OBRAZEM: První uměle odchované želvičky Smithovy na světě jsou z Prahy

aktualizováno 
Zchlazováním nakladených vajec v prostředí vinotéky dosáhli chovatelé v pražské zoo prvního odchovu mimořádně náročné želvy Smithovy. Díky procesu simulujícímu přírodní podmínky severní Indie nastartovali v 11 vejcích vývoj zárodků. Část z nich reagovala na první, část až na druhé zchlazení, takže se želvičky z jedné snůšky vylíhly v rozmezí 65 dnů.

O čerstvě vylíhlé želvičky zatím chovatelé pečují v zázemí. Ty dospělé si můžete prohlédnout a pozorovat v pavilonu Čambal, spolu s gaviály indickými, ve spodní části pražské zoo.

Podobně se pražským chovatelům podařilo odchovat i mláďata suchozemské želvy pardálí (více zde) a želvy korunkaté (podrobnosti v článku zde).

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Ptákem roku je hrdlička, symbol párového soužití a boje o zdravou krajinu

Pták roku 2019, hrdlička divoká, je vázaná na zemědělskou krajinu.

Česká společnost ornitologická vyhlásila Ptákem roku 2019 hrdličku divokou. Pomyslné žezlo přebírá od sýčka obecného,...

Umělecky založený vepřík je génius, který prodává obrazy jako na páse

Seznamte se s Pigcassem, malujícím prasetem.

Nadanému prasátku se říká Pigcasso. Žije v Jihoafrické republice a místo aby šlo do klobás, přesvědčilo svým malířským...

Piják lužní nemusí být pro vašeho psa zkázou. Dejte mu žvýkací tablety

Typickým znakem pijáka lužního je pestrý štítek. Nebezpečný je hlavně pro psy,...

Toto zvláštní klíště bylo dosud u nás exotikou, většinou si ho přivezli lidé spíš z dovolené. Jelikož už se v poslední...

ZKUŠENOSTI: Kolik utratíte jako rodina měsíčně za jídlo?
ZKUŠENOSTI: Kolik utratíte jako rodina měsíčně za jídlo?

Zajímalo by mě, kolik utratíte za jídlo jako rodinka, my jsme čtyřčlenná, dvě děti (větší kluci, co maj furt hlad).V poslední době se nestačím divit co kolik stojí, jak vše hodně zdražuje! Snažíme se jíst docela zdravě. Obden když jdu nakoupit, nákup 500-1000.- a to mi přijde že tam nemám bůhví co, vozík poloprázdný…pečivo, jogurty, mléko, zelenina, ovoce, obden maso, těstoviny, rýže, luštěniny, máslo, sýry, vejce…vybírám skoro vše co je v akci. Máte to taky tak? Utratim prostě pálku za jídlo.

Najdete na iDNES.cz