Úterý 27. července 2021, svátek má Věroslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. července 2021 Věroslav

Česká ryba není jen kapr. Připravte si třeba sivena podle šéfkuchařky

  2:57
Zatímco v Evropě jsou sladkovodní ryby poměrně oblíbené a průměrný Evropan jich spořádá pět kilo za rok, v České republice činí průměrná roční konzumace pouze 1,4 kg na osobu. Obliba grilování sice pomalu vrací českou rybu na naše talíře i jindy než na Vánoce, přesto ještě máme co dohánět. Zkuste se inspirovat třeba od šéfkuchařů a šéfkuchařky.

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami a pečenými bramborami se šalotkou a čerstvým tymiánem | foto: www.alakarte.cz

Češi si tradičně dopřávají ryby hlavně v době vánočních svátků, podle údajů Ministerstva zemědělství se však situace zlepšuje a lidé zařazují rybí pochoutky na svůj jídelníček stále častěji. Tento trend lze sledovat hlavně v období letního grilování.

Česká ryba na talíři

Chcete si pochutnat na zajímavých úpravách kapra, sivena, candáta, pstruha a dalších českých ryb? Až do 5. srpna můžete v rámci gastronomického festivalu Ryba z Čech navštívit osm restaurací v Praze, Pardubicích a Ostravě, které nabídnou tříchodová menu za 290 korun.

"Ryby se v České republice oproti evropským státům konzumují bohužel velmi málo, a pokud srovnáme zájem o ryby české a mořské, větší oblibě se těší ty mořské," přibližuje chutě zákazníků Renata Melková, majitelka restaurace Ambroisie Caffé Restaurant.

Jak poznat čerstvou rybu?

Za čerstvou rybou přitom nemusíte jen k řece nebo k rybníku s rybářským náčiním - slušná nabídka je dnes nejen přímo na sádkách, ale české ryby se objevují také na farmářských trzích nebo v supermarketech.

Při nákupu ryb se stačí řídit několika jednoduchými pravidly – čerstvá ryba je slizká, má jasné a vypouklé oči, červené zbarvení na žábrách, a pokud na ni sáhneme prstem, maso musí být pevné.

"Pokud vidíme zašedlé žábry, zakalené oči nebo se nám zdá, že má ryba měkké maso, měli bychom se jejího nákupu vyvarovat, protože pravděpodobně leží na pultě již delší dobu," radí šéfkuchař Ondřej Slanina z restaurace Chateau St. Havel.

Pro ty z vás, kteří hledají inspiraci, jak zajímavě rybu připravit, přinášíme tipy od šéfkuchařů restaurací zapojených do gastronomického festivalu Ryba z Čech. Zkuste třeba sivena podle Petry Sahajdákové nebo candáta podle Davida Uhera.

"Určitě doporučujeme nakupovat ryby v sádkách, případně u osvědčených rybářů, protože tam máme větší záruku opravdové čerstvosti ryb," radí šéfkuchař Roman Kurfiřt z ostravské restaurace Buena Vista.

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem

podle šéfkuchařky Petry Sahajdákové z Dock House z Prahy 4

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými
  • 800 g filetů sivena
  • 100 g másla
  • 50 g česneku
  • čerstvý tymián
  • čerstvá šalvěj
  • hladkolistá petržel
  • citron
  • 1 žlutá cuketa
  • olivový olej
  • 1 kg nových brambor
  • 150 g šalotky
  • sůl

1. Filety sivena naložíme do nasekaných čerstvých bylinek a necháme 24 hodin marinovat.

2. Na grilovací pánvi na másle opečeme sivena společně s plátky česneku a osolíme.

3. Cuketu nakrájíme na plátky a na sucho ji ogrilujeme. Poté ji pokapeme olivovým olejem.

4. Smícháme neoloupané brambory nakrájené na čtvrtky, šalotku na měsíčky, nasekaný čerstvý tymián, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme do pekáčku. Pečeme v troubě.

5. Jako přílohu podáváme brambory s cuketou.

Uzené filátko ze pstruha duhového na klíčcích červené řepy

podle šéfkuchaře Romana Kurfiřta z Buena Vista Restaurantu v Ostravě

Uzené filátko ze pstruha duhového na klíčcích červené řepy
  • 50 g uzeného filé ze pstruha duhového
  • 5 g výhonků červené řepy
  • hrubozrnná sůl
  • olivový olej
  • citrón
  • créme di balsamico

1. Na talíř položíme výhonky z červené řepy, zlehka osolíme hrubozrnnou solí, zakápneme olivovým olejem.

2. Přidáme řez uzeného filátka ze pstruha duhového, dozdobíme bylinkami a créme di balsamico.

Filet z candáta pečený s máslovou omáčkou a bramborovo-pomerančovým pyré

podle šéfkuchaře Davida Uhera z Ambroisie Caffé Restaurantu v Praze 1

Filet z candáta pečený s máslovou omáčkou a bramborovo-pomerančovým pyré
  • 170 g filet z candáta
  • 2 růžičky brokolice
  • 120 g brambor
  • 1 pomeranč
  • 20 g másla
  • sůl, pepř
  • olej

1. Candáta očistíme, nakrájíme na filety a osolíme. Na pánvi si rozehřejeme olej a lehce je osmažíme z obou stran. Pak filety candáta poklademe plátky másla a dáme na 5 minut při 180°C péct do trouby.

2. Uvaříme brambory, které poté propasírujeme. Do brambor přimícháme máslo, mléko, sůl, pomerančovou kůru z omytého pomeranče a šťávu.

