RECENZE Červený drak: Jak Hannibal snědl muzikanty

  0:01
Producenti své filmy vždy nadsazují. Nicméně Dino De Laurentiis podepsaný pod Červeným drakem právem tvrdí, že se hrdina snímku, lidožrout Hannibal Lecter v podání Anthonyho Hopkinse, stal součástí pop-kultury.

Anthony Hopkins jako Hannibal Lecter | foto: archiv

Pravdu má i v tom, že diváky zajímá, odkud Hannibal přišel, co se událo před tím, než se suše vtipkující kanibal s vytříbeným vkusem dostal za mříže, odkud radil agentce Clarice v Mlčení jehňátek, a než si s ní pak hrál na honěnou v Hannibalovi.

Zkrátka Červený drak - před lety již zfilmovaný pod názvem Lovec lidí - se vrací na prvopočátek onoho příběhu; podobně jako George Lucas dotáčí k Hvězdným válkám epizody předcházející dílům již známým.

Červený drak

60 %

USA / Německo, 2002, 118 min

Režie: Brett Ratner

Hrají: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Emily Watsonová, Mary-Louise Parkerová, Philip Seymour Hoffman

Kinobox: 75 %

IMDb: 7.2

V úvodu si Hannibal Lecter coby vážený psychiatr a člen rady symfonického orchestru vychutnává první lidské lahůdky: muzikanty, kteří prý špatně hráli. Teprve odhalen a přemožen agentem Willem alias Edwardem Nortonem, herecky zcela rovnocenným partnerem Hopkinse, se ocitá ve vězení. Mimochodem tu „hraje“ stejná cela, jež se po premiéře v Mlčení jehňátek ocitla v Americkém filmovém muzeu. Na konci pak Hannibalovi hlásí návštěvu mladé vyšetřovatelky, čímž se tu úsměvně přiznává těsná návaznost na známé epizody s postavou agentky Clarice.

Úvod i závěr se nesou ve zjemněle dekadentním, nadsazeně labužnickém stylu, jenž z kanibala Hannibala učinil ryzí symbol odpudivého, a přece přitažlivého netvora. A co se děje mezi tím? Solidní, napínavá, chytrá, umně natočená, ale jinak vlastně obyčejná detektivka opakující model Mlčení jehňátek, kde si detektiv vyšetřující novou sérii rituálních vražd chodí pro rozumy k trestanci Lecterovi. Odpadá bohužel erotické napětí mezi Clarice a Hannibalem, ale střídá je jiný motiv, souboj mužské ješitnosti.

Neboť touha být viděn, chválen, obdivován i obáván je tu sebezáhubným hnacím motorem všech hrdinů v kalhotách. Nejen obou ústředních protivníků, nýbrž také Ralpha Fienese coby zabijáka oddaného temným básním a obrazům Williama Blakea - umělecky znalecké odkazy tu mají tradičně svůj význam - i groteskního novináře, z něhož Philip Seymour Hoffman učinil rozkošnou figurku. Z jiného světa přijde jen slepá dívka, jejíž tápaní i zářivě prázdný pohled skvěle umí Emily Watsonová.

Servisní článek k filmu najdete ZDE.

Herecky je Červený drak vůbec na výši, ani režijně neurazí. Ovšem autorsky si neodpustil některá žánrová klišé: od nevidomé hrdinky, byť s ní alespoň zachází nápaditě, po detektivovo zázemí. Už zase nejlepší agent odchází na odpočinek k rodinné idyle u moře a k návratu do služby ho musí přemluvit, už zase se v ohrožení ocitnou i jeho žena a syn, ukrytí protismyslně vždy na samotě, už zase ožívají přízraky a připravují druhé finále.

V uličkách běžné krimi nemá Hannibal nic moc na práci; je spíše trpnou, byť pořád příjemnou ozdobou, nositelem nadřazeného humoru a zálibných intrik, velmistrem, kterého méně schopní soupeři nudí. Nicméně najde se tu několik chvil, které náleží k těm „fajnovým“ znakům inteligentní podívané - například Hopkinsův dialog s Nortonem o vzácném daru představivosti, jejž jejich postavy sdílejí a za nějž se platí daní strachu. Takové okamžiky pak povyšují Červeného draka nad rámec zručných thrillerů utopených v krvi a ohni.

