„Momentálně je opravdu hodně zalito, a i když mají přijít vysoké teploty, střídat by je opět měly srážky. Což houbám vyhovuje, tak snad nám takto nastartovaná sezona vydrží. Když už roste i hřib hnědý, což je typická podzimní houba,“ věří Tereza Tejklová z Mykologického klubu při Muzeu východních Čech v Hradci Králové.
Co mj. můžete v našich lesích právě najít? |
„Kromě hřibů rostou i oblíbené muchomůrky růžovky, pozor ale na záměnu s muchomůrkou tygrovanou neboli panterovou, celá paleta holubinek, někde i lišky a žampiony. A to i zápašný, který po požití způsobuje nevolnost,“ varuje Tejklová před záměnou jedovatých druhů za jedovaté.
Pochlubte se fotografiemi svých úlovkůZde můžete vložit až 9 fotografií svých aktuálních houbařských úlovků, ideálně včetně popisu druhu a lokality, kde jste je našli (nejde o přesné místo, spíš typ lesa a oblast). Vybrané snímky rádi zveřejníme pro ostatní čtenáře. |
Proto mykoložka působí ve svém volném čase i v Mykologické poradně na Facebooku, kam lze zaslat k určení fotografie hub, u nichž si nejste jisti určením. „Stále platí, že pokud má člověk o určení druhu sebemenší pochybnost, nestojí za to riskovat kvůli jedné nebo dvěma lžícím smaženice, které vás mohou poslat do špitálu,“ varuje mykoložka.
Ví proč. Čerstvý je případ tří lidí na Královéhradecku, kteří skončili v nemocnici po požití muchomůrky tygrované, nedávno se podobná fatální záměna podařila i v rodině běžce Miloše Škorpila. „Je to překvapivé, protože tyto případy se většinou objevují, když houby moc nerostou a lidé se snaží za každou cenu z lesa něco přinést,“ říká k tomu Tejklová.
Pět jedovatých hub, které si ze splést s jedlými |
Teď už houby vesměs rostou lépe, a to více než loni, dokonce i ve vyšších polohách, potvrzuje mykoložka. Před pár dny si to sama ověřila v Orlických horách. Jen na jižní a severní Moravě si prý ještě na pořádné houbařské úlovky musíme počkat.
Mykologům ovšem dělá radost, že se letos objevují i vzácné druhy hřibů, které patří mezi chráněné, například hřib královský. A to i na nových lokalitách. Takže než vyrazíte na houby, udělejte si raději opáčko, jak znáte chráněné i jedovaté hřiby, které byste raději měli nechat v lese.
KVÍZ: Jak znáte jedovaté a chráněné hřiby? |