Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gérard Depardieu slaví 75 let. Je nejlepší i nejhorší z nás, říkají Francouzi

  16:30
Filmové publikum si ho oblíbilo jako nosatého Cyrana, zavalitého Obelixe nebo šarméra Georgese v Zelené kartě. Francouzský herec Gérard Depardieu nezapře talent, charisma ani obrovskou pracovitost. Ve svých pětasedmdesáti, které slaví ve středu 27. prosince, má za sebou natáčení více než 200 filmů a spoustu ocenění. Novinové titulky ale rovným dílem plní jeho eskapády a kontroverzní názory.
Gérard Depardieu (Cannes, 22. května 2015)

Gérard Depardieu (Cannes, 22. května 2015) | foto: Reuters

Bohém a vyhlášený milovník života, dobrého jídla a pití, se mimo jiné odstěhoval z Francie kvůli nižším daním, je stíhán za sexuální znásilnění a do konfliktu se zákonem se dostal i v jiných situacích. Také má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, obdržel ruské občanství, schvaloval anexi Krymu, ačkoliv invazi na Ukrajinu odsoudil. Oslavovaný, ale výstřední „ten nejlepší i nejhorší z Francouzů“ je aktuálně občas k vidění i v České republice, kam jezdí podle českých médií za vínem a přítelkyní z Valašska.

S rodnou Francií má Depardieu složité vztahy, přesto jsou Francouzi k jeho všelijakým kouskům shovívaví, i díky jeho odzbrojující upřímnosti. Třeba že dokáže vypít čtrnáct láhví vína za jediný den nebo že jednou omylem vypil celou láhev kondicionéru, kterou si spletl s italským likérem.

Rozzlobené titulky britského tisku si vysloužil, když si v roce 2011 ulevoval do láhve na palubě letu z Francie do Dublinu, kterou potom nedopatřením rozlil na zem. Francouzská reakce ale byla tolerantnější: „Když přišla ta zpráva, jen jsme pokrčili rameny a smáli Gérardovou nejnovějšímu kousku. Co k tomu dodat? Gérard je Gérard a velkým osobnostem by mělo být dovoleno provést občas nějakou tu lumpárnu,“ uvedla francouzská komentátorka Agnés Poirierová podle britského listu The Guardian.

V roce 2012 se Dépardieu z Francie odstěhoval do Belgie kvůli vysokým daním pro bohaté. Dostal i ruské občanství, oficiálně za přínos ruské kultuře, když ztvárnil například Rasputina ve stejnojmenném filmu z roku 2013. Na filmovém festivalu v Litvě v roce 2014, po anexi Krymu Ruskem, označil Ukrajinu za část Ruska. Kyjev ho pak zařadil na seznam kulturních osobností, které ohrožují bezpečnost země. Ruskou invazi na Ukrajinu v únoru 2022 ale Depardieu odsoudil jako šílený a nepřijatelný exces a prohlásil, že se stydí za to, že je Rus.

Těžké dětství i dospívání

Z řady vystupoval odjakživa. Narodil se 27. prosince 1948 v drsném prostředí maloměstského Chateauroux do rodiny negramotných alkoholiků. Ve třinácti odešel z domova a žil na ulici, zaměstnával se drobnými krádežemi, pašováním a rvačkami. Podle své autobiografie byl i mužským prostitutem a vykradačem hrobů, než narazil na herectví a objevil klasickou literaturu. Jeho místy poetické odpovědi v rozhovorech jsou podle komentátorky Poirierové výsledkem jeho vášnivého zájmu o velké literární texty.

Obdiv Francouzů k Depardieuovi však nesouvisí jen s jeho hereckým talentem a s životním příběhem. Podle Poirioevé je tento herec symbolem Francie, dokonce i ve způsobu, jakým rodnou zemi kritizuje: „Je ten nejlepší z nás i nejhorší z nás. Je ztělesněním Francie. V roli Cyrana i v dalších rolích, ve vší své slávě i ošklivosti,“ říká.

S drsnými rysy svého obličeje a silným charismatem, s ustavičnými excesy a pozoruhodným životním příběhem dosahuje Depardieu téměř parametrů legendy. Dokáže být okouzlující a zábavný, ale jeho živelný temperament může také zcela rozložit celou filmovou produkci, pokud není dostatečně zvládnut. Sám sebe přirovnává k nezkrocenému zvířeti. Herecky se však dokáže proměnit v cokoliv.

Gérard Depardieu ve filmu Vincent, François, Paul a ti druzí... (1974)

Filmovou slávu mu vynesly už v 80. letech 20. století role v Posledním metru, ve filmu Policie, v Jeanovi od Floretty či v Cyranovi de Bergerac, za kterého získal první oscarovou nominaci. Americké publikum si podmanil svým výkonem v komedii Zelená karta a posléze zazářil v mnoha velkofilmech, například 1492: Dobytí ráje, Hamlet režiséra Kennetha Branagha, Muž se železnou maskou či Pí a jeho život. S galskou smyslností svého obrovitého těla a s výrazným falickým nosem dokázal úspěšně konkurovat hezounským hollywoodským symbolům. A velkou popularitu mu zajistila i komiksová série o galských koumácích Asterixovi a Obelixovi.