Kde se vzal dr. Kanibal

Hannibal první
V roce 1981 napsal Thomas Harris román Červený drak, kde se dr. Hannibal Lecter, uznávaný psychiatr a vtipný labužnický lidožrout, objevil poprvé. Utká se tu s vyšetřovatelem Willem, který ho pošle do vězení a pak ho žádá o radu v jiném případu sériových vražd. V roce 1986 podle knihy natočil Michael Mann film Lovec lidí. Lectera nehrál Anthony Hopkins, nýbrž Brian Cox, známý pak třeba z Roba Roye, Statečného srdce a nově též Agenta bez minulosti. Podle některých fanoušků byl Cox děsivější než Hopkins. Každopádně však tehdy Lovec lidí propadl; stál 15 milionů dolarů, ve Státech vydělal něco přes osm milionů. Později, na videu, se však pro určitou část publika stal kultem.
Hodnocení: 7,2

Hannibal oscarový
Na Červeného draka navázal Harris novým příběhem s kanibalem Hannibalem Lecterem. Jeho Mlčení jehňátek pak zfilmoval Jonathan Demme a zařídil vražednému thrilleru oscarovou smršť. Snímek dostal pět sošek: za nejlepší film roku 1991, nejlepší režii, scénář pro Teda Tallyho a oba herce v hlavní roli, Hopkinse a Jodie Fosterovou, jež se coby mladá vyšetřovatelka Clarice stala novou protihráčkou doživotního vězně Lectera. Byl to celosvětový hit, jen v Americe utržilo Mlčení jehňátek šestinásobek svého rozpočtu.
Hodnocení: 8,5

Hannibal svobodný
Po deseti letech vzkřísil Lectera v thrilleru nazvaném Hannibal režisér Ridley Scott. Titulního antihrdinu, jenž se tentokrát pohybuje na svobodě, hrál opět Hopkins, přišel však nový scenárista - David Mamet - a také nová představitelka Clarice v osobě Julianne Mooreové. Opět to byl kasovní hit, i když kritika a fankluby nadšením šetřily. Z filmu přezdívaného někdy umělecký horor se přetřásaly situace zasazené do Itálie a především hojně citovaná scéna, v níž hrdina své lidské oběti zaživa vyjme a usmaží mozek.
Hodnocení: 6,3

Hannibal staronový
Nová verze původního Červeného draka alias Lovce lidí uchovala původní zápletku, z Mlčení jehňátek, kterému dějově předchází, si půjčila kromě Hopkinse v hlavní roli i scenáristu Tallyho. Čtvrtým režisérem hannibalské série je Brett Ratner, jehož proslavily dva díly akční komedie Křižovatka smrti. Celý jeho tým mluví o dokončené trilogii - čímž míní všechny dosavadní příběhy s Hopkinsem. Nicméně nikdo nezaručí, že tím kanibal Hannibal navždy končí...
Hodnocení: 7,9

Anketní hodnocení filmových diváků bylo převzato z hlasování na stránce www.IMDb.com; nejvyšší možná známka je 10.
(spa)

 Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.  Fotografie z filmu Červený drak.

Pokračování seriálu Volha? Museli bychom počkat na vrásky, říká Kryštof Hádek

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

Proč nedají Oscary těm, co si je zaslouží? divil se Trump a pobavil ceremoniál

11. března 2024  6:53

Přestřelka mezi moderátorem Jimmym Kimmelem a Donaldem Trumpem okořenila samotný závěr letošního...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

OBRAZEM: Hudba v extravagantních kostýmech. Róisín Murphy nadchla Forum Karlín

18. března 2024  11:01

Irská zpěvačka Róisín Murphy koncertovala v neděli 17. března v pražském Foru Karlín. Během...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...