V sezoně našim babičkám v kuchyni hodně pomáhaly čerstvé plody ze zahrádky, které stačilo jen ozdobit šlehačkou nebo z nich vykouzlit rychlobublaninu. Na konci zimy se ale vesele spokojily s domácí zásobou jablek.
Udělejte to jako ony. Tyhle starodávné, ale vlastně pořád hrozně trendy moučníky, jsou nejen snadné (takže je zvládne i začátečník) a rychlé, ale také vám nevycucnou z peněženky nadměrné množství financí. Což se – s výplatou v nedohlednu – taky docela hodí.
Jablko v županu s medovým přelivem
Ingredience na 4 porce:
- 4 jablka
- 4 lžíce marmelády
- 1 lžíce tuzemáku
- moučkový cukr a skořice dle chuti
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce na potření
- med na přelití
Pracovní postup:
- Jablka omyjeme, oloupeme a (ideálně pomocí speciálního vykrajovače) vyjmeme jádřinec. Jablko musí zůstat vcelku. Marmeládu promícháme s tuzemákem.
- Troubu předehřejeme na 180°C. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtyři stejně velké čtverce.
- Na každý z nich položíme jedno jablko. Do každého vmáčkneme po lžíci připravené marmelády s tuzemákem.
- Každé jablko posypeme moučkovým cukrem a skořicí a zabalíme do těsta. Aby nám lépe držel spoj, můžeme ho natřít rozšlehaným vejcem, které pak použijeme na potření celého jablka v županu.
- Plech vyložíme pečicím papírem, položíme na něj jablka zabalená v těstě a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova.
- Podáváme ještě teplé, přelité medem.
Tip: Místo medu můžete použít javorový sirup nebo vanilkovou omáčku, jakou se polévá štrúdl.