Pět jedovatých hub, které si nejsnáze spletete s jedlými

Houbaři hlásí první nálezy lišek, hřibů kovářů či klouzků. Společně s nimi se však v lese začínají objevovat i další druhy hub. Mezi nimi i ty jedovaté, i když často tolik podobné těm jedlým.

Pokud si nejste absolutně jisti, houbu raději nechejte v lese. | foto: Profimedia.cz

Vybrali jsme pět hub, které si někdy poplete i zkušený houbař. Ten, kdo sbírá pouze hřibovité houby, nemusí mít z fatální záměny strach, ovšem houbaři sbírající holubinky, růžovky a další druhy lupenatých hub musí být velmi ostražití.

Bez knihy do lesa

Stáhněte si do čtečky průvodce Poznáváme jarní houby a těžký atlas hub klidně nechte doma.

Absolutně neplatí, že houby okousané plži, zvěří či prožrané červy jsou jedlé. Larvám ani plžům jedovaté toxiny nevadí. Mají totiž jinou látkovou výměnu, a tak si klidně pochutnají i na smrtelně jedovaté muchomůrce zelené.

Neplatí ani pověra, že všechny jedovaté houby jsou nepříjemné na chuť a pálí. Můžeme opět poukázat na muchomůrku zelenou. Vůni má nenápadnou a podle lidí, kteří se jí otrávili, chutná dokonce báječně. Oproti tomu řada jedlých druhů má nepříjemnou vůni a palčivější chuť, ale ty se tepelnou úpravou ztrácejí.

Ani mýtus o tom, že jedovaté houby po rozkrojení změní barvu, není založen na pravdě. Změna barvy nesouvisí s toxiny, ale je důsledkem okysličovací reakce barviva. Jistě se vám už do ruky dostal jedlý hříbek, který po rozkrojení zmodral.

A stejným nesmyslem je i pověra, že stříbro po kontaktu s jedovatou  houbou zčerná. Nezčerná. Jedovaté toxiny tuto reakci nezpůsobují.

1. Muchomůrka růžovka vs. muchomůrka tygrovaná

Muchomůrka růžovka je jedna z vůbec nejchutnějších hub. Dříve lidem nahrazovala maso, proto se jí říká masák. Roste od května do října ve všech lesích. Klobouk je v mládí polokulovitý, později až plochý, dorůstá průměru 5 až 20 centimetrů.

Pokožka je masově narůžovělá, bílé lupeny při poranění zrůžoví, stejně jako ostatní místa při napadení hmyzem.

Muchomůrka růžovka

Muchomůrka tygrovaná

Odlišné znaky: Od muchomůrky tygrované ji odlišíte díky prstenu. Růžovka ho má výrazně rýhovaný, muchomůrka tygrovaná hladký. Růžovka má navíc třeň pokrytý více kruhy malých bradavek, tygrovaná jej má zakončen bílou obrubou.

Muchomůrka tygrovaná roste od června do října v listnatých lesích a parcích, především v teplejších oblastech. Klobouk má průměr 4 - 12 cm, bývá šedohnědý nebo žlutohnědý.

Dužnina je bílá a neměnná. Je prudce až smrtelně jedovatá, vyvolává mykoatropinovou otravu. Následky mohou být vážné i po požití malého množství.

2. Holubinka trávozelená vs. muchomůrka zelená

Holubinka trávozelená roste hlavně pod břízami, ale i smrky, často na lesních cestách nebo i v parcích, od června do října. 3 - 10 cm velký klobouk je zelený, uprostřed nahnědlý. Třeň je křehký, bílý, ve stáří narezivělý. Stejně jako ostatní holubinky chutná skvěle ve směsích nebo vypražená do škvarků.

Holubinka trávozelená

Muchomůrka zelená

Odlišné znaky: Holubinku rozeznáte podle toho, že nikdy nemá prsten ani pochvu naspodu třeně. Ta je u muchomůrky zelené lidově nazývaná kalich smrti.

Muchomůrka zelená je naše nejjedovatější houba, která má na svědomí až 90 procent veškerých úmrtí po otravách houbami. Roste od června do října, především v listnatých lesích. Zbarvení klobouku může být nažloutlé, zelené, ale i bělavé.

Základním poznávacím znakem je ztlustlý spodní třeň, který obepíná volná pochva jako punčocha.

3. Hřib kovář vs. hřib satan

Hřib kovář roste už od května, ale hojný je především v létě a na podzim. Najdete ho ve všech typech lesů, nejvíce ve smrčinách a hlavně v podhorských oblastech.

