Německo: bezinky i krev
Jestliže nebudeme rozebírat slavný německý eintopf, do něhož může kuchař přidat prakticky cokoliv, pokud vynecháme tradiční chlebovou či bramborovou polévku, přesto nám zůstanou báječné speciality. Dvě z nejznámějších se připravují hlavně na severu země. Mají temnou krvavou barvu, u každé za to může jiná přísada.
První je tzv. Fliederbeersuppe, polévka z bezinek. Puštěná šťáva z vařených plodů se smíchá s jablečným džusem, citronovou šťávou a kůrou, nakrájenými jablky, kukuřičným škrobem a cukrem. Směs je občas okořeněna skořicí nebo česnekem. Tato sladká polévka se podává teplá s domácími houskovými knedlíky.
Druhá polévka se jmenuje Schwarzsauer (černá kyselá) a hlavní přísadou je krev. Pokrm spojovaný s nejsevernějším regionem Šlesvicko-Holštýnsko se připravuje hlavně při zabijačkách, kdy se čerstvá krev vaří s vepřovým masem, octem, cibulí, kořenovou zeleninou a kořením, jako je bobkový list, pepř a hřebíček.
Podává se s bramborem nebo knedlíky. Její česká variace může připomínat polévku černou či zabijačkovou.