Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k obědu nebo k večeři báječnou chřestovou specialitu. Není to žádná věda a chřest je navíc nejen lahodný, ale také prospívá našemu zdraví. A využijete ho i při jarní grilovačce.
Část 1/3
Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem

Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • vrchovatá hrst listů baby špenátu
  • restované piniové oříšky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Nejdříve z chřestu odstraníme dřevitější konce. Možná jste slyšeli, že se mají uříznout nožem, ale lepší je odlomit je zhruba ve dvou třetinách chřestové paličky. Potom chřest oloupeme, dobře to půjde škrabkou na brambory, a to tak, že odstraníme všechna tuhá vlákna. Nakrájíme ho na kratší kousky a dáme stranou.
  2. V hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený chřest a zalijeme vývarem. Necháme na mírném plameni probublávat asi 20 minut.
  3. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem společně se smetanou ke šlehání. Prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Na pánvičce necháme rozpustit máslo a necháme na něm zavadnout lístky špenátu. 
  5. Polévku nalijeme do talířů a ozdobíme špenátem a restovanými piniovými oříšky.

Tip: Při vaření můžete do polévky přilít deci bílého suchého vína, bude mít výraznější chuť.

Autor:

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Hlasovali jste o nejlepší čtenářský recept z letní grilovačky

Pošlete fotku a recept a vyhrajte některou z cen.

Až do pondělí 23. srpna do 23:30 hodin jste mohli hlasovat o nejlepší recept a fotografii, které...

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

VIDEO Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...