Doporučujeme

Kam s baby špenátem? Do salátu, smoothie, noků i na pizzu

  • 0
Je jemný, lahodný a skvělý pro tepelnou úpravu i zastudena. Kromě toho je ale baby špenát příslibem toho, že se budete cítit skvěle na duchu i na těle. Obsahuje totiž množství zdraví prospěšných látek, jež prospívají vašim svalům, očím, krevnímu oběhu, kostem i metabolismu. Dopřejte si ho třeba hned.
Gnocchi se schwarzwaldskou šunkou a špenátem

Gnocchi se schwarzwaldskou šunkou a špenátem

Ingredience na 4 porce:

Na těsto:

  • 500 g sýru ricotta
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2 vejce
  • 30 g másla
  • 130 g polohrubé mouky
  • sůl

Na dokončení:

  • 30 g kaparů
  • 20 g ančoviček nebo sardelové pasty
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 50 ml olivového oleje
  • 30 g másla
  • 80 g schwarzwaldské šunky
  • 80 g baby špenátu
  • 40 g hoblinek parmazánu

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme ricottu, strouhaný parmazán, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme a postupně zapracujeme mouku a sůl. Z těsta postupně vyvalujeme válečky silné jako palec a z nich krájíme asi 2 cm velké špalíčky. Každý lehce promáčkneme vidličkou, nasypeme je do vařící a osolené vody a vaříme dokud nevyplavou na povrch. Hotové scedíme.
  2. Mezitím nadrobno nasekáme kapary, ančovičky a vložíme je do misky. Přidáme česnek, citronovou kůru a vše dobře utřeme. Přilijeme olivový olej a dochutíme solí a pepřem.
  3. Mezitím ve velké, hluboké pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme pokrájenou šunku a promícháme. Do pánve přisypeme gnocchi a krátce opečeme. Nakonec přidáme přeliv, špenát a mícháme, dokud listy nezvadnou. Podáváme posypané hoblinkami parmazánu.
Salát z čerstvého špenátu se slaninou vejci

Salát z čerstvého špenátu se slaninou a vejci

Ingredience na 4 porce:

  • 1 velká červená cibule
  • 40 ml vody (nebo olivového oleje)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g plátků anglické slaniny
  • 4 vejce
  • 500 g čerstvého špenátu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, zalijeme 40 ml vody, citronovou šťávou, octem a přidáme med. Osolíme, opepříme a necháme 60 minut marinovat.
  2. Slaninu nakrájíme na širší proužky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme dozlatova. Pak ji přendáme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
  3. Vejce uvaříme natvrdo. Zchladíme je ve studené vodě a ihned oloupeme.
  4. Listy špenátu zbavíme stonků, dáme do vysoké mísy se studenou vodou a opatrně propereme. Necháme stát, aby případné nečistoty klesly na dno. Listy sebereme z hladiny a vše ještě jednou opakujeme. Necháme okapat.
  5. Cibuli se zálivkou rozdělíme do sklenic, přidáme na čtvrtky nakrájená vejce, upraženou slaninu a listy špenátu.
Exotické smoothie s jogurtem a špenátem

Exotické smoothie s jogurtem

Ingredience na 4 porce:

  • 2 manga
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 180 ml bílého jogurtu
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 2 kiwi

Pracovní postup:

  1. Manga oloupeme, zbavíme pecek a dužinu rozmixujeme s 50 ml vody dohladka. Přidáme lžíci citronové šťávy, lžíci medu a promícháme s polovinou jogurtu.
  2. Špenát dobře propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Kiwi oloupeme, nakrájíme na kousky a společně se špenátem a 50 ml vody rozmixujeme dohladka. Promícháme se zbylým medem, lžící citronové šťávy a zbylým jogurtem.
  3. Zelené smoothie rozlijeme stejnoměrně do sklenic. Poté opatrně dolijeme mangovým nápojem. Můžeme podávat dozdobené lístkem špenátu.
Losos se špenátem a sýrem feta v listovém těstě

Losos se špenátem a sýrem feta v listovém těstě

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g lososa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 200 g mraženého špenátu (vymačkaného)
  • 1 vyválené listové těsto (asi 275 g)
  • 100 g sýru feta
  • 200 g baby špenátu

Pracovní postup:

  1. Lososa očistíme a nakrájíme na plátky. Všechny osolíme, opepříme a krátce opečeme na olivovém oleji v pánvi. Z každé strany asi minutu.
  2. V míse promícháme vymačkaný mražený špenát, sůl a pepř. Těsto rozložíme nebo vyválíme na obdélník. Doprostřed rovnoměrně rozložíme špenát, pak poklademe plátky feta sýru, kousky lososa a nakonec posypeme lístky baby špenátu. Zabalíme do úhledného balíčku, odkrojíme přebytečné těsto a pomažeme rozšlehaným vejcem.
  3. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut dozlatova. Hotový váleček necháme 5 minut vychladnout a nakrájíme na porce.
Jarní pizza

Jarní pizza s kozím sýrem a baby špenátem

Ingredience:

  • 2 stroužky česneku
  • 150 g smetanového termizovaného sýra (např. lučina, palouček aj.)
  • 150 g měkkého kozího sýra
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • 150 g zeleného chřestu
  • 80 g sušených rajčat
  • 100 g cherry rajčátek
  • 300 g chlazeného těsta na pizzu
  • 100 g parmské šunky
  • 4 křepelčí vejce
  • 100 g baby špenátu

Pracovní postup:

  1. Oloupaný a prolisovaný česnek promícháme s lučinou, kozím sýrem, solí a pepřem. Chřest oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Sušená rajčata i omytá cherry rajčátka překrájíme na poloviny.
  2. Těsto rozválíme na kulatý plát. Přendáme ho na plech s pečicím papírem a potřeme sýrovou směsí. Poklademe chřestem, sušenými i čerstvými rajčaty a šunkou.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut. Pak na pizzu rozklepneme vejce a posypeme ji lístky špenátu. Dopékáme dozlatova. Hotovou pizzu můžeme podávat např. s rajčatovým salátem.

  • Vybrali jsme pro Vás