Horní míra: myšlenka, která změnila rybařinu

aktualizováno 
Už několik sezon je na některých tuzemských vodách zavedena horní míra, která lovícím rybářům ukládá povinnost pustit zpátky do vody ryby, jež přesahují danou délku. Nejčastěji se toto nařízení týká kaprů větších než 70 centimetrů.

Horní míra se týká především velkých kaprů. | foto: Viktor Krus

Rybařina zažívá nebývalý rozmach. Materiály a metody pro lov ryb se každoročně citelně zlepšují. Tlak na ryby tak zákonitě roste. Impulsem na tento trend jsou metody ochrany ryb, které se pak nejčastěji týkají pouštění kapitálních jedinců.

Cílem horní míry je ochrana velkých ryb, jejichž věk může u některých druhů dosahovat věku dospívajícího člověka. V minulosti totiž i takové kusy mnohdy neušly po vytažení z vody usmrcení. Zdá se, že na některých revírech je tomu konec.

Myšlenka horní míry je jakýmsi "dodatkem" k metodě chyť a pusť, při které rybáři úlovky vracejí zpátky do vody. Tato metoda je ovšem oproti horní míře nepovinná. Oba přístupy k uloveným rybám jsou jasným důkazem, že rybařina se nevyvíjí pouze v rovině materiální, ale i v přístupu rybářů, který se i díky horní míře zlepšuje. To je dobrý signál.

Fotogalerie

Další samozřejmostí se postupem času stávají i ochranné pomůcky (podložka, dezinfekce), které eliminují riziko poškození ryby (ať už v podobě odřenin a potlučení, nebo následného zaplísnění). Význam těchto pomůcek je přesvědčivý, ale ani v současnosti nejsou povinné.

Tento "sportovní" přístup k rybám je chvályhodný. Rybáři si i díky němu uvědomují, že ryby jsou živí tvorové, se kterými je potřeba manipulovat opatrně. Jen tak totiž předejdou nevratnému poškození ryby. Možnost jejího dalšího růstu po puštění zpátky do rodného živlu stále žije.

Mysleme na budoucí generace

I když je horní míra přínosem pro české vody, tak má i výraznou "kaňku". Tento přístup k rybám myslí především na staré jedince. Ovšem budoucností našich vod jsou ryby mladších generací, ze kterých rostou z rybářského hlediska "nejcennější" kusy, tedy ty největší. Mladé ryby jsou mnohdy i reprodukčně výkonnější, takže i z tohoto pohledu jejich význam roste. Tento jednoduchý vzorec si však zřejmě spousta rybářů neuvědomuje, vzhledem k jejich chování u vody.

Často lze na březích narazit na nešetrnou manipulaci. Rybáři menší ryby vytáhnou na břeh a nechají je jen tak válet v bahně, písku či na kamení. To je nepřípustné. Přesně tato nešetrná manipulace může rybě velice znepříjemnit budoucí pobyt ve vodě. Tímto přístupem jí totiž často způsobíme odřeniny, které ve vodním prostředí mohou zaplísnit.

Proto je důležité myslet na zásady šetrné rybařiny i u menších ryb. Hlavním bodem je rybu pouštět ve vodě. Pokud to z nějakého důvodu není možné, pak je zapotřebí ji uchopit mokrýma rukama (nesedřeme ochranný sliz na jejím těle) a položit ji na měkké a vlhké podloží (tráva, spadané listí). Je důležité apelovat na šetrnou manipulaci s každou rybou.

Jak je tomu u dravců?

Velice často se v rybářských kruzích naráží na téma, zda by měla horní míra fungovat i u dravých ryb. Zde se však srážejí dva pohledy. Ten k horní míře negativní poukazuje na fakt, že velcí dravci mohou být hrozbou pro rybí násadu. Tento fakt může být spojován například s kapitálními sumci. Protikladem je argument, že velké dravce je třeba chránit proto, že ve vodě žijí již řadu let, a proto usmrcení takové ryby nepřipadá v úvahu.

Vzhledem k tomu, jak momentálně vypadají pravidla ohledně horní míry dravých ryb na svazových vodách, lze usoudit, že rybáři se přiklánějí spíše k první možnosti.

Jaký máte názor na horní míru vy? Podělte se o něj v diskuzi.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

VIDEO: Tisíce rybářů na dírkách. To je největší rybářský závod na světě

Takto to každoročně vypadá na Brainerd Jaycees Ice Fishing Extravaganza.

Brainerd Jaycees Ice Fishing Extravaganza je největší zimní charitativní závod na světě, kde se sejdou tisíce rybářů na...

Candáti, štiky a okouni. Takhle se závodí na World Predator Classic 2018

Unikátní fotografie z letošního  mistrovství z lovu dravců v Nizozemsku.

Český tým ve složení Radek Filip a Martin Štěpka se i letos vydal na světový šampionát v lovu dravců z lodi – World...

Z Labe vylovili 70kilového sumce, který měřil 226 centimetrů

Monstrum z „velké řeky“

Milovníci Labe se v létě vypravili na dvoudenní rybářskou výpravu na tuto řeku. Zatímco první den se jim absolutně...

Najdete na iDNES.cz