Sedm hlavních zásad, jak správně vykvasit švestky na slivovici

aktualizováno 
Fajnšmekři si kvas na slivovici vyrábějí doma sami, mají rádi celý proces pod kontrolou. Když dodržíte základní pravidla, dokážete to taky.

První košt slivovice | foto: shutterstock.com

Není nad vlastnoručně připravenou kořalku, shodují se pěstitelé. I proto se mnozí z nich setkávají na různých soutěžích, ochutnávají a hodnotí, čí destilát je nejlepší. Jak se vlastně z ovoce stává oblíbený alkohol?

1. Příprava ovoce na pálenku

Ovoce musí být zralé, ale ne nahnilé. Před naložením jej lidé musí zbavit všech nečistot, jako je tráva, listí nebo hlína. Tyto zásady platí i v případě, že vezete ovoce do pálenice, která kvas zakládá sama.

2. Jak založit vlastní kvas

Švestky zbavte stopek, nečistot a vypeckujte

Švestky zbavte stopek, nečistot a vypeckujte

Doporučuje se ovoce odstopkovat a vypeckovat. Hrušky a jablka je nutné rozdrtit tak, aby obsah dužiny a tím i zkvasitelné cukry byly dobře přístupné kvašení.

3. Kvasné nádoby

Používají se dřevěné nebo plastové. Musejí být čisté. Kvůli ochraně před hmyzem a dalšími nečistotami je třeba sudy zakrýt. Vznikající oxid uhličitý musí unikat přes kvasnou zátku, nebo alespoň zpod volně přiklopeného víka.

Sud s kvasnou zátkou

Sud s kvasnou zátkou

4. Průběh a podmínky kvašení

Teplota v místnosti, kde jsou kvasné nádoby uloženy, by neměla klesnout pod 15 stupňů. Nízké teploty rychlost kvašení snižují až zastavují. Naopak příliš rychlý prokvas za vysokých teplot může způsobit ztrátu aroma.

5. Kdy je kvas připravený

Kdy je nejoptimálnější čas na dopravu kvasu k vypálení, o tom se pěstitelé stále dohadují. Známkou ukončení kvašení je takzvaný ovocný koláč, který se z povrchu začíná potápět.

U raného ovoce, jako jsou třešně a meruňky, je kvašení rychlejší, zpravidla tři až čtyři týdny. Proces u pozdního ovoce se pohybuje mezi pěti až šesti týdny, může být i delší.

6. Proces v pálenici

Malá domácí pálenice

Malá domácí pálenice

Ideální je, pokud se majitel kvasu pálení účastní. Například v Lihovaru Poněšice trvá vypálení kořalky v 300 litrovém kotli okolo tří hodin.

7. Kolik litrů pálenky získám?

Výtěžnost závisí na obsahu cukru v ovoci. Ze 100 kilogramů třešní a višní získáte šest litrů padesátiprocentní pálenky. U hrušek je na jeden litr třeba 18 až 23 kilogramů, jablek mezi 16 a 20 kilogramy. U švestek uvádějí pálenice průměrnou výtěžnost 13 kilogramů na litr.

Mrkvovice: původně z nouze, nyní žádaná specialita

MrkvoviceLetos je úroda švestek bohatá, ale ne každý rok se tak vydaří. "Mrkvovici jsme vymysleli asi před čtyřmi nebo pěti lety, kdy bylo všude hodně málo ovoce. Zkusili jsme, jak na ni naši zákazníci zareagují, a překvapivě se velmi dobře ujala. Zásoby docházejí, musíme udělat novou," pochvaluje si Ledajaks. Oproti klasickým destilátům je 42procentní mrkvovice o něco dražší. Za půllitrovou lahev lidé zaplatí necelé tři stokoruny. "Je to i kvůli nízké výtěžnosti této zeleniny.

Z jedné a půl tuny mrkve jsme vyrobili ani ne sto litrů pálenky," vysvětluje Ledajaks.

Poněšický destilát z mrkve je podle něj v Česku raritou, naopak pivovici dělají i některé další pálenice. Do kotlů neputuje chmel, ale rovnou dvanáctistupňové pivo. "I takový destilát je ale poměrně drahý. Na půllitr potřebujete asi deset litrů piva," říká Ledajaks.


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Květy milující sníh a led. Dopřejte si v zahradě zimní královnu čemeřici

Čemeřice, jedna z mála rostlin, která své květy klidně vystrčí na odiv i skrz...

Když na sněhu zazáří bílé, růžové nebo nachové květy, je téměř jisté, že jde o některý z mnoha druhů čemeřice, která se...

Botanická zahrada Praha slaví padesátiny novou výstavbou za stovky milionů

Trojskou botanickou zahradu čeká v jubilejní padesáté sezoně maximální...

Trojskou botanickou zahradu čeká v jubilejní padesáté sezoně maximální nasazení. Nejenže pro návštěvníky opět připraví...

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz