Pozor na jedovaté bedly

  9:00aktualizováno  9:00
Pokud se řekne bedla, většině houbařů se vybaví mohutné lupenaté houby, které obvykle sbírají k jídlu. Patří mezi ně bedla vysoká nebo bedla červenající.

Dejte pozor na záměnu bedly červenající s bedlou jedovatou | foto: houbař.cz

Prudce jedovaté bedly

bedla chřapáčová
bedla klamavá
bedla Badhamova
bedla Bresadolova
bedla Josserandova
bedla pleťová

Velmi početným rodem, kterému se v češtině říká bedly, je rod Lepiota. Jsou to většinou drobné druhy. Klobouk u největších jen zřídka přesahuje 10 cm a je pokrytý pouze drobnými šupinkami. Jejich prsten bývá tence blanitý, někdy i pomíjející. Žádný z druhů tohoto rodu není považovaný za jedlý.

A právě v tomto rodu se vyskytuje několik prudce jedovatých druhů, např. bedla chřapáčová, bedla Josserandova, bedla hnědočervenavá či bedla klamavá. Tyto druhy obsahují stejný toxin jako muchomůrka zelená – působí na jaterní buňky.

Jedovaté druhy však najdeme i v dalších rodech, kterým se česky říká bedla (latinsky Leucoagaricus a Leucocoprinus). Příkladem mohou být např. bedla Badhamova a bedla Bresadolova.

Čtěte také

Bedla jedovatá je také jednou z jedovatých hub a patří do příbuzenstva bedly červenající. Bývá však mohutnější. Klobouk je široký až 25 cm a třeň má až 3 cm v průměru. Je pokrytý přitisknutými šupinami, které jsou větší než u bedly červenající. Bedla jedovatá má pouze jednoduchý prsten (bedla červenající jej má dvojitý).

Roste obvykle v trsech na člověkem ovlivněných stanovištích. Byla popsána ve Francii - u nás nebyla doposud spolehlivě prokázána.

V toxikologické praxi se s trávicími problémy po požití bedly červenající setkáváme poměrně často. Nejčastější vysvětlení je záměna bedly červenající za bedlu jedovatou.

Autoři:
Témata: Hobby - houby

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Najdete na iDNES.cz