Ryšák, růžák nebo labín
Myslíte si, že růžové víno je vynález posledních desetiletí? Kdepak, růžová vína mají dlouhou historii, i když je pravda, že toto označení získala teprve nedávno.
Na Moravě se jim dříve říkalo např. „ryšák“, v Čechách zase „růžák“ nebo „labín“ – označení, které je stále používané na rosé z odrůdy Pinot Noir. Nicméně první zmínky pocházejí už přibližně ze 4. století př. n. l., kdy slavný Hippokrates povzbuzoval své pacienty, aby pili světle červený lahodný nápoj.
Velkého rozmachu se ovšem růžová vína dočkala ve středověku, především ve Francii, kde se společně vysazovaly odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris a jejich společným zpracováním se zrodila vína světlejšího odstínu.
Moravská vína jako jedny z nej
I když to málokdo ví, růžová vína mají v České republice dlouhou tradici. Vína s růžovým nádechem se u nás vyráběla už od 16. století. Drobní vinaři se smíšenou výsadbou museli lisovat své nadrcené hrozny na obecních lisech, příp. u velkovinařů. Tím se proces výroby vína protáhl a čekání na volný lis způsobovalo, že mívali výsledný mošt zbarvený do růžova.
V současnosti se zejména moravská rosé řadí mezi světovou špičku, což dokazuje i mnoho úspěchů na mezinárodních soutěžích vín, kde pravidelně získávají nejen medaile, ale i ta vůbec nejvyšší ocenění.