Gnocchi se schwarzwaldskou šunkou a špenátem
Ingredience na 4 porce:
Na těsto:
- 500 g sýru ricotta
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2 vejce
- 30 g másla
- 130 g polohrubé mouky
- sůl
Na dokončení:
- 30 g kaparů
- 20 g ančoviček nebo sardelové pasty
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové kůry
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 50 ml olivového oleje
- 30 g másla
- 80 g schwarzwaldské šunky
- 80 g baby špenátu
- 40 g hoblinek parmazánu
Pracovní postup:
- V míse smícháme ricottu, strouhaný parmazán, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme a postupně zapracujeme mouku a sůl. Z těsta postupně vyvalujeme válečky silné jako palec a z nich krájíme asi 2 cm velké špalíčky. Každý lehce promáčkneme vidličkou, nasypeme je do vařící a osolené vody a vaříme dokud nevyplavou na povrch. Hotové scedíme.
- Mezitím nadrobno nasekáme kapary, ančovičky a vložíme je do misky. Přidáme česnek, citronovou kůru a vše dobře utřeme. Přilijeme olivový olej a dochutíme solí a pepřem.
- Mezitím ve velké, hluboké pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme pokrájenou šunku a promícháme. Do pánve přisypeme gnocchi a krátce opečeme. Nakonec přidáme přeliv, špenát a mícháme, dokud listy nezvadnou. Podáváme posypané hoblinkami parmazánu.
Salát z čerstvého špenátu se slaninou a vejci
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká červená cibule
- 40 ml vody (nebo olivového oleje)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g plátků anglické slaniny
- 4 vejce
- 500 g čerstvého špenátu
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, zalijeme 40 ml vody, citronovou šťávou, octem a přidáme med. Osolíme, opepříme a necháme 60 minut marinovat.
- Slaninu nakrájíme na širší proužky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme dozlatova. Pak ji přendáme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
- Vejce uvaříme natvrdo. Zchladíme je ve studené vodě a ihned oloupeme.
- Listy špenátu zbavíme stonků, dáme do vysoké mísy se studenou vodou a opatrně propereme. Necháme stát, aby případné nečistoty klesly na dno. Listy sebereme z hladiny a vše ještě jednou opakujeme. Necháme okapat.
- Cibuli se zálivkou rozdělíme do sklenic, přidáme na čtvrtky nakrájená vejce, upraženou slaninu a listy špenátu.
Exotické smoothie s jogurtem
Ingredience na 4 porce:
- 2 manga
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce medu
- 180 ml bílého jogurtu
- 200 g čerstvého baby špenátu
- 2 kiwi
Pracovní postup:
- Manga oloupeme, zbavíme pecek a dužinu rozmixujeme s 50 ml vody dohladka. Přidáme lžíci citronové šťávy, lžíci medu a promícháme s polovinou jogurtu.
- Špenát dobře propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Kiwi oloupeme, nakrájíme na kousky a společně se špenátem a 50 ml vody rozmixujeme dohladka. Promícháme se zbylým medem, lžící citronové šťávy a zbylým jogurtem.
- Zelené smoothie rozlijeme stejnoměrně do sklenic. Poté opatrně dolijeme mangovým nápojem. Můžeme podávat dozdobené lístkem špenátu.
Losos se špenátem a sýrem feta v listovém těstě
Ingredience na 4 porce:
- 300 g lososa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- 200 g mraženého špenátu (vymačkaného)
- 1 vyválené listové těsto (asi 275 g)
- 100 g sýru feta
- 200 g baby špenátu
Pracovní postup:
- Lososa očistíme a nakrájíme na plátky. Všechny osolíme, opepříme a krátce opečeme na olivovém oleji v pánvi. Z každé strany asi minutu.
- V míse promícháme vymačkaný mražený špenát, sůl a pepř. Těsto rozložíme nebo vyválíme na obdélník. Doprostřed rovnoměrně rozložíme špenát, pak poklademe plátky feta sýru, kousky lososa a nakonec posypeme lístky baby špenátu. Zabalíme do úhledného balíčku, odkrojíme přebytečné těsto a pomažeme rozšlehaným vejcem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut dozlatova. Hotový váleček necháme 5 minut vychladnout a nakrájíme na porce.
Jarní pizza s kozím sýrem a baby špenátem
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- 150 g smetanového termizovaného sýra (např. lučina, palouček aj.)
- 150 g měkkého kozího sýra
- sůl a čerstvě mletý barevný pepř
- 150 g zeleného chřestu
- 80 g sušených rajčat
- 100 g cherry rajčátek
- 300 g chlazeného těsta na pizzu
- 100 g parmské šunky
- 4 křepelčí vejce
- 100 g baby špenátu
Pracovní postup:
- Oloupaný a prolisovaný česnek promícháme s lučinou, kozím sýrem, solí a pepřem. Chřest oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Sušená rajčata i omytá cherry rajčátka překrájíme na poloviny.
- Těsto rozválíme na kulatý plát. Přendáme ho na plech s pečicím papírem a potřeme sýrovou směsí. Poklademe chřestem, sušenými i čerstvými rajčaty a šunkou.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut. Pak na pizzu rozklepneme vejce a posypeme ji lístky špenátu. Dopékáme dozlatova. Hotovou pizzu můžeme podávat např. s rajčatovým salátem.