Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční rybí polévku zvládnete levou zadní. Žádná tajemství, běžný postup

Vánoční rybí polévka není žádná věda. Nezkušení kuchaři ji před sebou valí jako horu, kterou je třeba překonat, ale stačí si uvědomit, že je to jen polévka na cibulovo-zeleninovém základě – postup je v podstatě stejný jako u každé jiné mírně zahuštěné polévky. Jen ingredience jsou krapet jiné.
Rybí polévka s opečenou houskou

Rybí polévka s opečenou houskou | foto: Česká televize

Proč je ta vánoční rybí jiná? To proto, že do ní využijeme všechno, co nám příroda dala, když chceme zpracovat vše, co zbylo po zpracování kapra. Základem je vývar z ořezů kapra při čištění a filetování, hlava i vnitřnosti.

Takže když se mluví o využívání suroviny „od rypáčku až po ocásek“ při využití vepřového, u ryby to platí tuplem.

Až budete polévku připravovat, myslete na to, že nejlepší bývá až druhý den, kdy se dokonale spojí všechny chutě. Takže klidně můžete začít už dvaadvacátého večer, kdy si uvaříte rybí vývar.

Odřezky a hlavu vařte asi půl hodiny, víc rybí vývar nepotřebuje. Výřez zalijte studenou vodou a po zavření posbírejte pěnu, přidejte divoké koření, sůl a zeleninu. Pak nechejte mírně zchladnout, oberte maso a uložte v lednci. Tady to bude chtít trochu pečlivosti, aby v polévce nezůstaly žádné kosti: nechtěli byste, aby se vaši blízcí dusili už před nástupem hlavního chodu.

Pokud budete chtít do polévky i vnitřnosti – mlíčí či jikry, uvařte je zvlášť. Vaří se totiž jenom asi čtvrt hodinky. Mnoho lidí je považuje za „plevel“, zvláště malé děti je v polévce považují za nechtěné vetřelce a snědí je jenom z povinnosti. Ať tak či tak, polévce to neubere chuti.

Základ polévky se dělá na másle, kde se nechá opražit kořenová zelenina – poměr je asi 2:1:1 ve prospěch mrkve. Pozor: čím menší kousky nakrájíte, tím větší bude mít tendenci se připalovat. Proto neodbíhejte od sporáku a zavčas přidejte najemno nakrájenou cibulku a česnek pro vůni.

Základ pak zaprášíte moukou, zlehka minutku zarestujete a zalijete vývarem. Polévku nechejte provařit asi dvacet minut, vložte do ní obrané maso, případně vnitřnosti, dochuťte solí a pepřem a nasekanou hladkolistou petrželkou.

Takto dělá Zdeněk Pohlreich krutony v troubě:

Pro vůni klidně můžete přidat i špetičku muškátového květu nebo oříšku, ale raději to zkonzultujte s rodinou. Jsou lidé, kteří tuto vůni nemusí.

A co by to bylo za vánoční rybí, které by chyběly krutónky. Ty si klidně můžete udělat předem. Kupte si pár rohlíků o den dřív a nechte je osychat na vzduchu.

Pak je nakrájejte na kostičky, lehce osolte a na másle je orestujte dozlatova. V polévce dostanou lehce nasládlou máslovou chuť, která dovede vaši polévku k dokonalosti.

Podívejte se, jak jde na rybí polévku foodbloger Martin Kuciel:

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na zahradě po babi a dědovi si postavila dům a s rodinou buduje novou zahradu

11. června 2024

Soutěž Miluje zahradničení a má to štěstí, že u domu mají i poměrně velkou zahradu. „Nikdy bych nevěřila,...

Celé kuře na grilu za dvacet minut? Mistři vědí, jak na to

15. června 2024

Dnes Jan Horký s Davidem Valíčkem připraví celé kuře v oblíbeném cajun rubu za neuvěřitelných 20...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Maminčina zahrádka je životadárnou oázou pro živáčky, zeleninu i meditaci

14. června 2024

Soutěž Tam, kde se stýká teplé podnebí vinařského okresu Znojmo se závanem chladnějšího počasí Vysočiny,...

Vysoké truhlíky, které už nikdy nebudete muset natírat. Vsaďte na plast

13. června 2024

Jaro je v plném proudu a vy nemáte dost záhonů na všechny oblíbené kytičky či zeleninu? Kromě...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...