Má tmavohnědý až hnědočerný sametový klobouk, dužnina je sytě žlutá, po poranění intenzivně modrá. Třeň je červeně šupinkatý. Je oblíben pro svou pevnost, chutný je v omáčkách i naložený v octu. Vyžaduje delší tepelnou úpravu.

Hřib kovář

Hřib satan

Odlišné znaky: Hřib kovář má tmavší klobouk a na třeni červené šupiny. Hřib satan má na třeni červenou síťku.

Hřib satan najdete jen velmi vzácně, především v teplých listnatých lesích, pod buky, duby, lípami, břízami a habry. Klobouk má bělavý nebo našedlý, dužnina je bělavá, na řezu slabě modrá. Za syrova je prudce jedovatý, vyvolává silné žaludeční a střevní potíže. Protože jde o vzácnou houbu, je třeba ho chránit a nesbírat.

4. Ryzec smrkový vs. ryzec kravský

Ryzec smrkový můžete najít od srpna do listopadu, často v mladých smrčinách nebo na travnatých okrajích lesů či kolem lesních potoků. Klobouk má oranžový s tmavšími soustřednými kruhy. Starší plodnice mívají zelené fleky. Bohužel je často napaden hmyzem.

Chuť má kořennou, skvěle chutná na sádle nebo naložený do octa.

Ryzec smrkový

Ryzec kravský

Odlišné znaky: Ryzec smrkový roní červené mléko, ryzec kravský palčivé bílé. Další jedlý ryzec borový má mrkvově červené mléko a ryzec syrovinka bílé, sladké a velmi silně ronící.

Ryzec kravský má kobouk, který je na okrajích nápadně chlupatý, načervenalý se světlejšími pruhy. Může dosáhnout šířky až 12 cm. Roste nejčastěji pod břízami a ve světlých lesích, někdy i mimo ně, především v létě a na podzim.

Vyznačuje se ostrou palčivou chutí. Vyvolává silné průjmy a zvracení.

5. Liška obecná vs. hlíva olivová

Liška obecná je jedna z nejoblíbenějších hub. Roste od června do října v jehličnatých lesích, často pod smrky, místy velmi hojně. Klobouk má žlutý nebo oranžovohnědý, nálevkovitý, na okrajích zprohýbaný, dužninu bílou.

Nejlepší je ve smetanových omáčkách, polévkách, smažená na oleji, s estragonem. Hodí se i k nakládání.

Liška obecná

Hlíva olivová

Odlišné znaky: Liška obecná vyrůstá ze země na rozdíl od hlívy olivové, která vyrůstá v trsech ze dřeva. Rovněž podobná strmělka nálevkovitá (jedlá) ze dřeva nikdy neroste.

Hlíva olivová se nejčastěji vyskytuje v teplejších oblastech, na kmenech či pařezech listnatých stromů, obvykle ve větších trsech. Nálevkovitý klobouk je oranžový či hnědavý, dužnina žlutavá, tuhá.

Způsobuje lehčí otravy. Je příčinou žaludečních potíží, které však po několika hodinách skončí bez následků.

Vstoupit do diskuse (26 příspěvků)

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Soutěž
Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Kdy sázet lilie a jak na to. Vyhněte se chybám, které ničí cibulky

Přejete si na léto vytvořit na zahradě předěl, například mezi užitkovými...

Lilie patří mezi nejpůsobivější květiny, jaké si můžete na zahradě vysadit. Potěší bohatými květy i nenáročným pěstováním. Poradíme, kdy lilie sázet, jak vybrat vhodné stanoviště a půdu i jak...

12. listopadu 2025

Dědův malý podběrák na to nestačil. Životní souboj se 161centimetrovým sumcem

Soutěž
Tomáš Hovorka a jeho obří sumec

Tento příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Tomáš Hovorka. Líčí jeden z nejúžasnějších a nejnáročnějších soubojů s rybou, který mladý rybář zažil. Ukazuje nejen vzrušení z...

12. listopadu 2025

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

12. listopadu 2025

Mám ráda prvotní šok, základ je třídění a pořadí. Češka o mistrovství světa v puzzle

Premium
Historicky první mistryně světa v jednotlivcích ve skládání puzzle Jana...

Snad každý někdy doma skládal puzzle. Ale zkusili jste si sestavit obrázek na čas? Jana Ondroušková v tom patří k nejlepším na světě. „Pokud slyšíte cizí potlesk, víte, že první nebudete,“ říká v...

11. listopadu 2025

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.