Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. ledna 2022 Zdeněk

Česká ryba není jen kapr. Připravte si třeba sivena podle šéfkuchařky

  2:57
Zatímco v Evropě jsou sladkovodní ryby poměrně oblíbené a průměrný Evropan jich spořádá pět kilo za rok, v České republice činí průměrná roční konzumace pouze 1,4 kg na osobu. Obliba grilování sice pomalu vrací českou rybu na naše talíře i jindy než na Vánoce, přesto ještě máme co dohánět. Zkuste se inspirovat třeba od šéfkuchařů a šéfkuchařky.

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami a pečenými bramborami se šalotkou a čerstvým tymiánem | foto: www.alakarte.cz

Češi si tradičně dopřávají ryby hlavně v době vánočních svátků, podle údajů Ministerstva zemědělství se však situace zlepšuje a lidé zařazují rybí pochoutky na svůj jídelníček stále častěji. Tento trend lze sledovat hlavně v období letního grilování.

Česká ryba na talíři

Chcete si pochutnat na zajímavých úpravách kapra, sivena, candáta, pstruha a dalších českých ryb? Až do 5. srpna můžete v rámci gastronomického festivalu Ryba z Čech navštívit osm restaurací v Praze, Pardubicích a Ostravě, které nabídnou tříchodová menu za 290 korun.

"Ryby se v České republice oproti evropským státům konzumují bohužel velmi málo, a pokud srovnáme zájem o ryby české a mořské, větší oblibě se těší ty mořské," přibližuje chutě zákazníků Renata Melková, majitelka restaurace Ambroisie Caffé Restaurant.

Jak poznat čerstvou rybu?

Za čerstvou rybou přitom nemusíte jen k řece nebo k rybníku s rybářským náčiním - slušná nabídka je dnes nejen přímo na sádkách, ale české ryby se objevují také na farmářských trzích nebo v supermarketech.

Při nákupu ryb se stačí řídit několika jednoduchými pravidly – čerstvá ryba je slizká, má jasné a vypouklé oči, červené zbarvení na žábrách, a pokud na ni sáhneme prstem, maso musí být pevné.

"Pokud vidíme zašedlé žábry, zakalené oči nebo se nám zdá, že má ryba měkké maso, měli bychom se jejího nákupu vyvarovat, protože pravděpodobně leží na pultě již delší dobu," radí šéfkuchař Ondřej Slanina z restaurace Chateau St. Havel.

Pro ty z vás, kteří hledají inspiraci, jak zajímavě rybu připravit, přinášíme tipy od šéfkuchařů restaurací zapojených do gastronomického festivalu Ryba z Čech. Zkuste třeba sivena podle Petry Sahajdákové nebo candáta podle Davida Uhera.

"Určitě doporučujeme nakupovat ryby v sádkách, případně u osvědčených rybářů, protože tam máme větší záruku opravdové čerstvosti ryb," radí šéfkuchař Roman Kurfiřt z ostravské restaurace Buena Vista.

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem

podle šéfkuchařky Petry Sahajdákové z Dock House z Prahy 4

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými
  • 800 g filetů sivena
  • 100 g másla
  • 50 g česneku
  • čerstvý tymián
  • čerstvá šalvěj
  • hladkolistá petržel
  • citron
  • 1 žlutá cuketa
  • olivový olej
  • 1 kg nových brambor
  • 150 g šalotky
  • sůl

1. Filety sivena naložíme do nasekaných čerstvých bylinek a necháme 24 hodin marinovat.

2. Na grilovací pánvi na másle opečeme sivena společně s plátky česneku a osolíme.

3. Cuketu nakrájíme na plátky a na sucho ji ogrilujeme. Poté ji pokapeme olivovým olejem.

4. Smícháme neoloupané brambory nakrájené na čtvrtky, šalotku na měsíčky, nasekaný čerstvý tymián, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme do pekáčku. Pečeme v troubě.

