Pozor na jedovaté bedly

  9:00aktualizováno  9:00
Pokud se řekne bedla, většině houbařů se vybaví mohutné lupenaté houby, které obvykle sbírají k jídlu. Patří mezi ně bedla vysoká nebo bedla červenající.

Dejte pozor na záměnu bedly červenající s bedlou jedovatou | foto: houbař.cz

Prudce jedovaté bedly

bedla chřapáčová
bedla klamavá
bedla Badhamova
bedla Bresadolova
bedla Josserandova
bedla pleťová

Velmi početným rodem, kterému se v češtině říká bedly, je rod Lepiota. Jsou to většinou drobné druhy. Klobouk u největších jen zřídka přesahuje 10 cm a je pokrytý pouze drobnými šupinkami. Jejich prsten bývá tence blanitý, někdy i pomíjející. Žádný z druhů tohoto rodu není považovaný za jedlý.

A právě v tomto rodu se vyskytuje několik prudce jedovatých druhů, např. bedla chřapáčová, bedla Josserandova, bedla hnědočervenavá či bedla klamavá. Tyto druhy obsahují stejný toxin jako muchomůrka zelená – působí na jaterní buňky.

Jedovaté druhy však najdeme i v dalších rodech, kterým se česky říká bedla (latinsky Leucoagaricus a Leucocoprinus). Příkladem mohou být např. bedla Badhamova a bedla Bresadolova.

Čtěte také

Bedla jedovatá je také jednou z jedovatých hub a patří do příbuzenstva bedly červenající. Bývá však mohutnější. Klobouk je široký až 25 cm a třeň má až 3 cm v průměru. Je pokrytý přitisknutými šupinami, které jsou větší než u bedly červenající. Bedla jedovatá má pouze jednoduchý prsten (bedla červenající jej má dvojitý).

Roste obvykle v trsech na člověkem ovlivněných stanovištích. Byla popsána ve Francii - u nás nebyla doposud spolehlivě prokázána.

V toxikologické praxi se s trávicími problémy po požití bedly červenající setkáváme poměrně často. Nejčastější vysvětlení je záměna bedly červenající za bedlu jedovatou.

Autoři:
Témata: Hobby - houby

Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech
Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech

Dětských knih je na trhu velké množství, a tak je někdy složité najít tu pravou, která bude děti opravdu bavit. My jsme vyzkoušeli osm knížek. Podívejte se, jak v testu našich „redakčních“ potomků obstály, a nechte se inspirovat.

Najdete na iDNES.cz