VIDEO: Catherine Deneuve jako Prezidentova žena září v nabídce festivalu

  • 0
Festival francouzského filmu, který ve čtvrtek startuje, má na programu mimo jiných novinek snímek Prezidentova žena, jemuž v titulní roli manželky Jacquese Chiraca kraluje nedávná osmdesátnice Catherine Deneuve.

Když se Chirac v roce 1995 stal prezidentem, jeho žena Bernadette očekávala odměnu za svou celoživotní oddanou podporu v pozadí. Jenže místo uznání ji potká znovu ústraní, protože Elysejskému paláci připadá málo reprezentativní. Ovšem Bernadette si své místo na výsluní zkusí vydobýt. A rázně!

Jak připomíná jedna z prvních francouzských recenzí, „za každým velkým mužem stojí ještě větší žena a Catherine Deneuve coby představitelka Bernadette nabízí v neautorizovaném politickém životopisu strmý komediální obrat“.

Během zahajovacího večera pořadatelé přehlídky předali Zlatého lva za celoživotní dílo francouzské herečce Catherine Deneuveové (Benátky, Itálie, 31. srpna 2022)

Po prezidentově zvolení ukázal průzkum, že podle mínění veřejnosti je nová první dáma nemoderní, přísná, nevrlá, zkrátka neoblíbená. Ovšem nezdolná šedesátnice se s tím nehodlá smířit a navzdory Elysejskému paláci se začne prosazovat v mediálním prostoru, až se stane novodobou módní ikonou.

„Pravá blondýnka na francouzský způsob“, jak se snímku přezdívá, sází vedle hvězdné herečky na satirickou notu podpořenou dobovými kostýmy a reálným prostředím od Remeše po Versailles. Upoutávku Prezidentovy ženy, která po festivalové předpremiéře půjde do kin 30. listopadu, najdete na videu.