Nejstarší zmínka o fenyklu pochází z Mezopotámie asi 3 tisíce let před naším letopočtem. Rostlinu znali i v Egyptě nebo antickém Řecku. Do střední Evropy se fenykl dostal s Římany. Řekové ho nazývali „marathon“ a právě podle fenyklových polí dostala slavná bitva svůj název: bitva u Marathonu. U Řeků byl fenykl symbolem úspěchu, dokonce se z něj pletly i věnce, které se nosily při oslavách.
Nejdříve se fenykl pěstoval v klášterních zahradách, odtud si ovšem časem našel cestu i do malých zahrádek. Používal se ve středověké kuchyni nejen jako koření, ale i jako lék.
Čerstvý fenykl se používá do salátů, k rybám, drůbeži, přidává se do nádivky. V hmoždíři rozdrcená semínka s citronovou kůrou a trochou olivového oleje se hodí do dresinků či marinád.
Sušená semínka se používají do pečiva a polévek, do zavařenin, nálevů na saláty, do marmelád, želé nebo likérů, drcená se přidávají do sušenek a koláčů. Samotná bulva se může připravovat zastudena či zatepla.
Jako předkrm se dá fenykl konzumovat tak, že se nakrájí na měsíčky, a ty se pak namáčejí do olivového oleje, což navnadí chuťové pohárky a zajistí dobré trávení.
Nebo se krájí na tenké plátky, které se cca na 15 minut namočí do studené vody s ledem, aby zkřehly, a pak se použijí do salátů všeho druhu.
Vařit se dá ve vodě či osoleném mléce, také se peče. Ale pozor, fenykl je lehoučký a plave, proto musíte hrnec přikrýt pokličkou. Pečený s česnekem a bylinkami vám přijde vhod jako příloha místo brambor.
Fenykl nejen pro chuť, ale i pro zdraví
Fenykl Je schopen zajistit vaši denní potřebu vitaminu C, z 50 % pak potřebu draslíku a vitaminu B, vlákniny ze 33 % a kyseliny listové z 23 %. Je nízkokalorický a doporučuje se při redukční dietě.
Fenykl je už po staletí používaný v lidové medicíně a látky obsažené ve fenyklu působí protizánětlivě a dezinfikují. Naši předkové ho využívali nejen na kysání zeleniny, ale také v léčitelství k dezinfekci ran.
Obklad na rány: Bulvu fenyklu omyjte pod tekoucí vodou a vařte ji asi hodinu ve velkém množství vody doměkka, vodu neslévejte a počkejte, až vystydne. Namočte v ní gázu a přiložte ji na ránu.
Na odkašlávání: Nakrájejte celou rostlinu i s bulvou a kousky dejte do větší zavařovací sklenice, přidejte tři lžičky cukru, sklenici uzavřete a odstavte na celý den do tepla a tmy. Fenykl pustí šťávu. Vzniklý sirup přelijte do tmavé lahvičky. Uchovejte ho v lednici, ale ne déle než 2 dny. Užívejte 3× denně po lžíci.
Na imunitu: Přiveďte do varu litr vody, přidejte do ní čtyři lžíce sušeného fenyklu, vařte několik minut na mírném ohni pod pokličkou. Pak na čtvrt hodinky odstavte a sceďte. Pijte šálek odvaru 4× denně.
Na snížení tlaku: Zkuste konzumovat uvařený fenykl (asi 30 minut), který si polijete máslem a posypete parmazánem. Fenykl obsahuje hodně draslíku, který snižuje krevní tlak, a je proto výbornou prevencí proti infarktu a mrtvici.
Salát na posílení imunity
Potřebujeme: 1 fenykl, 2 pomeranče, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, půl lžičky vinného octa, několik snítek máty, sůl a pepř podle chuti.
Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kousky. Fenykl omyjeme a nakrájíme ho na proužky. Smícháme je s pomeranči. Z octa, oleje a citronové šťávy uděláme zálivku. Polijeme s ní připravený salát a dozdobíme lístky máty.
Linguine s ricottou a fenyklem
Potřebujeme: 400 g fenyklu, 3 stroužky česneku, 1 chilli papričku, 400 g těstovin linguine, sůl podle chuti, 5 lžic olivového oleje, mletý pepř podle chuti, 1 citron, 200 g ricotty a 50 g parmazánu.
Fenykl očistíme, nakrájíme ho nadrobno a nať odložíme stranou na ozdobení. Česnek nakrájíme na plátky a chilli na kolečka. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka.
Na olivovém oleji zprudka restujeme fenykl asi 8 minut doměkka. Osolíme a opepříme. Přidáme chilli a česnek, nastrouhanou citronovou kůru, promícháme a zakápneme šťávou.
Uvařené těstoviny slijeme a trochu vody necháme v hrnci. Linguine smícháme s fenyklem a chilli v pánvi, přidáme ricottu a podlijeme zbylou vodou z těstovin. Důkladně promícháme, aby se vše spojilo dohromady. Těstoviny podáváme posypané nastrouhaným parmazánem a ozdobené natí z fenyklu.
Kuře naplacato
Potřebujeme: 1 menší kuře, 3 lžíce rostlinného oleje, 150 ml bílého vína, 4 snítky petrželky, 4 snítky máty, 100 g másla, mletý černý pepř, sůl, 1 bulvu fenyklu, 3 stroužky česneku a 40 g vlašských ořechů.
Kuře očistíme a rozřízneme podél páteře, můžeme odříznout i hrudní kost. Potom ho roztáhneme naplacato.
V míse rozmícháme olej, víno, najemno nasekanou petrželku a mátu, rozpuštěné máslo, pepř a sůl. Marinádou potřeme maso a necháme v chladu přes noc.
Fenykl očistíme a nakrájíme na čtvrtiny. Kuře dáme do pekáčku, kolem rozložíme fenykl, stroužky česneku a zalijeme zbytkem marinády. Posypeme nasekanými ořechy a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 80 minut doměkka.