Úhoře si možná letos u moře v Chorvatsku už nedáte. Požírá je invazní krab

  13:34
Po celá desetiletí si turisté v restauracích na jihu Chorvatska pochutnávali na úhořích z řeky Neretvy, ale nyní ohrožují biologickou rozmanitost říční delty a tradiční rybářské živnosti invazní druhy krabů z Atlantiku. Pravděpodobně je tam dopravily lodě kotvící v přístavu v Ploče.
Krab modrý je postrachem chorvatských rybářů.

Krab modrý je postrachem chorvatských rybářů. | foto: Profimedia.cz

V deltě Neretvy je zpozorovali počátkem tohoto století. Pravděpodobně je sem dopravily v balastních vodách lodě kotvící v nedalekém přístavu Ploče. Během let krabi zaplavili oblast, kde dříve dominovali úhoři, upozornila agentura Reuters. Podobné problémy pozorují i albánští rybáři.

„Jsou všežravci a způsobují obrovské škody v místních populacích ryb a měkkýšů, což nově utváří ekosystém. Je logické, že klesající počet úhořů musel mít dopad na tradiční podobu místní gastronomie,“ uvedl expert Branko Glamužina z Dubrovnické univerzity.

Populace úhoře podle odborníků v posledních desetiletích postupně klesala kvůli rozšiřování zemědělství, ale zdá se, že jí krab modrý zasadil velkou, ne-li poslední ránu.

Krabi

Krabi (Brachyura) jsou polyfyletická skupina vodních živočichů. Mají pět párů kráčivých nohou (pereiopody), první pár je zakončen klepety. Mají široce oválný plochý krunýř, zpravidla mohutná klepeta a jedno z klepet bývá dominantní.

Největší zaznamenaný krab je velekrab japonský (Macrocheira kaempferi) s rozpětím nohou až 3,7 m. Pravděpodobně nejčastěji chovaný krab v Česku je krab suchozemský (Cardisoma armatum), známý pod názvy krab harlekýn nebo krab tříbarvý.

Zdroj: Wikipedia

Před půl stoletím místní rybáři ročně ulovili přibližně 150 tun úhořů, v současnosti je to pouhých deset tun.

Zatímco krabi jsou ve Spojených státech a Japonsku vyhlášenou pochoutkou, Chorvaté o ně nejeví valný zájem a místní krabí populace není dost velká, aby mělo smysl ji vyvážet.

„Majitelé místních restaurací nemají o kraby žádný zájem, chtějí se držet tradiční nabídky úhořů a žab. Na export je množství modrých krabů příliš malé. Lze je jen nabízet hostům v luxusních hotelech v letoviscích, jako je Dubrovník nebo Split,“ uvedl Glamužina.

„Nevím o nikom v této oblasti, kdo by dal kraby na jídelníček,“ souhlasí Pavo Jerković z restaurace ve městě Metković v deltě Neretvy. „Ochutnal jsem je a jsou opravdu dobří, ale tady jsou mimozemský druh. Byli bychom raději, kdyby zmizeli,“ dodal.

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025