Žádné čůčo
Mysleli jste si, že růžová vína mají méně alkoholu než vína červená a bílá? Jak jste na to přišli? Možná ve vás evokuje růžová barva lehkost a svěžest, tudíž i méně procent alkoholu. Každopádně na tohle nespoléhejte a při výběru prostudujte etiketu, protože se můžete setkat i s víny, která mají až 14 % alkoholu.
Neplatí ani mýtus, že jde o jakási „čůča“. Také mezi růžovými víny můžeme vybírat z celé škály – jak mezi suššími s převládající kyselinkou, tak i mezi sladkými. Odvíjí se to od záměru vinaře. Vyzkoušejte pár kvalitních suchých růžových vín a změníte názor.
K čemu se hodí?
Růžová vína se dají skvěle párovat s jídlem. Zkuste si dát růžové víno ke grilované rybě, k asijským úpravám mas, uzenině, dezertu… Není to špatné, , že? Růžová vína jsou totiž skvěle kombinovatelná a mají všestranné využití. Suchá rosé zvládnou zeleninové saláty, např. s kozím sýrem a brusinkami, grilované klobásky i studené kvalitní uzeniny, tučnějšího lososa na mnoho způsobů nebo vepřovou panenku, a dokonce lehké úpravy jehněčího. Vynikající jsou také s krevetami nebo s různými curry. Polosuchá i sladší růžová vína pak vhodně nakombinujte s ovocnými saláty nebo osvěžujícími sorbety.
Na síle odstínu nesejde
A jak je to s jejich kvalitou? Síla zbarvení rozhodně není ukazatelem kvality vína. Intenzita růžové se odvíjí od í odrůdy a hlavně délky macerace (technologický postup). Dnes jsou moderní rosé velmi nízké barevné intenzity, ale na trhu najdete i vína barvy lehkého červeného.
Mimochodem, růžové víno je u spotřebitelů stále oblíbenější. Každý rok se po celém světě vyrobí zhruba 20 milionů hektolitrů a u nás v průměru přes 600 tisíc hektolitrů, tedy asi 10 % celkové produkce. Jeho největší světovým producentem je Francie, kde si získalo až 30 % produkce. Za Francií příliš nezaostávají ani ostatní vinařské regiony – Španělsko a Itálie, kde je obliba růžových šumivých vín obrovská. Ale co si budeme vyprávět, Morava je Morava.