Česnekové kotlety
- 5 vepřových kotlet
Marináda:
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce nasekané saturejky
- hrubá sůl
- pepř
- Vepřové kotlety pouze rukou lehce naklepejte a potřete marinádou. Lze je grilovat hned, ale můžete je nechat v lednici odležet i přes noc. Osolit a opepřit stačí až těsně před grilováním.
- Podávejte s pečenými bramborami. Na ještě teplých kotletách můžete nechat rozpustit kousek bylinkového másla.
Filet z pstruha s grilovaným rajčetem
- 1 až 2 filety z pstruha lososovitého
- 1 lžička sladké papriky
- 1 ½ lžičky oregana
- 8 masitých rajčat
- svazek bazalky
- olivový olej
- pepř
- sůl
- Filety zkontrolujte dotykem a v případě, že najdete kosti, opatrně je pinzetou vytáhněte, jde to snadno. Lehce poprašte paprikou, oreganem, solí a pepřem.
- Rajčata rozdělte na poloviny a položte řeznou stranou dolů na rozpálený olejem potřený gril, nechte alespoň 3 minuty grilovat. Poté opatrně obraťte, pokapejte olejem, každé rajče ochuťte natrhanou bazalkou a posolte.
- Odložte na teplé místo a mezitím grilujte pstruží filety. Ideálně na hliníkových podložkách, aby se maso nerozpadlo. Jsou hotové za chvilku.
Citronové vepřové karbanátky
- 500 g mletého vepřového masa
- citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 60 g čerstvě namleté strouhanky
- 50 g tvrdého sýra, např. Mauritius
- 2 lžičky tymiánu (pouze lístky)
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- Mleté maso důkladně promíchejte se všemi surovinami a zformujte lehce zploštělé karbanátky.
- Grilujte asi 6 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu. Rošt pečlivě pomažte chuťově neutrálním olejem, aby se karbanátky nepřilepily.
- Podávejte s omáčkou podle vlastního výběru, zeleninou a houskou, nebo s pečenými bramborami.
Cibuláda
- 1 kg cibule
- 6 lžic cukru
- 8 lžic balzamikového octa
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20 až 30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě.
- Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru. V lednici cibuláda vydrží i měsíc až dva.
Rychlý kotlíkový guláš
- 1 lžíce sádla
- 2 cibule
- 1 čerstvá paprika
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- ½ lžičky kmínu
- 500 g brambor
- 1 až 2 farmářské klobásky
- Na sádle osmažte pokrájenou cibuli i česnek, poté přidejte na kolečka nakrájené klobásky a čerstvou papriku. Když cibulka začne zlátnout, odstavte z plamene a zamíchejte papriku, aby se nepřipálila.
- Přidejte nakrájené brambory a opět chvíli restujte, poté přisypejte zbylé koření a zalijte vodou jen tak, aby byly brambory ponořené. Vařte přibližně půl hodiny v kotlíku nad ohněm.
Krkovice v Espresso chilli marinádě
podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce
- 800 g krkovice
Marináda na 4 porce:
- oříšek másla
- stroužek česneku
- chili paprička
- 5 g třtinového cukru
- 20 g kečupu
- 10 g upražených kávových zrnek
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na rozpuštěném másle orestujeme česnek a chilli, přidáme třtinový cukr a kečup a poté přidáme nadrcená kávová zrnka, sůl a pepř. Marinádu necháme vystydnout.
- Marinujeme minimálně 2 až 3 hodiny, nejlépe však přes noc. Maso poté ogrilujeme.
Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru
podle receptu Jana Zmeškala, šéfkuchaře Restaurace Na Krásné Vyhlídce
Na 4 porce:
- 8 velkých pevných rajčat
- 1 lžíce medu
- 200 g špenátu
- 100 g kozího sýru
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- Rajčata rozpůlíme a potřeme medem. Osolené a opepřené je dáme na rozpálený rošt grilu. Grilujeme, než rajčata lehce změknou. Servírujeme na listech špenátu s kozím sýrem.