3. Dále si připravíme brokolici, kterou vaříme cca 3 minuty v mírně osolené vodě. Jakmile je vše uvařeno, můžeme servírovat.

Caesar salát s kapřími hranolky, římským salátem a parmazánem

podle šéfkuchaře Petra Tyrichtra z Krystal Mozaika Bistro v Praze 8

Caesar salát s kapřími hranolky, římským salátem a parmazánem
  • 1 - 2 římské saláty, pěkně křupavé
  • čerstvý parmazán - podle chuti (strouhaný do dresinku, hobliny na ozdobu)
  • 400 g Caesar dresinku
  • krutony z čerstvého bílého chleba (1 fr. bageta) čerstvě osmahlé, potřené utřeným česnekem
  • 2 vařená vejce
  • 400 g čerstvého kapra
  • sůl
  • hladká mouka

Na Caesar dresink:

  • 300 ml olivového oleje
  • 3 filátka ančoviček utřených na pastu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • sůl, pepř
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce kvalitní hořčice
  • parmazán
  • šťáva z 1⁄2 citronu

1. Při přípravě Caesar dresinku postupujeme stejně jako při výrobě domácí majonézy: postupně šleháme do vaječných žloutků hořčici, sůl, pepř, slabý pramínek olivového oleje, vytvoříme dostatečné množství dresinku, který ochutíme zbylými surovinami a naředíme na požadovanou hustotu přidáním trochy vlažné vody.

2. Listy opraného a následně dobře osušeného římského salátu, promícháme s čerstvým Caesar dresinkem (nešetříme, musí pokrýt všechny listy). Salát důkladně promícháme s dresinkem, opečeným krutony a postupně klademe na talíř, zdobíme hoblinami čerstvého parmazánu a čtvrtkami vařených vajec.

3. "Hranolky" připravíme z čerstvých filetů z kapra, zbavených hrudních kostí a podélným překrájením všech drobných kostiček. Hranolky poprášíme hladkou moukou, opepříme a osolíme. Prudce opražíme na olivovém oleji, klademe na připravený salát a podáváme.

Autor:
  • Nejčtenější

Orgastické ženy mají houpavější chůzi, popisuje sexuoložka Lucie Krejčová

Premium Vědkyně Lucie Krejčová se již několik let zabývá otázkami ženské sexuality. Ve své odborné práci posuzovala například i...

Házenkářkám bikiny nařizují, atletce je vyčetli. Sportovkyně řeší uniformy

Norské reprezentantky v plážové házené dostaly pokutu za nevhodné oblečení poté, co v neděli v rámci mistrovství Evropy...

Pila jen colu a projímadla, z obezity se žena dostala k anorexii

Dvaatřicetiletá Natalie Bradley z Velké Británie bojovala s obezitou a zoufale toužila zhubnout. Zvolila drastickou...

Příběh Heleny: Bývalý manžel získal dceru do vlastní péče

Bývalý manžel nikdy nebyl otcem roku, o naši dceru jsem se starala hlavně já. On dával přednost vlastním zájmům i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Infarkt? Hlavně se neradit s doktorem Googlem, říká kardioložka Adámková

Premium Zdravě jíst, méně solit a rozumně cvičit. Alkohol pít minimálně, kávu střídmě a nikdy nekouřit. Tak by se dal shrnout...

KOMENTÁŘ: Cesta do elektromobilního pekla. Auta přinášejí víc problémů než výhod

Premium Nová doba elektromobilní nás vrátí o půlstoletí zpátky: auto bude luxus, mobilita taky a draze to zaplatíme všichni. I...

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...

Český vlk z Wall Street jde k soudu. Hlavní roli v kauze Via Chem má miliardář Sisák

Premium Schyluje se k dlouho očekávané soudní bitvě, v níž je hlavní postavou známý český finančník a miliardář Petr Sisák...

  • Další z rubriky

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit a zapojte se do...

Cibule do naší tortilly patří, shodla se většina Španělů

Vášnivá, hlasitá, leckdy zlobná španělská debata se zdá být rozřešená. Souzní totiž jasná většina žen i mužů, shoda...

Češi zkoušejí vyrobit umělé maso. Chtějí, aby stálo stokorunu za kilo

Do výzkumu výroby kvalitního a přitom pokud možno co nejlevnějšího umělého masa jsou ve světě investovány stovky...

Rostou? Čerstvé houby oceníte v polévce, sekané i na topinkách

Patříte-li k těm, kdo před obyčejnými procházkami přírodou dávají přednost cílenému prozkoumávání lesních podrostů s...

Královská rodina znovu pohromadě. Palác ukázal společné foto

Členové švédské královské rodiny se po delší době opět setkali. Snímek, na kterém je král Carl XVI. Gustaf (75) s...

Dabéři Naked Attraction: Byli jsme v šoku, že něco takového může vůbec existovat

Nahota je televizní evergreen a stále dokáže diváky přikovat u obrazovek. Počátkem devadesátých let to bylo Tutti...

Představujeme Amouranth, sexuální ikonu hráčů počítačových her

Sedmadvacetiletá Amouranth je jednou z nejpopulárnějších streamerek na světě. Od vysílání průchodů počítačovými hrami...

Neteř princezny Diany se vdala. Vzala si o 32 let staršího miliardáře

Lady Kitty Spencerová (30) se vdala. Neteř princezny Diany si vzala jihoafrického módního magnáta Michaela Lewise (62)....

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...