FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

  1:00aktualizováno  1:00
Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i chutných. Některými se můžete pokochat alespoň ve čtenářské fotogalerii, deseti vybraným letním úlovkům zasíláme honorář.

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz. | foto: koláž iDNES.cz

„Houby teď rostou i ve městě, nejen ve vlhkých lesích. Sucho je relativní,“ říká mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, kterou jsme telefonicky zastihli právě při houbaření v Hradci Králové, přímo na ulici lemované z jedné strany alejí stromů, z druhé rychlostní silnicí na Pardubice.

Soutěžní fotogalerie

„Zhruba během dvou hodin jsme ve dvou lidech přímo ve městě našli 30 druhů hub, z toho 18 jedlých: mj. tři druhy žampionů, hřib červený či vatovec, skvělý třeba na řízky,“ konstatuje mykoložka. V tomto případě ovšem většina jedlých hub samozřejmě zůstala na místě, protože houby od frekventované silnice nejsou ke konzumaci ideální.

Ale pozor, přímo ve městě našla také dva druhy jedovatých hub, jeden z nich smrtelně. Navíc pro amatéra poměrně snadno zaměnitelný za žampion či holubinku: muchomůrku zelenou, naši nejjedovatější houbu (více o možných záměnách jedlých hub s jedovatými čtěte například zde).

Kterých deset fotografií vyhrává naši fotosoutěž?

Od vyhlášení fotosoutěže (22. července zde) dorazilo úctyhodné množství snímků, z nichž jsme více než šedesát zařadili do naší fotogalerie. Z té redakce Hobby.cz spolu s fotoeditorem vybrala deset, které oceníme honorářem. Je to prvních deset obrázků na začátku fotogalerie, jejichž autory jsou: Martin Kulhavý, Miloš Lammr, David Brokl, Petr Souček, Robert Kupka, Ladislav Šuda, Zdeněk Černý a Radek Hubinger. Gratulujeme, autory vítězných fotografií budeme kontaktovat.

„Musím přiznat, že její výskyt přímo ve městě mě samotnou překvapil,“ prozradila mykoložka, která vede v Hradci Králové i mykologickou poradnu. A proto také radí: pokud si nejste stoprocentně jisti určením, obraťte se před konzumací svého houbového úlovku na odborníky.

Zajít můžete do některé z mykologických poraden (jejich celorepublikový seznam zde), ale rychlejší je samozřejmě určení přes internet. Stačí se přidat do facebookové skupiny Mykologická poradna, případně Houby, a zaslat fotku houby s popisem a prosbou o určení. Což lze učinit i přímo z lesa, mobil má dnes každý po ruce. Správci skupiny, erudovaní odborníci, většinou reagují velmi rychle a lze se na jejich verdikt spolehnout.

Houby totiž i přes přetrvávající sucho opravdu rostou, i když zdaleka ne všude. Hlavní sezona nás navíc s největší pravděpodobností teprve čeká, snad někdy na přelomu prázdnin a nového školního roku, což není nijak neobvyklé.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Najdete na iDNES.cz