5. Jako přílohu podáváme brambory s cuketou.

Uzené filátko ze pstruha duhového na klíčcích červené řepy

podle šéfkuchaře Romana Kurfiřta z Buena Vista Restaurantu v Ostravě

Uzené filátko ze pstruha duhového na klíčcích červené řepy
  • 50 g uzeného filé ze pstruha duhového
  • 5 g výhonků červené řepy
  • hrubozrnná sůl
  • olivový olej
  • citrón
  • créme di balsamico

1. Na talíř položíme výhonky z červené řepy, zlehka osolíme hrubozrnnou solí, zakápneme olivovým olejem.

2. Přidáme řez uzeného filátka ze pstruha duhového, dozdobíme bylinkami a créme di balsamico.

Filet z candáta pečený s máslovou omáčkou a bramborovo-pomerančovým pyré

podle šéfkuchaře Davida Uhera z Ambroisie Caffé Restaurantu v Praze 1

Filet z candáta pečený s máslovou omáčkou a bramborovo-pomerančovým pyré
  • 170 g filet z candáta
  • 2 růžičky brokolice
  • 120 g brambor
  • 1 pomeranč
  • 20 g másla
  • sůl, pepř
  • olej

1. Candáta očistíme, nakrájíme na filety a osolíme. Na pánvi si rozehřejeme olej a lehce je osmažíme z obou stran. Pak filety candáta poklademe plátky másla a dáme na 5 minut při 180°C péct do trouby.

2. Uvaříme brambory, které poté propasírujeme. Do brambor přimícháme máslo, mléko, sůl, pomerančovou kůru z omytého pomeranče a šťávu.

3. Dále si připravíme brokolici, kterou vaříme cca 3 minuty v mírně osolené vodě. Jakmile je vše uvařeno, můžeme servírovat.

Caesar salát s kapřími hranolky, římským salátem a parmazánem

podle šéfkuchaře Petra Tyrichtra z Krystal Mozaika Bistro v Praze 8

Caesar salát s kapřími hranolky, římským salátem a parmazánem
  • 1 - 2 římské saláty, pěkně křupavé
  • čerstvý parmazán - podle chuti (strouhaný do dresinku, hobliny na ozdobu)
  • 400 g Caesar dresinku
  • krutony z čerstvého bílého chleba (1 fr. bageta) čerstvě osmahlé, potřené utřeným česnekem
  • 2 vařená vejce
  • 400 g čerstvého kapra
  • sůl
  • hladká mouka

Na Caesar dresink:

  • 300 ml olivového oleje
  • 3 filátka ančoviček utřených na pastu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • sůl, pepř
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce kvalitní hořčice
  • parmazán
  • šťáva z 1⁄2 citronu

1. Při přípravě Caesar dresinku postupujeme stejně jako při výrobě domácí majonézy: postupně šleháme do vaječných žloutků hořčici, sůl, pepř, slabý pramínek olivového oleje, vytvoříme dostatečné množství dresinku, který ochutíme zbylými surovinami a naředíme na požadovanou hustotu přidáním trochy vlažné vody.

2. Listy opraného a následně dobře osušeného římského salátu, promícháme s čerstvým Caesar dresinkem (nešetříme, musí pokrýt všechny listy). Salát důkladně promícháme s dresinkem, opečeným krutony a postupně klademe na talíř, zdobíme hoblinami čerstvého parmazánu a čtvrtkami vařených vajec.

3. "Hranolky" připravíme z čerstvých filetů z kapra, zbavených hrudních kostí a podélným překrájením všech drobných kostiček. Hranolky poprášíme hladkou moukou, opepříme a osolíme. Prudce opražíme na olivovém oleji, klademe na připravený salát a podáváme.

Autor:
  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pár dělí sedmatřicet let, chtějí založit rodinu

Jednašedesátiletá Cheryl McGregorová plánuje se svým o sedmatřicet let mladším manželem Quranem založit rodinu. Sama už...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá...

Snídaně je prostě grunt. Pokud chcete hubnout, určitě ji nevynechávejte

Doporučení odborníků na výživu sice v posledních letech bývají trochu matoucí, když jednou radí jíst pětkrát denně a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Sineád O’Connorová šla na pohřeb syna v teplákovce, do rakve dala cigarety

Sedmnáctiletý syn Sineád O’Connorové (55) spáchal začátkem ledna sebevraždu. Zpěvačka skončila následně v péči...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Pořízková ukázala vrásky a šediny. Stárnoucí ženy z médií téměř vymazali, říká

Pavlína Pořízková (56) se pochlubila neretušovanou fotkou s odrůstajícími šedinami. Podle české topmodelky je přirozené...