Když máte problém s hlodavci, přijdou lidé z Adi a postarají se o to, neslo se dál a dál. Obvykle jim bylo odměnou několik nejvykrmenějších kousků a pár rupií.

Historie je to přitom relativně nedávná. Krysa se stala středobodem kulinární praxe kmene Adi během posledních asi deseti generací, proto tento fenomén svou rychlostí zaujal etnology z celého světa. A stejně tak i ekology, protože nedostatek potravin pro rostoucí lidskou populaci je zapotřebí řešit i alternativní cestou.

Krysa na listu i krysa zavinutá

Lidé z kmene Adi mají jasno: krysy jsou vynikající a získávat plat za to, že si zrovna sháníte jídlo, nemá chybu. Když k nim zavítáte na oběd, vždy vám rádi předloží svou pochoutku bule-bulak oying. Pokrm servírovaný tradičně na listu banánovníku se skládá z pořádné porce slepené rýže a mixu vařeného krysího ocásku, předních i zadních končetin, tmelených dohromady rozvařenými okořeněnými vnitřnostmi. Krysa je zřídka vařená vcelku, obvykle je jí naříznuta břišní dutina, z níž jsou vytažena střeva, to kvůli odstranění trusu.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok- mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Poté přijdou na řadu ostatní vnitřnosti, žaludek, játra, varlata, plíce a nenarozená mláďata. To vše se bude vařit zvlášť vedle hrnce s končetinami a ocasem zbaveným ochlupení. Během krátkého varu ztrácejí hlodavčí vnitřnosti barvu i tvar, a po chvilce tak prakticky nejde rozeznat, kterou část máte sežvýkat.

    K univerzální barvě i chuti pokrmu přispívá dochucení výraznou dávkou soli, pálivých paprik a zázvoru. Nezapomeňte, že Indie je zemí zrodu těch nejpálivějších odrůd paprik, takže raději opatrně. Hotový bule-bulak oying může sloužit také jako základ pro svačinu k pozdější tepelné úpravě.

    Oceníte ji na dlouhých pochodech. Krysí maso spolu s rýží je zavinuto do tuhých listů livistonie a tento wrap nazývaný toko patta se dopéká nebo udí nad ohněm. Výhodou je, že i po několika dnech putování v tropickém dusnu chutná pořád stejně. A dokud ho máte u sebe, nemusíte se prý bát, že vás budou obtěžovat hlodavci. Podle mýtu kmene Adi z vás totiž kdysy budou cítit smrt svých kolegyň.

    Pokrmy z krys, servírované na banánovém listu i v zavinuté podobě, se konzumují výhradě rukama. Nabírání mazlavých vnitřností mezi prsty jistě dodá hostině komplexní zážitek. A také pobaví hostitele.

    Jinak jsou lidé z Adi značně zásadoví. Byť se tu krysy konzumují ve velkém, nikdy by nepozřeli jejich hlavu nebo jeden jediný syrový kousek. To je pro ně tabu, stejně jako nejí hmyz nebo dravé ptáky.

    Lidé z Adi si krys váží, obtěžující hlodavci jim totiž dali jídlo a práci. Proto se kmen každoročně 7. března schází, aby oslavil unying-aran, kulinářský krysí festival. Na stolech nechybí bule-bulak oying a místní se navzájem obdarovávají mrtvými tučnými krysami.

    Victor Benno Meyer-Rochow z finské Univerzity v Oulu si přitom povšiml zajímavé věci. „Zdejší lidé museli začít jíst krysy, protože se jim nedostávalo jiné potravy. Hlodavci snědli všechny zásoby pro dobytek,“ popisuje, ale dodává: „Dnes už tu však hlodavci nikoho nesužují a lidé Adi mají zásob dost. Mohli by tedy začít znovu pěstovat skot. Ale prostě nechtějí, protože si chuť pokrmů z krys zamilovali.“

    Snědli byste hlodavce?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 28. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

    Ano
    Ano 755
    Ne
    Ne 426
    Autoři:

    Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

    Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

    Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

    Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

    Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

    Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

    Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

    Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

    VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

    Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

    Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

    • Nejčtenější

    Oběti ubíjel hodiny palicí, unikal 44 let. Sériovým vrahem byl policista

    Je to dlouhý příběh, nejprve byl dramatický z pohledu pachatele, poté kvůli počínání policie. A propojuje ho spousta...

    Účinná prevence proti demenci. Věda již ví, jaké cvičení pomáhá a jak

    Čím sedavější životní styl, tím větší riziko onemocnění demencí, čím víc aktivity, tím vyšší pravděpodobnost, že se...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Protiklady se nepřitahují. Počítá se shoda v politice i chození po návštěvách

    Ono rčení se traduje předlouho, udržuje se dokonce navzdory mnoha studiím, které ho již popřely. Aktuální práce ho...

    Jak chlípný Karel IV. mnohé ženy poskvrnil. Vševěd ví o levobočcích králů

    Premium Karel IV. měl čtyři manželky a s nimi 12 dětí – tak se to obvykle dovídáme z učebnic. Zpráva o tom, že vedle toho...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    KVÍZ: Co víte o životě a dramatickém dopadení Adolfa Eichmanna Mosadem?

    Ona akce má auru největší operace izraelských tajných služeb. Právem, obnášela nejen identifikaci nacistického zločince...

    Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

    Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

    Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

    Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

    Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

    Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

    OBRAZEM: Fascinující příroda. Snímky oslavují její dramata, krásu, sílu

    Sešlo se na padesát tisíc fotografií, celkem z pětadevadesáti zemí. I letošní, devětapadesátý ročník soutěže Wildlife...

    Jen tak vzlétnout nad hladinu. Sníte o létání? Vyzkoušeli jsme flyboarding

    Premium Flyboarding - jde o vznášení nad hladinu v různých výškách až do šestnácti metrů. Tohoto vznášení, při němž může...

    Vraha starého vinaře všichni viděli. Ale jeho tvář si nikdo nedokázal vybavit

    Premium Nízký domek stál zcela osamoceně na úpatí vinohradu. Do vesnice Dolné Krškany to byly skoro dva kilometry. Muž otevřel...

    Jak chlípný Karel IV. mnohé ženy poskvrnil. Vševěd ví o levobočcích králů

    Premium Karel IV. měl čtyři manželky a s nimi 12 dětí – tak se to obvykle dovídáme z učebnic. Zpráva o tom, že vedle toho...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Cítím se jako vítěz, říká Brzobohatý. Manželé ukázali fotky ze svatby v Itálii

    Ondřej Gregor Brzobohatý (40) a Daniela Brzobohatá (44) se pochlubili fotkami i zážitky z víkendové svatby. Muzikant a...

    Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

    Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

    Helena Vondráčková si po pádu zlomila žebro. Léčit se bude doma

    Helena Vondráčková (76) musela přeložit páteční koncert v Havlíčkově Brodě. Jak informoval její manžel Martin Michal...

    Dvacetileté babičky. Generace Z podlehla novému virálnímu trendu na sítích

    Květovaná sukně, košile a na ní pletená vestička s divokým vzorem. Ještě donedávna jsme podobné kreace vídali maximálně...

    Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

    Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...