Jak na přípravu chřestu
Než začnete s chřestem kouzlit v kuchyni, je potřeba vybrat kvalitní výhonky. Ty poznáte podle lesklého a negumového povrchu. Když je ohnete, tak prasknou a když je o sebe třete, lehce vržou a uvolní příjemnou vůni.
Hlavičky musejí být pevně sevřené. Starší, ovadlé výhonky nikdy nekupujte, neboť i při nejzručnějším zpracování zůstane chuť nevýrazná.
Bílý a zelený chřest se připravuje trochu odlišně. Výhonky se u obou druhů chřestu nejprve opláchnou v čisté vodě. Zelený chřest se loupe jen ve spodní třetině výhonku, mladý zelený chřest se nemusí loupat vůbec a bílý chřest je nutné oloupat celý až od hlavičky.
Chřest má výhodu, že si vystačí s málem. Pouze vařený a následně jemně osmažený na olivovém oleji nebo másle se solí a pepřem, to je ta pravá chuťová slast. Další tradiční pochoutkou je uvařený chřest podávaný s holandskou omáčkou, ale zapálení kuchaři z něj vykouzlí ledacos a inspirovat se můžete mnoha našimi recepty.
4. května 2018 |