Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za každým vínem je příběh, prozrazuje someliér. Pro Čechy objevil cavu

  16:53
Ani šampaňské, ani prosecco. Podnik Arsenyho Dobuševa se specializuje na šumivá vína „cava“, která dováží z rodinných vinařství v Katalánsku. Majitel vinárny v rozhovoru pro iDNES.cz skromně popsal nelehké začátky i vášně, které ho ke cavě dovedli. „Prochutnali jsme se k ní u Katalánců a usoudili jsme, že je to geniální produkt,“ říká Dobušev.
Sommelier a vinař Arseny Dobušev. Jeho pražský podnik Wine Office se...

Sommelier a vinař Arseny Dobušev. Jeho pražský podnik Wine Office se specializuje na dovoz cavy - šumivého vína z Katalánska. (24. října 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Vzpomínáte na svou první zkušenost s vínem?
K vínu jsem přicházel postupně. Od dostupnějších jednodušších nápojů v mládí, přes studentský rozpočet na pivo a levnou „míchačku“. Víno v tom tehdy ještě roli nehrálo. K němu mě vlastně přivedla náhoda, ale ve finále to byl ten správný směr, v gastronomii se totiž cítím jako ryba ve vodě. V pubertě jsem ještě snil o kariéře fotbalisty a o budoucnosti moc nepřemýšlel. Okolo dvaceti let, a po několika zraněních, už jsem ale začal pracovat v restauracích a víno ochutnávat.

Víno není jen výsledný produkt, který najdeme v lahvi. Ale je to vinař, vinohrad, rodina, historie… v jedné lahvi je ohromný příběh.

Často se říká, že k vínu se člověk musí propít. Platilo to tedy i u vás?
Já si myslím, že ano. Kvalita prostě trvá delší dobu. Nic zajímavého a dobrého nevzniká hned na první dobrou – a to samé platí i u vína. Asi nejjednodušší rovnice zní, že člověk se postupně od sladkých vín dostane k sušším. Sladká vína v sobě mají více cukru, který dokáže schovat spoustu věcí, a proto se konzumují spíše na kvantitu. Kdežto u suchých vín vám často stačí jedna plná sklenička, protože jeho chuť je komplexní. Můžete se nad ní pozastavit a přemýšlet, zda vám chutná, jaké to víno je a co všechno v něm můžete objevovat.

Arseny Dobušev

Sommelier a vinař Arseny Dobušev. Jeho pražský podnik Wine Office se...
  • Sommelier, dovozce cavy a majitel pražského podniku Wine Office.
  • Vystudoval soukromou hotelovou školu, v gastronomii působí celý život.
  • Spolu s Dominikem Geržou do Wine Office dováží španělská šumivá vína známá pod označením „cava“.

A co všechno?
Učebnicovým příkladem je rozdělení na barvu, chuť a aroma. Ale jinak máme stovky odrůd vín, kterým se v každé zemi a každém podnebí daří úplně jinak. Ze stejné odrůdy může být finální produkt mnohdy úplně odlišný.

Dnes se ale specializujete na cavu. Co přesně cava je?
Rád říkám, že cava není káva. Ze začátku jsme to občas museli vysvětlovat. Cava je šumivé víno, které vzniklo v Katalánsku v regionu Penedes. Ve volném překladu znamená „cava“ sklep. Fermentace vína totiž probíhá ve sklepních prostorách, kde díky vhodné teplotě může cava zrát velmi dlouhou dobu. Většinou se cava vyrábí ze tří místních autoktonních odrůd – Macabeo, Xarel·lo a Parellada. Téměř 96 procent výroby cavy se soustředí právě do oblasti Katalánska, a specializujeme se na ni i my. Jedná se o oblasti kolem Barcelony, takže jsou velmi atraktivní i turisticky. Katalánci navíc při výrobě cavy dbají na tradiční postupy, neřeší vinětu produktu více než to, co je uvnitř lahve.

Jak tedy vznikl nápad ji sem exportovat?
Na hotelové škole mě osud spojil s Dominikem Geržou, mým dosavadním nejlepším přítelem a zároveň i byznys partnerem. Po ukončení školy se naše cesty na nějaký čas rozešly. Oba jsme hodně cestovali. Já jsem se pohyboval v gastronomii, prokousal jsem se přes pomocného číšníka na barmana a pak na vedoucí pozice. Byl jsem na stáži v Kanadě, poté i půl roku v Petrohradě a pak jsem zakotvil v Prosekárně, která se zaměřuje na šumivá vína ze severu Itálie. A tam to pro mě bylo hodně inspirativní. Právě tehdy jsem zjistil, že víno není jen výsledný produkt, který najdeme v lahvi. Ale je to vinař, vinohrad, rodina, historie… v jedné lahvi je ohromný příběh. V tomto projektu jsem taky vydržel dlouho a jsem za tu zkušenost vděčný. Dala mi ten správný impuls zkusit něco svého.

Po letech se mi ozval právě Dominik, že se uvolnil prostor na Praze 1, kde dnes sídlí náš Wine Office, a jestli ho nechceme do pronájmu a zkusit podnikat s vínem. Cítil ze mě tehdy velké nadšení. On zrovna studoval v Barceloně, a zachutnala mu právě cava. Přesný koncept jsme tehdy neměli. Prostě jsme začali dělat to, co umíme, co známe, co jsme si odžili, co si myslíme, že je dobré, a co bychom chtěli přenést do Čech.

