Podmínkou je dopřát si však skutečně pouze kousek denně, a to navíc extra hořké a kvalitní čokolády s minimálním podílem kakaa sedmdesát procent.
Vědci z Kodaňské univerzity sledovali vliv hořké a mléčné čokolády na apetit a příjem kalorií u šestnácti mladých a zdravých mužů s normální váhou, z nichž všichni hořkou i mléčnou čokoládu milovali.
Dobrovolníci dvanáct hodin hladověli a pak zkonzumovali sto gramů čokolády, kterou měli možnost vychutnávat patnáct minut. V prvním pokusu dostali mléčnou čokoládu, ve druhém hořkou. Přitom obsah kalorií u obou porcí byl shodný.
Po dobu následujících pěti hodin po konzumaci dobrovolníci zaznamenávali své pocity týkající se hladu, nasycení, chuti na specifické druhy jídla a požitku ze zkonzumované čokolády.
Dvě a půl hodiny po čokoládě dostali všechny testované osoby pizzu. A každý jí měl sníst tolik, aby se cítil zcela nasycený.
A výsledky potvrdily, že po konzumaci hořké čokolády snědli dobrovolníci v průměru o patnáct procent méně pizzy než po konzumaci mléčné čokolády. Po hořké čokoládě také uváděli méně chuti na sladké a na tučná jídla.
Takže vyjma toho, že hořká čokoláda poskytuje tělu řadu cenných antioxidantů, může také pomoci zahnat chuť na sladké a tučná jídla třeba během Vánoc. A to je důležité zejména pro osoby na redukční dietě, které musí odolávat během svátků velkému pokušení.