Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

Petra  Burgrová
, pro iDNES.cz
Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických receptů na naše české beránky, mazance a nádivky najdete na internetu spousty, ale co tentokrát ochutnat něco nového? Přinášíme vám malý přehled světových tradic a pár nejznámějších receptů.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Řecko

Víte jak slaví Velikonoce v Řecku? Nejtypičtějším zvykem je oťukávání červených vajíček, přičemž platí, že komu se vajíčko nerozbije, bude mít po celý rok štěstí. Jedna z dalších tradic má domov na řeckém ostrově Korfu: dopoledne na Bílou sobotu zde vyhazují na ulici hliněné nádobí, hrnce a džbány. Tento zvyk má zajistit úrodu a hojnost v novém roce.

O Velikonocích se nezastaví ani hospodyňky v kuchyních. Jako hlavní pokrm se o svátcích v Řecku podává pečené maso, a to beran, ovce, koza nebo kohout. To je napíchnuto na rožeň a opékáno na otevřeném ohni.

Nechybí ani sladké pečivo Tsoureki, které je podobné našemu mazanci. Je sypané sezamem, mandlemi a střed bývá ozdobený obarvenými vajíčky.

Nejčtenější

Dubajská čokoláda, turecká pasta a nejlepší okurka. NEJ recepty ze sítí

Máloco má tak silný virální potenciál jako recepty. Zejména ty jednoduché, rychlé, ze surovin, které máme běžně doma. Ale také ty, které překvapí nějakým nečekaným použitím ingrediencí nebo jejich...

Ředkvičky, nebo chřest? Trendy jarní zelenina podle kulinárních influencerek

Sezonní zelenina je jedním z největších pokladů, které nám příroda nabízí. Mezi nejoblíbenější patří ředkvičky a chřest, jejichž sezona je tu coby dup. Podívejte se, jak si čerstvost a bohatství...

Ředkvičky, nebo chřest? Trendy jarní zelenina podle kulinárních influencerek

Sezonní zelenina je jedním z největších pokladů, které nám příroda nabízí. Mezi nejoblíbenější patří ředkvičky a chřest, jejichž sezona je tu coby dup. Podívejte se, jak si čerstvost a bohatství...

22. března 2025

Dubajská čokoláda, turecká pasta a nejlepší okurka. NEJ recepty ze sítí

Máloco má tak silný virální potenciál jako recepty. Zejména ty jednoduché, rychlé, ze surovin, které máme běžně doma. Ale také ty, které překvapí nějakým nečekaným použitím ingrediencí nebo jejich...

19. března 2025  15:29

Zázvor postaví na nohy, zlepší zdraví i imunitu a v kuchyni z vás udělá borce

Tato báječná hlíza bývá neprávem opomíjena, přitom v chladných dnech báječně zahřeje a dodá exotický nádech všem vašim kuchyňským kreacím. Také pro zdraví je zázvor skutečným požehnáním.

15. března 2025

Velikonoční kuře s nádivkou

Velikonoční kuře s nádivkou

Střední

120 min

Upečte si na slavnostní velikonoční oběd toto lahodné kuře s jarní nádivkou.

Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli...

9. března 2025

Perníková bábovka s karamelem

Perníková bábovka s karamelem

Střední

90 min

Netradiční kombinace, která vás osloví.

Věděli jste, že kolagen není jen jeden? Existuje hned 16 druhů
Věděli jste, že kolagen není jen jeden? Existuje hned 16 druhů

Za vznikem vrásek a ztrátou pevnosti pokožky stojí úbytek kolagenu. Nové sérum VICHY Liftactiv Collagen Specialist 16 přináší revoluční technologii...

Švestkové buchty

Švestkové buchty

Střední

90 min

Buchty jako od babičky.

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Střední

80 min

Upečte na neděli ořechovou bábovku.

Sladké sendviče (eklérky)

Sladké sendviče (eklérky)

Střední

60 min

Upečte si ke kávě tradiční francouzský dezert.

Srdíčka z karamelem melírovaného těsta

Srdíčka z karamelem melírovaného těsta

Střední

50 min

Krásné vánoční cukroví.

Tyčinky s olivami

Tyčinky s olivami

Střední

120 min

Skvělý předkrm na jakoukoliv party.

Quinoový nákyp s hruškami a červenou řepou

Quinoový nákyp s hruškami a červenou řepou

Střední

60 min

Vyzkoušejte zdravější variantu slaného nákypu.