Využili jste toho, že cava tu byla poměrně neznámým nápojem?
Ano, Katalánci jsou velmi hrdí na svůj původ, kulturu i vztah k vínu. My jsme se ke cavě „prochutnávali“ u nich a usoudili jsme, že je to nejen geniální produkt, ale že do Čech se takřka nedováží. Tím začalo naše období, v němž jsme chtěli potěšit lidi, kteří již cavu znali, aby si ji mohli užít také v Praze. Ostatní jsme chtěli kultuře cavy a tapas naučit.

Čím si úspěch vysvětlujete? Je snad cava lepší než šampaňské nebo prosecco?
Šampaňské je prestižní a drahá záležitost šumivých vín. A naopak obrovský mainstream je prosecco. V takové lahvi sice není tak zajímavý obsah, ale produkt je to jistě geniální, prodává se nejvíc. Cava ale stojí někde uprostřed. Vyrábí se jako šampaňské, ale umí být zábavná a až nebezpečně dobře pitelná. A na českém trhu je poměrně neobjevená, což může lidi nalákat, protože rádi zkouší něco nového.

Je dnes cava známější než v době, kdy jste zakládali Wine Office?
Věřím, že ano. Každým dnem se o to pokoušíme.

Cava, šampaňské za cenu prosecca

Jak se cava vyrábí?
Španělé ji označují za sekt, dříve tomu také říkali champagne, protože cava se vyrábí tradiční metodou jako šampaňské – fermentace probíhá přímo v lahvi. Proces trvá minimálně kolem jednoho roku, standardně devět měsíců. Hodně záleží na receptuře vinaře. Klasicky se do tichého vína umístí kvasinky a cukr. Ty se navzájem požírají a přirozenou cestou vzniká oxid uhličitý.

Je více druhů cavy?
Ano, je rosé a pak taková tradičnější je světlá cava. Ale v poslední době se do módy vrací i ancestral – nefiltrovaná cava.

Vinaři vypustí Bublinu. Má konkurovat mezi mladými oblíbenému proseccu

Kdy cavu správně pít a k čemu?
Není neobvyklé, když ve Španělsku ráno ke snídani dostanete nějaký mladší brut. Mladá cava je malinko ovocnější, není tak dlouhá v dochuti, a tím pádem je lehce pitelná i po ránu. Hodí se proto k slané i sladké snídani, ale také jako aperitivní sklenička před společenskou událostí. Pak jsou ale i cavy, které se staří klidně i několik let, a po tu dobu nabírají plnost a výraznost. Tam už je pak dobré je s jídlem správně spárovat, aby se to navzájem nezabilo, ale naopak navzájem povzneslo.

Rozhoduje u cavy i cena?
U cavy je cena variabilní. U nás máme lahve od 300 korun až do 10 tisíc. Ta škála je obrovská, ale já vždy říkám, že cava je nápoj dělaný tradiční champagne metodou za cenu středně drahého prosecca. Je to skvělá alternativa kvalitního pití za méně peněz.

Sommelier a vinař Arseny Dobušev. Jeho pražský podnik Wine Office se...

A je úspěšná u Čechů? Jsme proslulí obrovskou spotřebou prosecca.
My se o to pokoušíme. První roky byly opravdu těžké, důvěra ze strany tradičních dovozců byla malá. A ani tu nebylo moc lidí, kteří by cavu znali. Právě takové zákazníky se snažíme přesvědčit, že je to něco jiného než prosecco. A teď už máme komunitu lidí, kteří k nám chodí.

O tichá vína se tedy vůbec nezajímáte?
Postupem času jsme jich pár zařadili, protože po nich byla poptávka. Některá dnes bereme od našeho kamaráda a gastro učitele Davida Béma z El Camino. Primární myšlenkou ale stále zůstává specializace na cavu a corpinnat. Corpinnat je poměrně nová značka, kterou momentálně zastupuje dvanáct vinných domů. Jsou zárukou nejvyšší možné kvality šumivých vín z oblasti Penedes. Corpinnat se smí vyrábět pouze v této oblasti, v něčem má i striktnější minima než šampaňské. Například doba zrání, u corpinnatu trvá minimálně osmnáct měsíců.

A jste zaměřeni pouze na Španělsko, nebo odebíráte vína i z jiných zemí?
Z 95 procent u nás najdete španělská vína. Máme tu jednoho podpultového vinaře z Rakouska, s kterým jsme se potkali ještě v našich začátcích, ten s námi zůstal. I tak se ale lidem, kteří sem přijdou na ryzlink, snažíme nabídnout alespoň jednu skleničku cavy.

Češi si zamilovali prosecco, jeho prodeje rostou již sedm sezon

Nepřemýšlíte do budoucna i o přesunu do Španělska?
Kolega Dominik je tam v podstatě trvale, obstarává logistiku a komunikaci. Jinak už jsme absolvovali dva menší výjezdy s pár lidmi přímo na vinice. Mě by do budoucna bavil i nějaký penzion nebo hotýlek na místě, od nějž by to lidé měli kousek na vinici. Nebo mít i svou parcelu a pěstovat víno s vlastním rukopisem. Měli bychom svou edici cavy. Jinak se to ale celé snažíme úplně nedramatizovat a věci bereme tak, jak přicházejí.

Jak to myslíte?
Víte, ve finále je to sice luxusní produkt, ale také potvrzení toho, že se tu nemáme špatně, když si ho můžeme dovolit. Ve světě se dnes dějí příšerné věci a my si stále můžeme vybrat, jestli si dáme skleničku cavy nebo šampaňského…to je známka toho, že se pořád máme opravdu velice dobře a nemáme si na co stěžovat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...