- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají částečně původ právě ve špatné stravě. „Měla by být hlavně přirozená a kvalitní,“ tvrdí Petr Havlíček, jeden z nejznámějších českých výživových expertů. Jak správně poskládat jídelníček, aby nám během dne nedošla energie? A pokud k tomu dojde, které potraviny nám ji rychle doplní, aniž tím náš organismus zatíží? | foto: Shutterstock
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Taky se vám občas stane, že jste během dne v útlumu a nedostatek energie řešíte třeba sušenkou nebo chipsy? A že pak máte paradoxně ještě větší pocit hladu? „Není hlad jako hlad,“ vysvětluje Petr Havlíček, nejznámější výživový expert v tuzemsku.
Kromě normálního fyzického existuje ještě emoční neboli hédonický hlad. „Přichází znenadání a většinou je charakteristický chutí na určité typy potravin. Ale když je zkonzumujeme, pocit hladu většinou nemizí a objevují se výčitky svědomí. Hlad v tomto případě není způsobený nedostatkem energie, nýbrž potřebou se zklidnit nebo odměnit.“
Snídaně jsem vyřadil. A když se přes den potřebuji rychle „zresetovat“, vypiju kávu a na dvacet minut si lehnu.
Připojte se ještě dnes a získejte: