Skvělé recepty na gril i na chatu: česneková kotleta i kotlíkový guláš

  0:26
Kdo může, tak v létě vaří nebo alespoň jí venku, protože pod širým nebem zkrátka lépe chutná. Vyzkoušejte následující recepty, se kterými si zpestříte letní obědy a večeře a nestrávíte u nich dlouhé hodiny.
Kotleta

Kotleta | foto: Náš grunt

Česnekové kotlety

  • 5 vepřových kotlet

Marináda:

  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané saturejky
  • hrubá sůl
  • pepř

  1. Vepřové kotlety pouze rukou lehce naklepejte a potřete marinádou. Lze je grilovat hned, ale můžete je nechat v lednici odležet i přes noc. Osolit a opepřit stačí až těsně před grilováním.
  2. Podávejte s pečenými bramborami. Na ještě teplých kotletách můžete nechat rozpustit kousek bylinkového másla.

Filet z pstruha s grilovaným rajčetem

Pstruh filety
  • 1 až 2 filety z pstruha lososovitého
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 ½ lžičky oregana
  • 8 masitých rajčat
  • svazek bazalky
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

  1. Filety zkontrolujte dotykem a v případě, že najdete kosti, opatrně je pinzetou vytáhněte, jde to snadno.  Lehce poprašte paprikou, oreganem, solí a pepřem.
  2. Rajčata rozdělte na poloviny a položte řeznou stranou dolů na rozpálený olejem potřený gril, nechte alespoň 3 minuty grilovat. Poté opatrně obraťte, pokapejte olejem, každé rajče ochuťte natrhanou bazalkou a posolte.
  3. Odložte na teplé místo a mezitím grilujte pstruží filety. Ideálně na hliníkových podložkách, aby se maso nerozpadlo. Jsou hotové za chvilku.

Citronové vepřové karbanátky

Vepřový karbanátek v housce
  • 500 g mletého vepřového masa
  • citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 60 g čerstvě namleté strouhanky
  • 50 g tvrdého sýra, např. Mauritius
  • 2 lžičky tymiánu (pouze lístky)
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř

  1. Mleté maso důkladně promíchejte se všemi surovinami a zformujte lehce zploštělé karbanátky.
  2. Grilujte asi 6 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu. Rošt pečlivě pomažte chuťově neutrálním olejem, aby se karbanátky nepřilepily.
  3. Podávejte s omáčkou podle vlastního výběru, zeleninou a houskou, nebo s pečenými bramborami.

Cibuláda

Cibuláda
  • 1 kg cibule
  • 6 lžic cukru
  • 8 lžic balzamikového octa
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

  1. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20 až 30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě.
  2. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru. V lednici cibuláda vydrží i měsíc až dva.

Rychlý kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 čerstvá paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky kmínu
  • 500 g brambor
  • 1 až 2 farmářské klobásky

  1. Na sádle osmažte pokrájenou cibuli i česnek, poté přidejte na kolečka nakrájené klobásky a čerstvou papriku. Když cibulka začne zlátnout, odstavte z plamene a zamíchejte papriku, aby se nepřipálila.
  2. Přidejte nakrájené brambory a opět chvíli restujte, poté přisypejte zbylé koření a zalijte vodou jen tak, aby byly brambory ponořené. Vařte přibližně půl hodiny v kotlíku nad ohněm.

Krkovice v Espresso chilli marinádě

podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce

Krkovice v Espresso chilli marinádě podle šéfkuchaře Jana Zmeškala z restaurace...
  • 800 g krkovice

Marináda na 4 porce:

  • oříšek másla
  • stroužek česneku
  • chili paprička
  • 5 g třtinového cukru
  • 20 g kečupu
  • 10 g upražených kávových zrnek
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

  1. Na rozpuštěném másle orestujeme česnek a chilli, přidáme třtinový cukr a kečup a poté přidáme nadrcená  kávová zrnka, sůl a pepř. Marinádu necháme vystydnout.
  2. Marinujeme minimálně 2 až 3 hodiny, nejlépe však přes noc. Maso poté ogrilujeme.

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru

podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce

Na 4 porce:

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru podle šéfkuchaře Jana...
  • 8 velkých pevných rajčat
  • 1 lžíce medu
  • 200 g špenátu
  • 100 g kozího sýru
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

  1.  Rajčata rozpůlíme a potřeme medem. Osolené a opepřené je dáme na rozpálený rošt grilu. Grilujeme, než rajčata lehce změknou. Servírujeme na listech špenátu s kozím sýrem.
Autor: , pro iDNES.cz

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Byt 3+kk Brandýs nad Orlicí
Byt 3+kk Brandýs nad Orlicí

Lázeňská, Brandýs nad Orlicí, okres Ústí nad Orlicí
3 600 000 Kč

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...