Bramborové šišky s jablky a strouhankou
Ingredience:
- 800 g brambor
- 2 vejce
- 200 g hrubé mouky
- sůl
- 4 jablka
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce medu
- 100 g lískových oříšků
- 50 g másla
- 200 g strouhanky
Pracovní postup:
- Brambory důkladně omyjeme a ve slupce uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a propasírujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto, které necháme odležet 10 minut při pokojové teplotě. Pak ho rozdělíme na malé kousky, ze kterých vyválíme tenké šišky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut, až vyplavou na hladinu. Poté scedíme a dáme do mísy. Uchováme v teple.
- Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Cukr nasypeme na pánev a necháme zkaramelizovat. Přidáme jablka, citronovou šťávu a zalijeme asi 50 ml teplé vody. Jablka necháme povařit podle vyzrálosti asi 5 minut doměkka. Pak je z karamelu vyjmeme a do omáčky přidáme lžíci másla a medu. Krátce povaříme.
- Na druhé pánvi opražíme nahrubo nesekané oříšky, přidáme máslo a strouhanku. Restujeme dozlatova. Šišky rozdělíme na talíře, posypeme oříškovou strouhankou, přidáme jablka a polijeme karamelem.