Houby dál rostou, jen si vybírají vlhčí místa, kde víc napršelo

aktualizováno 
Houby na řadě míst Česka dál rostou, zcela logicky ale především a více tam, kde byly bohatší dešťové srážky. Zdaleka ne všichni si tedy z lesa přinesou slušný úlovek.

Tak třeba v okolí Hlinska evidentně rostou. Amatérský mykolog Jan Laštůvka přináší aktuálně z lesa takhle plný koš i několikrát do týdne. | foto: http://kudluvfotoatlashub.blog.cz/

„V tomto ohledu jsou spolehlivější západní a jižní Čechy,“ uvedl ve čtvrtek předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa pro ČTK. Aktuálně podle něj rostou hřiby, holubinky nebo muchomůrky.

Fotogalerie

Z jedlých druhů jsou to především hřiby dubové, kováře nebo koloděje. Objevovat se ale začaly i muchomůrky růžovky a šedivky. Nechybí ani typický kolorit našich lesů, tedy celá plejáda holubinek: mimo jiné holubinka namodralá, mandlová nebo doupňáková. Naopak pečárek neboli žampionů moc není.

Jaroslav Landa ale současně upozornil, že mezi muchomůrkami jsou už i jedovaté druhy jako muchomůrka tygrovaná a nejjedovatější muchomůrka zelená (totéž nedávno avizovala i mykoložka Tereza Tejklová zde). Vedle toho rostou i jedovaté pečárky zápašné nebo vláknice začervenalé.

Pozor, nezapomeňte, že houby rostou i na stromech

Ani jako houbaři nechoďte po lese jen se sklopenou hlavou a s nosem u země. Jedlé houby lze nalézt i na stromech, například sýrovec žlutooranžový nebo choroš šupinatý. Poměrně často se objevuje i hlíva plicní.

Uplynulý červen lze prý z hlediska růstu hub hodnotit jako průměrný, byly i horší roky. Překvapivé ovšem bylo jaro, kdy houby rostly víc, než zkušený mykolog čekal, protože nebylo dost vláhy. „Jaro se vydařilo, pěkně rostly smrže, kačenky, ucháče, i když moc sněhu v zimě nebylo,“ konstatoval s uspokojením.

Autor:

Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Najdete na iDNES.cz