Diskuze
Vánoční svátky chutně, ale i zdravě: bez lepku, cukru i laktózy
Děkujeme za pochopení.
J62a41n13a 71V30y41s63k76o32č51i64l76o18v24á
Vidím, že psát sem, že v článku je téměř vše pravda, asi nemá vůbec smysl. Cukr je bílý jed a to doslova. Lepek je pro mne také jed, jsem celiak. Quinoa je skvělá a zdravá věc. Se zeleninou. Nepít mléko a nejíst mléčné výroby...atd atd. Vím, házím hrách na stěnu nebo perly........víte komu.
J53a24r74o70m63í32r 90Š24e93b80e24l20a
Milá dámo, píšete nesmysly. Sacharóza je pro lidské tělo látka přirozená, na jejíž zpracování (na rozdíl od mono a polysacharidů) je uzpůsobeno.
A už středověký učenec Paracelsus řekl, že "Jed od léku odlišuje pouze podávané množství."
Otrávit se můžete i obyčejnou vodou (a vyčištěnou/destilovanou ještě rychleji), když jí vypijete dostatečné množství. XD
S94t34á37ň44a 89K38o57m13o25r97o29u81s87o23v65á
Pak to zapijte kávou bez kofeinu, jako svačinku trochu šunky bez masa zapijte pivem bez alkoholu - a budete tu do 100 let - alespoň vám to tak bude připadat. Prostě NEŽRAT tolik a občas se pohybovat
A50n24d46r79e41a 81N98o60v83á
no, prostě - klidně si to upečte z klasických surovin, jen toho nes..rte 5 kg. Tak jednoduché to je. Hezké svátky.
Š98á55r93k91a 81Č49e66c49h10o56v10á
Dobrá hysterie ! Co takhle se jít napást !
J82a37n94a 73V52y25s66k93o41č85i77l59o96v33á
Ne, jezte co chcete. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Cukr, máslo, mléko, hladkou pšeničnou mouku. Jen do toho. A pak k doktorovi.
K77a76r35o12l36i84n53a 22K76r10á14t89k36á
To, že s melasou a celozrnnou moukou bude ten krémový dortík zdravější, nebo že merlík chilský vytvoří zdavější trojobal, je sebeklam, který povede leda tak k tomu, že si lidi řeknou Ale v tom je špalda, to je vlastně zdravá výživa, takže toho můžu sežrat trojnásobek, hurá.
Jestli není lepší udělat normální linecké z másla, mouky a cukru, sníst ho přiměřeně a pak si kvůli těm minerálům a vláknině dát jednu mrkev...
J93a58n76a 46V89y31s73k80o49č64i95l71o93v41á
Nemáte pravdu, ale nemá smysl vám to vyvracet.
P29a31v94l96a 68K14v72a40p47i72l71o56v70á
Já bych opravdu tolik neopovrhovala třtinový cukrem nebo medem. Ale pokud jste někdo četl i ty RECEPTY, tak použití vanilkového extraktu je úúúúplně mimo moje chápání. To je chemická s.ačka jen když tu lahvičku otevřete. To jako v Česku nejde koupit vanilka??
N60i94n68a 62P88o25k98o81r18n40á
Ja myslim, ze netusite, co to je vanilkovy extrakt nebo si to s necim pletete. Na vanilkovem extraktu nic chemickeho neni, je to vanilka vylouhovana v alkoholu. Hodi se do receptu, kde chcete chut vanilky, ale nechcete napr. narusit vzhled kremu nebo testa vanilkovymi zrnicky. My si doma vyrabime vlastni, ale parkrat jsem ho i koupila napr. Marks&Spencer, a je to opravdu jen alkohol a vanilka.
M74i58r95a 37L69o15v64e
Lepek je obsažen v ječmenu, pšenici, žitu, ovsu a triticale. Musí se tedy vynechat mouka pšeničná, žitná, ječmenná, ovesná, špaldová.
J89a21r34o57m78í19r 92Š67e46b31e28l38a
Lepek jako takový obsahuje pouze pšenice (setá, tvrdá, špalda). Vámi jmenované obilniny obsahují směsi lepku podobné.
Lepek je směs dvou bílkovin Gluteninu a Gliadinu ve pšenici. Ostatní obilniny neobsahují Gliadin ale jiné prolaminy (např. sekalin, hordein nebo avenin).
Glutenin zajišťuje vláčnost a lepivost těsta a je velmi žádoucí pro pečení a výrobu těstovin.
J42a82r78o42m15í20r 89Š35e31b19e17l44a
Pane Bože! Oni doporučují nahradit čistou sacharózu (bílý cukr) méně vyčištěnou sacharózou (hnědý, třtinový cukr).
Myslím, že redakce by si měla poslechnout co říkájí opravdoví odborníci a ne šarlatáni z řad obchodníků:
http://www.uloz.to/xB9igr6k/myty-o-potravinach-doc-ing-frantisek-bunka-ph-d-mp3
J69a42r18o80m44í45r 13Š25e59b69e30l78a
A to ještě nemluvím o tom, že lepek se pouze vyskytuje v pšenici a jeho alergizující složkou jsou prolaminy.
Tím, že doporučíte Pšenici špaldu, se lepku rozhodně nezbavíte, protože ta jej pořád obsahuje (ale méně). Špalda obsahuje téměř stejné množství škrobů jako pšenice setá, ale lepší složení a vyšší obsah bílkovin (až 16%). Nejdůležitější ale je, že její lepek je méně kvalitní - na těstoviny se nehodí vůbec, a na peče se s ní hůře.
Melasa - opět sacharóza - je vedlejším produktem při rafinaci cukru. Obsahuje minerální látky to ano, ale jako jejich zdroj je nepodstatná.
Jednoduché cukry jako fruktoza také nejsou žádná výhra - tělo je neumí správně zpracovat a nevytváří k jejich odbourání inzulin, fruktoza blokuje zpětnou vazbu o dostatku energetického příjmu do mozku - tloustne se po ní více. XD
To už je lepší konzumovat polysacharidy, které jsou hůře stravitelné.
P76e63t79r 66P49a98v55e75l
Ten titulek mi připomněl jeden vtip postavy Brada Pitta z Přátel.
"It's no fat, no sugar, no dairy... It's no good, throw it out..."
Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup
Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...
Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení
Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí
Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...
Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě
Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl
Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...
Mladí se dnes příliš zaměřují na vnitřní prožitky, je to nezdravé, míní socioložka
Premium „Žijeme v době, kdy se extrémně zaměřujeme na své emoce a prožitky. Historicky je to velmi...
OBRAZEM: Slavní, kteří mají indiánské předky
Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, kteří se hrdě hlásí k indiánským předkům. U některých...
Ufňukaní křehcí individualisté. Nefér nálepky si Sněhové vločky nezaslouží
Jsou prý křehcí a ufňukaní, jakýkoli nesouhlas je rozhodí. Striktně zaměření na sebe a přesvědčení...
V pětašedesáti je žena fit jako nikdy předtím, vděčí za to kulturistice
Marlene Flowersová začala s cvičením teprve před sedmi lety. Tehdy se potýkala s poruchou příjmu...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...