Vlastimil Pavlica (úplně vlevo) rád vzpomíná na dobu, kdy působil ve Velké...

Vlastimil Pavlica (úplně vlevo) rád vzpomíná na dobu, kdy působil ve Velké Británii. Na snímku s michelinským kuchařem Hestonem Blumenthalem (uprostřed v brýlích) v restauraci Sir Charles Napier. „Británie sice nemá vyhlášenou gastronomii jako Francie, ale na jejich kuchyni nedám dopustit,“ říká Pavlica. „V jejich obyčejném pubu si většinou moc nepochutnáte, ale v lepší restauraci mají mnohem vyšší standard než u nás.“ | foto: Marie Bartošová

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson ze série o Harrym Potterovi. Teď učí Čechy objevovat pastrami, pochoutku z hovězího masa pocházející z Rumunska, kterou si oblíbili hlavně v USA.

Pracoval jste převážně ve finediningových, tedy zážitkových restauracích. Proč jste si sám před rokem otevřel bistro?
S koronavirem, zdá se, skončil čas her a načančaných zážitkových konceptů a nastala éra bister. Opravdu si myslím, že to je řešení. I bez pandemie byl finedining (zážitková gastronomie, pozn.red.) nějakou dobu na ústupu. Logická reakce na to je nabídnout kus dobrého poctivého jídla relativně rychle a za dobré peníze, což je výhodné pro obě strany – nám se uvolní místo pro další zákazníky a ti zase nemusejí mít strach, že dlouhým vysedáváním v restauraci napomáhají své nákaze. V dnešní době poznamenané koronavirem mají víc zákazníků třeba i pouliční stánky s občerstvením. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Hovory na talíři