Bez koření není vaření

  13:17
Co je vlastně koření? Kořením rozumíme čerstvé, sušené či jinak upravené části některých rostlin, vyznačujících se svou charakteristickou chutí a vůní. Dříve se tvrdilo, že koření škodí zdraví. Na to platí jednoduchá odpověď - každá nestřídmost škodí zdraví. Některé kořeninové rostliny jsou dokonce i léčivé.
Uvnitř článku najdete tipy, jak použít koření k jednotlivým pokrmům a zajímavé recepty.

Co se děje s kořením poté, co ho přidáte k připravovanému pokrmu? Jednodušší je situace v případě studené kuchyně. Tam se nemusíme obávat toho, že nám vůně vyprchá varem spolu s odpařující se vodou. Naopak se doporučuje připravovat pomazánky, bylinná másla, majonézy atd. alespoň hodinu před podáváním, aby se přítomné éterické oleje v koření rovnoměrně rozpustily do tukové emulze.

Při přípravě teplých pokrmů je tomu naopak. Koření přidáváme zpravidla až nedlouho před ukončením varu, dušení či pečení, a to zvláště v těch případech, kdy jde o jídla málo mastná, nebo dokonce až do pokrmů zcela hotových jídel před podáváním na stůl. Výjimkou jsou jídla z mletého masa, nádivky či paštiky, kde je koření, vmíchané do syrové kaše, v průběhu zahřívání chráněno vrstvou vařené či pečené hmoty.


Žampióny po maďarsku

Paprikové lusky spaříme vařící vodou, oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Rajčata 750 g žampiónů, 2 středně velké cibule, 3 rajčata, 2 zelené paprikové lusky, 4 lžíce smetany, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička bramborového škrobu, citrónová šťáva z jednoho citrónu, 50 g másla, mletý černý pepr a sůl
rovněž oloupeme, rozkrájíme, zbavíme semen a propasírujeme. Máslo roztavíme a zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli. Žampióny zbavíme konců tříku, opláchneme je ve vodě okyselené citrónovou šťávou, rozkrájíme na čtvrtky a smícháme se zbytkem citrónové šťávy, aby zůstaly bílé. Pak je přidáme na cibulku a prudce vaříme až do odpaření vody. Přidáme paprikové lusky, posypeme paprikou, povaříme ještě 5 minut, osolíme, opepříme přidáme rajčata a za stálého míchání vaříme ještě asi 3 minuty. Zalijeme smetanou s rozmíchaným škrobem a po zahoustnutí podáváme.


Kebab

800 g zadního hovězího masa, sůl, 4 lžíce másla, 1 velká cibule, vývar, 6 stroužků česneku, 8 brambor, 1/2 lžičky skořice mleté 
Maso nakrájíme na kostky a osolíme. Na rozehřátém másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme maso, ze všech stran zprudka opečeme, až pustí šťávu. Maso nejprve dusíme ve vlastní šťávě, poté nepatrně podlijeme vývarem. Asi v polovině dušení přidáme celé stroužky česneku a oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Podle potřeby podléváme dalším vývarem. Když je maso měkké, přidáme skořici a podusíme ještě dalších 5 minut.


Rýže s kraby

500 g rýže, 100 g krabů nebo krevet, 150 g vařeného kuřecího nebo telecího masa, 2 ks cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička chilli powder, sójová omáčka, olej, sůl, omeleta ze dvou vajec, sůl, pepř černý mletý, 1 ks syrové okurky
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a na malé kousky nakrájené maso. Osolíme, přidáme chilli powder a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme s předem uvařenou rýží. Na míse zdobíme omeletou, pokrájenou na dlouhé tenké proužky, smaženou cibulkou, masem z krabů či krevet a kolečky syrové okurky, přisolíme a připepříme. Podáváme s rajským či paprikovým salátem.


Bylinková omáčka

3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru, sůl a pepř, 1 lžička sekané pažitky, 1 lžička sekaného kerblíku, špetka čerstvého nebo sušeného oregana, 2 stroužky česneku, několik kuliček černého pepře  
Oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Pak opereme bylinky, které smícháme s nakrájeným česnekem a dalšími přísadami. Zalijeme přibližně 100 ml vody. Dáme krátce vychladit. Omáčku můžeme použít k masu či na salát.

Čerstvé bylinky

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...