Odpudivý i něžný

Po absolvování hereckých kurzů, kde projevil urputnou píli a překvapující talent, začínal Gégé rolemi chuligánů s neústupným výrazem. Šanci dostal ve filmu Buzíci. Skandální snímek o milostném trojúhelníku dvou výtržníků a kadeřnice zrodil nový typ filmového hrdiny a proslavil ho. Postupně ale dokázal ve filmu přesvědčit, že dokáže být nejen odpudivý, ale i něžný, zoufalý a nadšeně milující. Režisér Francois Truffaut mu svěřil krásné romantické role v Posledním metru a v Ženě od vedle.

RECENZE: Čekaly by se od něj častušky, Depardieu však zvládá i šansony

Natáčení jej párkrát zavedlo i do Čech. V listopadu 1998 v Karlových Varech natáčel televizní seriál o spisovateli Honoré de Balzakovi, o rok později v Plzni pracoval na seriálu Bídníci. A v březnu 2012 zase v klášteře v Chotěšově u Plzně připravoval nový film podle románu Viktora Huga Muž, který se směje.

Jen pár dní před nadcházejícími 75. narozeninami Depardieu oznámil, že dává k dispozicí své vysoké francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Stalo se tak v reakci na zahájení disciplinární řízení ministerstva kultury kvůli nedávno odvysílaným záběrům z Depardieuovy návštěvy KLDR v roce 2018, kde se herec hanlivě vyjadřoval k ženám. Gégého se ale následně zastal francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho vyšetřování nazval „štvanicí“ a distancoval se od případného odebrání řádu s tím, že toto ocenění není určené k moralizaci. Zdůraznil Depardieuovy herecké kvality: „Jsem jeho velký obdivovatel, je to skvělý herec. Pomohl světu představit naše skvělé autory a Francie je na něj hrdá,“ prohlásil Macron.

Divoký Gégé žil léta s herečkou Elisabeth Guignotovou. Vzal si ji v roce 1970 a rozešli se po šestadvaceti letech, mají dceru Julii, také herečku, a syna Guillauma, který zemřel v říjnu 2008. Žil také s francouzskou herečkou Carole Bouquetovou. Další dcera Roxanne se mu narodila v lednu 1992 a její matkou je senegalská modelka a herečka Karine Syllasová.

Autoři: ,

Zachránil Jiřině Bohdalové život, říká Jiří Strach o profesoru Neužilovi

  • Nejčtenější

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

15. května 2024  15:44,  aktualizováno  17:20

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního...

RECENZE: Kdo může soudit falešnou Svatou? Nejlepší dar pro Bohdalovou

19. května 2024  21:35

Premium Ošidil se, kdo premiérové drama ČT Svatá vzdal kvůli anotaci sdělující, že hrdinka v podání Jiřiny...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bohdalová a Stašová spolu ve filmu? To by nefungovalo, říká režisér Strach

20. května 2024

Rozstřel Pravda a láska. Dvě zásadní témata nového filmu Svatá s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. Snímek...

Ozzák vzpomíná: jak mě učil Kaiser. Dejdar o začátcích i fenoménu Comeback

19. května 2024

Premium Jak jej Oldřich Kaiser chystal na DAMU, jak ho v Ypsilonce zbavili pocitu, že může do všeho kecat,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Bohdalová dojala Lucernu. Na premiéře Svaté oslavila 87 let kariéry

17. května 2024  12:48

V neděli Česká televize uvede nový film s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli Svatá. Zvaní už jej však...

GLOSA: Bystrovovy variace na bluesové klasiky mají smutek, osudovost i humor

23. května 2024  16:30

Publicista, překladatel, básník a muzikant Michal Bystrov v knize Pekelnej pes má na mě vztek...

TRENDY V KLIPECH: Coming out Billie Eilish a darkpop Adama Mišíka

23. května 2024  15:42

Adam Mišík a rapper Rohony přibližují ve své novince atmosféru berlínské klubové scény. V hitparádě...

Táta mi začal říkat kolego, hlásí Svěrák a zve na nekorektní ranní show

23. května 2024

Premium Nejsem v tom sám. Nezbláznil jsem se. Jan Svěrák napsal a zrežíroval nekorektní komedii Dobré ráno...

Tvůrci seriálu Nadace u nás utratí až miliardu korun. Točí tu třetí řadu

23. května 2024  12:56

Třetí řada amerického seriálu Foundation (Nadace), za kterým stojí Apple TV+, se natáčí i v českých...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...