Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. října 2021 Erik

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou dokonce prudce jedovaté a postižení mají štěstí, když skončí včas v nemocnici. Nic moc nejsou ani alergické reakce v podobě zvracení, průjmu i pocení.

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý klobouk. | foto: Jan Kramoliš

Bedly momentálně rostou snad všude a jednoznačně jich je víc než těch, kteří bezpečně rozeznají ty jedlé (o možných fatálních záměnách jedlých hub s prudce jedovatými více zde). Jak se tedy v bedlách bezpečně vyznat?

Jedlé i jedovaté bedly

Asi nejjednodušší způsob, jak se vyhnout případným problémům, je sbírat jen bezpečně určenou bedlu vysokou.  Bedla vysoká (Macrolepiota procera) - krasavice s dlouhou štíhlou nohou s posuvným prstenem a velkým šupinatým kloboukem, kterou si leckdy děti nesou z lesa jako deštník - je i nejzkušenějšími houbaři nejvíce sbíraná. Vynikající z ní bývají řízky a dobře se i suší na zimu.

„Najít ji můžete nejen v lese, ale klidně i v městském parku. Laiky to často překvapí, ale v parku mívají houby zcela přirozeně velmi podobné podmínky k růstu jako v lese. Ostatně jako spousta dalších druhů hub, včetně těch jedovatých,“ konstatuje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Pozor na bedlu červenající!

Jako jedlá je uváděna i bedla červenající, kterou lze často také nalézt i na zahradách či v ovocném sadu. „Na řezu nebo při poškrábání nejprve zoranžoví, posléze zčervená. Není jedovatá, ale může způsobit silné zažívací obtíže a pocení,“ radí Tereza Tejklová, jak tuto bedlu bezpečně určit. Pokud si nejste jisti, jak se vaše tělo vyrovnává s trávením hub, nebo jste alergici, raději ji nekonzumujte.

Bedla červenající způsobuje u citlivějších jedinců alergickou reakci. Toxiny v...

K jedlým patří i bedla šedohnědá (jen citlivější jedinci by měli být s konzumací opatrní, jak uvádí např. odborný mykologický server mykologie.net zde). V uvedeném barevném tónu je zbarvená celá, takže její šupiny pravidelně uspořádané do soustředných kruhů barevně splývají s barvou podkladu.

Abyste našli jedlou bedlu Konrádovu (Macrolepiota konradii), to byste museli mít velké štěstí, navíc je dokonce uvedená na Červeném seznamu (a mykologové pak ocení, když jim o nálezu dáte vědět a nezkonzumujete ji).

Také bedla zardělá (Leucoagaricus leucothites), která sice s dvěma výše uvedenými není tak úplně příbuzná (jde o jiný rod), ale označení bedla se pro ni používá, je jedlá. Tím ale končí výčet druhů, které lze ke konzumaci doporučit.

Pokud v určení bezpečně jedlých bedel stále tápete, nelitujte času a zajděte na některou z aktuálně probíhajících houbařských výstav (dnes v Brně a Chocni, program výstav zde), kde si můžete zblízka prohlédnout celou řadu druhů bedel. A navíc se setkat s odborníky, kteří vám donesené houby určí opravdu bezpečně. Minimalizování rizika otravy za to určitě stojí.

Úlovek z pražského Radotína: bedla vysoká
Bedla z Miličína jako slunečník. O víkendu bylo nádherně.
Houbařka Julie s bedlami ulovenými u Dobříše

Pokud nejste opravdu zkušenými houbaři, nejjistější je sbírat jen bedlu vysokou. (Z archivu čtenářů iDNES.cz, kteří se zapojili do fotografické soutěže.)

Případně se před konzumací poraďte s odborníky na dálku: požádat o určení nafocené houby (ideálně celé plodnice i jejího příčného řezu) s popisem místa nálezu lze ve facebookové skupině Houby či Mykologická poradna.

Které bedly určitě nesbírat. A které jsou jedovaté

Aniž byste cíleně chodili za houbami do lesa, poměrně často se můžete setkat také s bedlou zahradní (Chlorophyllum brunneum), a to klidně přímo na mulčovaných záhonech, nebo pod ovocnými stromy na své zahradě. I když se zatím neprokázalo, že by obsahovala toxiny, lidé po ní často mívají hodně nepříjemné alergické reakce (zvracení, průjem, celková slabost) a mykologové její sběr a konzumaci nedoporučují.

„V zemi má tato bedla zřetelnou mohutnou hlízu, většinou tenčí prstýnek a zaujme kontrastem mezi barvou šupin a klobouku. Většinou roste v trsu, což by mělo každého varovat už na první pohled,“ popisuje Tereza Tejklová hojně rostoucí bedlu zahradní.

Bedla zahradní není prokazatelně jedovatá, ale často způsobuje silné alergické...

Bedla zahradní často způsobuje silné alergické reakce. Její konzumace se proto nedoporučuje.

Bedla ostrošupinná. I na tu si dejte opravdu pozor, mívá velký klobouk a proto...

Bedla ostrošupinná. I na tu si dejte opravdu pozor, mívá velký klobouk a proto láká ke sběru. Je však jedovatá!

Jedovatá bedla Bresadolova bývá většího vzrůstu. Před sběrem a konzumací by vás...

Jedovatá bedla Bresadolova bývá většího vzrůstu. Varovat by vás ale měl fakt, že většinou roste v trsech.

Z malých bedel jsou všechny buď nejedlé nebo přímo jedovaté (některé dokonce obsahují toxiny totožné s těmi, které obsahuje smrtelně jedovatá muchomůrka zelená, o té více např. zde) a roste jich teď všude hodně. Tereza Tejklová varuje obzvlášť před bedlou ostrošupinnou (Lepiota aspera). Mívá lákavě velký klobouk až o průměru 15 centimetrů a voní po pestřci. Právě už jen tím, že je velká, může lákat ke sběru.“ Jedovatá je také bedla Bresadolova (která je navíc většího vzrůstu), bedla klamavá či bedla liláková. A tím výčet jedovatých druhů bedel zdaleka nekončí.

Autor:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Na Pálavě ulovili kultovního kapra vážícího skoro 30 kilo

Novomlýnská nádrž pod Pálavou je považována za jednu z kultovních českých a moravských kaprařských vod. Od svého...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Houby jako dílo ďáblovo? Mykolog radí, jak se vyhnout otravě

Premium Kde rostou, tam vstupují do životů lidí, zdaleka nejen do jejich jídelníčků, ale do celé kultury. Našinci jsou...

OBRAZEM: Leckde už pěkně rostou, přesto mykologové doufají v lepší zítřky

Prázdninové houbaření láká. Zatímco někde se z lesa nosí plné koše, jinde nezakopnete ani o prašivku. „Obecně se růst...

Pořád mě někdo zachraňuje, když vidí staršího muže na zemi, říká mykolog

Statistiky tvrdí, že průměrná česká rodina sesbírá za rok až šest kilogramů hub. Patříme k nejvášnivějším...

Houby jsou nejen vítaným zpestřením jídelníčku, ale i léčivými dary lesa

Také rádi vyrážíte ven s košíkem, abyste si mohli zaplnit talíř voňavou smaženicí nebo oblažit své chuťové buňky...

Nutrilon: Mléko, které dětem chutná
Nutrilon: Mléko, které dětem chutná

Nemůžete kojit, a proto hledáte vhodnou pokračovací výživu pro své děťátko? Inovovaný Nutrilon Advanced 2 a 3 bez palmového oleje by mohl být...

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...